Robię dzisiaj mase z ubitej śmietany i chcę dodać 2 rozpuszczone czekolady gorzkie i nie wiem czy dodać jeszcze śmietan-fixy czy te czekolady wystarczą i się masa zastygnie? Poradżcie.
Hej moim zdaniem dodaj śmietan-fix, w przepisie sunny na przepyszny tort miętowy do śmietany kremowej w której rozpuszcza się czekoladki miętowe tez dodaje się smietan-fixy. Nie zaszkodzi więc abyś dodała na pewno tym nie popsujesz smietany. POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!
W moich przepisach jest taki jeden na tort Rafaello, krem do niego ze smietany i czekolady robi se w ten sposob, ze czekolade topi sie, podgrzewajac ja wraz ze smietana, nastepnie calosc schladza sie przez noc w lodowce (najszybciej mija czekanie) a na drugi dzien ubija sie wszystko jak zwykla smietane..i nie trzeba zadnych innych dodatkow. Krem ubija sie w naczyniu w ktorym sie chlodzil i rowniez schlodzonymi mieszakami od miksera. Krem wychodzi lekki i puchaty jak na krem sultanski :)
Pamiętaj, że po dodaniu ciepłej czekolady ubita śmietana się rozpłynie. i nie wiem czy tabliczki czekolady dadzą radę ściągnąć całość. Bo śmietana ubita z usztywniaczem położona na gorące gofry i tak robi się lejąca. Wyjątek stanowi smietana w areozolu - ta mi się nigdy nie rozpłynęła.
Zapraszam na Tort czekoladowy(5462). To jest mój przepis.Taki tort lub placek, w zależności od potrzeby robię od kilku lat z tym, że zwiększyłam porcję masy bo i tort lub placek muszą być duuże. Czyli daję po pół litra śmietany kremówki na 3 czekolady. I zamiast 2 czekolad mlecznych i jednej gorzkiej, teraz daję 2 gorzkie i jedną mleczną. Śmietana musi być 36% i nie potrzeba żelatyny czy zagęstnika.
Robię dzisiaj mase z ubitej śmietany i chcę dodać 2 rozpuszczone czekolady gorzkie i nie wiem czy dodać jeszcze śmietan-fixy czy te czekolady wystarczą i się masa zastygnie? Poradżcie.
Hej moim zdaniem dodaj śmietan-fix, w przepisie sunny na przepyszny tort miętowy do śmietany kremowej w której rozpuszcza się czekoladki miętowe tez dodaje się smietan-fixy. Nie zaszkodzi więc abyś dodała na pewno tym nie popsujesz smietany. POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!
Jamajko dziękuje bardzo za odpowiedż i dodam te śmietan-fixy będe mieć pewność że się zsiądzie.Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Ci miłego dnia.
W moich przepisach jest taki jeden na tort Rafaello, krem do niego ze smietany i czekolady robi se w ten sposob, ze czekolade topi sie, podgrzewajac ja wraz ze smietana, nastepnie calosc schladza sie przez noc w lodowce (najszybciej mija czekanie) a na drugi dzien ubija sie wszystko jak zwykla smietane..i nie trzeba zadnych innych dodatkow. Krem ubija sie w naczyniu w ktorym sie chlodzil i rowniez schlodzonymi mieszakami od miksera. Krem wychodzi lekki i puchaty jak na krem sultanski :)
Glamundo napewno kiedyś skorzystam z twojego przepisu, ale ja placek potrzebuję na dziś i jednak zrobię pierwszą wersję. Dziękuję i pozdrawiam.
Pamiętaj, że po dodaniu ciepłej czekolady ubita śmietana się rozpłynie. i nie wiem czy tabliczki czekolady dadzą radę ściągnąć całość. Bo śmietana ubita z usztywniaczem położona na gorące gofry i tak robi się lejąca. Wyjątek stanowi smietana w areozolu - ta mi się nigdy nie rozpłynęła.
Zapraszam na Tort czekoladowy (5462). To jest mój przepis.Taki tort lub placek, w zależności od potrzeby robię od kilku lat z tym, że zwiększyłam porcję masy bo i tort lub placek muszą być duuże. Czyli daję po pół litra śmietany kremówki na 3 czekolady. I zamiast 2 czekolad mlecznych i jednej gorzkiej, teraz daję 2 gorzkie i jedną mleczną. Śmietana musi być 36% i nie potrzeba żelatyny czy zagęstnika.