Forum

Kuchenne porady

Masa ze śmietany i czekolady

  • Autor: lidka74 Data: 2007-07-14 07:57:43

    Robię dzisiaj mase z ubitej śmietany i chcę dodać 2 rozpuszczone czekolady gorzkie i nie wiem czy dodać jeszcze śmietan-fixy czy te czekolady wystarczą i się masa zastygnie? Poradżcie.

  • Autor: jamajka Data: 2007-07-14 09:18:32

    Hej moim zdaniem dodaj śmietan-fix, w przepisie sunny na przepyszny tort miętowy do śmietany kremowej w której rozpuszcza się czekoladki miętowe tez dodaje się smietan-fixy. Nie zaszkodzi więc abyś dodała na pewno tym nie popsujesz smietany. POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!

  • Autor: lidka74 Data: 2007-07-14 09:30:32

    Jamajko dziękuje bardzo za odpowiedż i dodam te śmietan-fixy będe mieć pewność że się zsiądzie.Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Ci miłego dnia.

  • Autor: Glumanda Data: 2007-07-14 11:37:59

    W moich przepisach jest taki jeden na tort Rafaello, krem do niego ze smietany i czekolady robi se w ten sposob, ze czekolade topi sie, podgrzewajac ja wraz ze smietana, nastepnie calosc schladza sie przez noc w lodowce (najszybciej mija czekanie) a na drugi dzien ubija sie wszystko jak zwykla smietane..i nie trzeba zadnych innych dodatkow. Krem ubija sie w naczyniu w ktorym sie chlodzil i rowniez schlodzonymi mieszakami od miksera. Krem wychodzi lekki i puchaty jak na krem sultanski :)

  • Autor: lidka74 Data: 2007-07-14 11:46:43

    Glamundo napewno kiedyś skorzystam z twojego przepisu, ale ja placek potrzebuję na dziś i jednak zrobię pierwszą wersję. Dziękuję i pozdrawiam.

  • Autor: ekkore Data: 2007-07-14 12:34:38

    Pamiętaj, że po dodaniu ciepłej czekolady ubita śmietana się rozpłynie. i nie wiem czy tabliczki czekolady dadzą radę ściągnąć całość. Bo śmietana ubita z usztywniaczem położona na gorące gofry i tak robi się lejąca. Wyjątek stanowi smietana w areozolu - ta mi się nigdy nie rozpłynęła.

  • Autor: elas Data: 2007-07-16 18:23:26

    Zapraszam na Tort czekoladowy (5462). To jest mój przepis.Taki tort lub placek, w zależności od potrzeby robię od kilku lat z tym, że zwiększyłam porcję masy bo i tort lub placek muszą być duuże. Czyli daję po pół litra śmietany kremówki na 3 czekolady. I zamiast 2 czekolad mlecznych i jednej gorzkiej, teraz daję 2 gorzkie i jedną mleczną. Śmietana musi być 36% i nie potrzeba żelatyny czy zagęstnika.

Przejdź do pełnej wersji serwisu