Forum

Kuchenne porady

Piana w ogórkach kiszonych- dlaczego?

• Autor: Natalka Data: 2007-07-14 12:58:20

Kochani.
    W czwartek zakisiłam ogórki i już drugiego dnia w wiekszosci słoików zaczęła tworzyć się piana.
    Ogórki kiszę nie pierwszy raz i takich cyrków jeszcze nie mialam.
    Podejrzewam, że te będą do wyrzucenia albo szybkiej konsumcji...
    Kiszę tradycyjna metodą- na litr wody ,łyżka soli, koper, czosnek, chrzan.
    Do zimnych słoików wlewam goracą wodę (wrzącą).
    Nie przekręcam do góry dnem...

O co chodzi z tą pianą, bo już rozpacz mnie ogarnia a ja koniecznie muszę miec ogórki na zimę. :(

• Autor: Paola_r Data: 2007-07-14 14:27:54

Sprawdź zapach i nie wyrzucaj ogórków. Po prostu zbierz pianę na łyżkę i wylej. Piana to skutek ewentualnych zanieczyszczeń i produktów ubocznych kiszenia ogórków czy barszczu.
    Małosolne kiszę podobnym sposobem jak Ty - ale w dużym słoju szczelnie zakręcanym. Wtedy nie przejmuję się pianą.
    Jeśli jednak zdarzyłby się zwykły słój z pokrywką - recepta jest powyżej ;)
    Pozdrawiam. Paola

• Autor: Ifasia Data: 2007-07-14 14:42:57

Poczekaj nie wyżucaj sprawdź zapach i smak wody !! bo morze po prostu za dóżo nalałaś do słoików wody i wypycha woda po 5 dniach zobaczysz jeśli będą nie dobre no to prawdopodobnie za dóżo nawozu i będa się psuły, najlepiej ogórki kupowac od jednych sprawdzonych ludzi, no chyba że ma się swoje bo ja kupuję!! pozdrawiam serdecznie!! 

• Autor: ekkore Data: 2007-07-14 15:20:58

Piana to efekt nawożenia ogórków .W przypadku małosolnych nie ma ona znaczenia - nim się zepsują zdąży się je zjeść. Natomiast normalne, kiszone, na dwoje babka wróżyła. Jak masz chłodną piwnicę powinny przetrwać (zbierz pianę), jak jest niezbyt zimno - cóż... Dlatego nie kiszę ogórków - za dużo się psuło. Jak mi potrzeba kupuję - a na zimę robię konserwowe, musztardowe, chilii.

• Autor: Jola123 Data: 2007-07-14 18:27:01

Ja jak kiszę ogórki i robi mi się piana to ją po prostu zbieram a jak ogórki są już ukiszone to je pasteryzuję jak korniszony tylko trochę krócej.Tak ok. 10-15 minut.

• Autor: Natalka Data: 2007-07-14 19:12:40

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. na pewno część zje się na bierząco. Kiszone ogórki uwielbiam, ale mam 11 dniowe dzieciątko i jeśli zjem  boję się, ze mogą mu zaszkodzić.
    Jolciu  a JAK SIĘ PASTERYZUJE KORNISZONY? Wstawia się słoik do wody? Po prostu?

• Autor: monia7301 Data: 2007-07-14 20:42:20

Ja przykładowo wtawiam słoiki do wody i gotuję na małym ogniu  aby woda jedynie mrugała 5-7 min , w zależności od wielkości słoika, i zostawiam w niej do wystygnięcia.Wychodzą zawsze twarde i naprawde pyszne

• Autor: Jola123 Data: 2007-07-15 14:31:17

Natalko właśnie tak pasteryzuję ogórki jak pisze monia7301 czyli wkładam do gara z wodą i od chwili zagotowania wody zmniejszam ogień i tylko ma woda mrugać. Gotuję czyli pasteryzuję ok.10 minut a potem wyłączam gaz i gotowe. takie ogórki są twarde i czymają się całą zimę.

• Autor: nina Data: 2007-07-16 10:15:18

A ja jak tylko woda zaczyna wrzec natychmiast wyjmuję i odwracam do góry dnem. Są zawsze twarde i chrupkie.

• Autor: Joasia1 Data: 2007-07-19 22:24:19

Użytkownik Jola123 napisał w wiadomości:
    > Ja jak kiszę ogórki i robi mi się piana to ją po prostu zbieram a jak ogórki
    > są już ukiszone to je pasteryzuję jak korniszony tylko trochę krócej.Tak ok.
    > 10-15 minut.

Jola - po ilu dniach od zakiszenia w słoikach pasteryzujesz ogórki ? i czy w wyniku pasteryzacji będą nadal twarde ?

• Autor: zosia Data: 2007-07-17 09:49:38

Natalko nieprzejmuj się pianą w ogórkach ,ja mam ogórki z własnego ogródka i tez jest piana w słoikach,piana opadnie kiedy ogórki będą ukiszone.
      Niewyrzucaj ogórków ,wszystko robisz prawidłowo ogórki będą super. pozdrawiam zosia

• Autor: Iglosik Data: 2007-07-17 22:15:54

Żeby ogórki małosolne lub kiszone wyszły dobre trzeba spełnić kilka warunków!. Ogórki muszą być jak najmniej nawożone jeśli ogórki są mocno ciemno zielone to znaczy że są mocno nawożone. Najlepiej kupować ogórki jasne od pewnych ludzi!. Poza tym do ogórków używamy wody  źródlanej lub podobnej ale nie takiej która płynie w miejskiej sieci (z chlorem). A najważniejsze by wodę posolić solą kamienną nie jodowaną najlepsza jest gruba sól z Kłodawy, sól  miałka kuchenna jest jodowana i z mikroelemantami  które przyspieszają psucie się ogórków.

Przejdź do pełnej wersji serwisu