Mam pytanie , czt ktos sie orientuje czy na stary dowod ( ksiazeczka zielona ) mozna przekraczac granice ? Wiem ze do Czech podobno tak ,ale czy jeszcze gdzies ?
Wszystko zależy od pogranicznika. Jaki będzie miał humor itp. Od ludzi słyszałam, że nie można, podobno Czesi właśnie są restrykcyjni. Mój mąż w zeszłym roku jechał na Litwę - dowód mu "wylata" z okładki, a na zdjęciu - dziecko (bo tak wyglądał w okolicach 18) - i bez problemów. w tym roku, jak byliśmy na wczasach nie robili najmniejszych problemow kobiecie, aby pojechała na wycieczkę statkiem do Niemiec (tam są w sumie 4 kontrole jak się wysiada). Oficjalnie dowody są ważne do końca tego roku.
Mam pytanie , czt ktos sie orientuje czy na stary dowod ( ksiazeczka zielona ) mozna przekraczac granice ? Wiem ze do Czech podobno tak ,ale czy jeszcze gdzies ?
Mozna ale z paszportem, bez paszportu w granicach UE raczej nie
Wszystko zależy od pogranicznika. Jaki będzie miał humor itp.
Od ludzi słyszałam, że nie można, podobno Czesi właśnie są restrykcyjni.
Mój mąż w zeszłym roku jechał na Litwę - dowód mu "wylata" z okładki, a na zdjęciu - dziecko (bo tak wyglądał w okolicach 18) - i bez problemów. w tym roku, jak byliśmy na wczasach nie robili najmniejszych problemow kobiecie, aby pojechała na wycieczkę statkiem do Niemiec (tam są w sumie 4 kontrole jak się wysiada). Oficjalnie dowody są ważne do końca tego roku.
No i to obowiązuje tylko w ramach unii.