Zalewę robi się z solą (wyłącznie kamienną lub morską!) połowę tej ilości jaką daje się do groszku (ja daję jedną łyżeczkę na 1 kg ziarna), cukier sam wychodzi z kukurydzy. Wrzucam ziarno do słoika, do wysokości zaokraglenia, zalewam goracą zalewą i pasteryzuję ok 40 min. Tylko trzeba uważać jaką kukurydzę używa się do przerobu. Czaasem "koński ząb" gdy nie jest za bardzo dojrzały próbują straganiarze wcisnąć jako tą właśnie jadajną, tą słodką. No i najważniejsza rzecz (niedawno na Discovery był program o kukurydzy!!), kukurydza zerwana musi być przetworzona najdalej w ciągu 6 godzin (na Disc...francuzi podawali 4 godziny jako czas optymalny. Te 6 godzin ...sam sprawdziłem. Po 12 godzinach od zerwania kukurydza konserwowana w ten sam sposób była po prostu inna; twardsza i miała inny smak. Pozdrawiam Janek
brat sieje kukurydze jadalną więc będzie świeżo zerwana w kupnej kukurydzy zalewa jest słodka więc dodaje się troche cukru bo z samej kukurydzy nie jest taka
czy ktoś posiada przepis na kukurydze konserwową chcę zrobić w słoiczki szukam przepisu nigdzie nie mogę znaleść
a może zrobić tak jak groszek konserwowy? zobacz w moich przepisach
ja znalazłam w internecie na www.odpowiedz.pl/37695/3/Kukurydza-konserwowa.html
kukurydza ma słodką zalewe a groszek raczej nie
Zalewę robi się z solą (wyłącznie kamienną lub morską!) połowę tej ilości jaką daje się do groszku (ja daję jedną łyżeczkę na 1 kg ziarna), cukier sam wychodzi z kukurydzy. Wrzucam ziarno do słoika, do wysokości zaokraglenia, zalewam goracą zalewą i pasteryzuję ok 40 min. Tylko trzeba uważać jaką kukurydzę używa się do przerobu. Czaasem "koński ząb" gdy nie jest za bardzo dojrzały próbują straganiarze wcisnąć jako tą właśnie jadajną, tą słodką.
No i najważniejsza rzecz (niedawno na Discovery był program o kukurydzy!!), kukurydza zerwana musi być przetworzona najdalej w ciągu 6 godzin (na Disc...francuzi podawali 4 godziny jako czas optymalny.
Te 6 godzin ...sam sprawdziłem. Po 12 godzinach od zerwania kukurydza konserwowana w ten sam sposób była po prostu inna; twardsza i miała inny smak.
Pozdrawiam
Janek
brat sieje kukurydze jadalną więc będzie świeżo zerwana w kupnej kukurydzy zalewa jest słodka więc dodaje się troche cukru bo z samej kukurydzy nie jest taka
dzięki olcieek za podpowiedz znalazłam ten przepis na tej stronie