Forum

Kuchenne porady

Pateryzacja w piekarniku

  • Autor: ewasz68 Data: 2007-07-17 10:39:28

    czy wiecie coś na temat tzw. pasteryzacji na "sucho"

  • Autor: ekkore Data: 2007-07-17 10:59:47

    Metoda korzystna w przypadku większej ilości słoików - dla kilku nie warto grzać piekarnika. Jak są małe słoiki można załadować nawet dwa poziomy.

    Wkladam słoiki do zimnego piekarnika. Nastawiam 150 stopni. 10 minut przeznaczone na nagrzanie + 20-30 minut właściwego pasteryzowania (czas wydłużony profilaktycznie w przypadku dużych słoików). Słoiki zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. Jak mam kilka partii, wtedy nie czekam do całkowicie zimnego piekarnika, tylko jak jest letni już wyciągam. No i wkładam następne.

  • Autor: alman Data: 2007-07-17 11:59:40

    A ja wlewam jeszcze trochę wody na blachę /1-2 cm/ i wyciągam gorące od razu, dokręcam i odwracam tak jak przy normalnej pasteryzacji, a jeśli mam następną partię to dolewam zimnej wody na blachę i wstawiam nowe słoje, nie czekam aż ostygnie.

  • Autor: anax23 Data: 2007-07-26 17:21:24

    Nie ma to jak dobre rady.Nigdy nie pasteryzowałam w piekarniku ale to chyba lepszy sposób niż w garczku z wodą.Dzięki

Przejdź do pełnej wersji serwisu