Forum

Kuchenne porady

Kotlety mielone z ryby

• Autor: Baśka Data: 2007-07-19 11:31:29

Robiłam kiedyś mielone z ryby z domieszką mięsa wieprzowego.Były pyszne,ale pamięć zawodna jest,przepis z pamięci uleciał.Pomóżcie,chciałabym uraczyć nimi gości z głębi Polski.Byłoby to coś nowego dla nich,pewnie tego jeszcze nie jedli.
    Szukałam wśród przepisów  i niestety nie udało mi się nic takiego odnależć.

• Autor: teresa55 Data: 2007-07-19 14:33:39

Podam Ci mój sposób na takie mielone :
    1 kg ryby - najlepiej kilka gatunków  tzn. słodkowodne i morskie
    30 dkg chudego boczku / surowego, niewędzonego/
    cebula, czosnek bułeczka namoczona, bulka tarta, jajko, pietruszka zielona, ulibione przyprawy, bulka tarta
    Ryby filetuje, jezeli sa w skórze, to skóre zostawiam, przekrecam przez maszynke  + boczek  + cebule i czosnek i odcisnięta bulke, mieszam z jajkiem i przyprawami i formuje kotleciki, panieruje w bulce i smaże na patelni.
    Kotlety z boczkiem sa pyszne, maja fajny smak, sa lekkie a jednoczesnie ścisłe. Spróbuj.
    Jeżeli  mam więcej ryb zwiększam oczywiście ilość boczku, wtedy robie małe kulki, smaże sje zalewam zalewa octowa.
    Są fantastyczne.

• Autor: Baśka Data: 2007-07-19 15:19:40

Dziękuję.Mam jeszcze pytanka,czy robiłas takie kotleciki w sosie pomodorowym?Przez maszynke razem ze skórą?

• Autor: Baśka Data: 2007-07-19 18:10:54

Pokombinowałam i zrobiłam ..i wyszły pyszne.Zamiast boczku dałam tłustą łopatkę,to chyba prawie to samo.Dałam tak mniej więcej pół na pół ryba i mięso.Oprócz natki dałam też zielone liście selera .Wpisz ten przepis,może uda mi sie dodać zdjęcia.Polecam wszystkim ,którzy zajrzą do tego wątku.

• Autor: teresa55 Data: 2007-07-20 10:39:23

Ok, wpisuję. Ciesze się, że smakują:)))))

• Autor: teresa55 Data: 2007-07-20 10:41:25

W sosie pomidorowym nie robiłam, ale myślę, że powinny byc dobre.

Przejdź do pełnej wersji serwisu