Robiłam kiedyś mielone z ryby z domieszką mięsa wieprzowego.Były pyszne,ale pamięć zawodna jest,przepis z pamięci uleciał.Pomóżcie,chciałabym uraczyć nimi gości z głębi Polski.Byłoby to coś nowego dla nich,pewnie tego jeszcze nie jedli. Szukałam wśród przepisów i niestety nie udało mi się nic takiego odnależć.
Podam Ci mój sposób na takie mielone : 1 kg ryby - najlepiej kilka gatunków tzn. słodkowodne i morskie 30 dkg chudego boczku / surowego, niewędzonego/ cebula, czosnek bułeczka namoczona, bulka tarta, jajko, pietruszka zielona, ulibione przyprawy, bulka tarta Ryby filetuje, jezeli sa w skórze, to skóre zostawiam, przekrecam przez maszynke + boczek + cebule i czosnek i odcisnięta bulke, mieszam z jajkiem i przyprawami i formuje kotleciki, panieruje w bulce i smaże na patelni. Kotlety z boczkiem sa pyszne, maja fajny smak, sa lekkie a jednoczesnie ścisłe. Spróbuj. Jeżeli mam więcej ryb zwiększam oczywiście ilość boczku, wtedy robie małe kulki, smaże sje zalewam zalewa octowa. Są fantastyczne.
Pokombinowałam i zrobiłam ..i wyszły pyszne.Zamiast boczku dałam tłustą łopatkę,to chyba prawie to samo.Dałam tak mniej więcej pół na pół ryba i mięso.Oprócz natki dałam też zielone liście selera .Wpisz ten przepis,może uda mi sie dodać zdjęcia.Polecam wszystkim ,którzy zajrzą do tego wątku.
Robiłam kiedyś mielone z ryby z domieszką mięsa wieprzowego.Były pyszne,ale pamięć zawodna jest,przepis z pamięci uleciał.Pomóżcie,chciałabym uraczyć nimi gości z głębi Polski.Byłoby to coś nowego dla nich,pewnie tego jeszcze nie jedli.
Szukałam wśród przepisów i niestety nie udało mi się nic takiego odnależć.
Podam Ci mój sposób na takie mielone :
1 kg ryby - najlepiej kilka gatunków tzn. słodkowodne i morskie
30 dkg chudego boczku / surowego, niewędzonego/
cebula, czosnek bułeczka namoczona, bulka tarta, jajko, pietruszka zielona, ulibione przyprawy, bulka tarta
Ryby filetuje, jezeli sa w skórze, to skóre zostawiam, przekrecam przez maszynke + boczek + cebule i czosnek i odcisnięta bulke, mieszam z jajkiem i przyprawami i formuje kotleciki, panieruje w bulce i smaże na patelni.
Kotlety z boczkiem sa pyszne, maja fajny smak, sa lekkie a jednoczesnie ścisłe. Spróbuj.
Jeżeli mam więcej ryb zwiększam oczywiście ilość boczku, wtedy robie małe kulki, smaże sje zalewam zalewa octowa.
Są fantastyczne.
Dziękuję.Mam jeszcze pytanka,czy robiłas takie kotleciki w sosie pomodorowym?Przez maszynke razem ze skórą?
Pokombinowałam i zrobiłam ..i wyszły pyszne.Zamiast boczku dałam tłustą łopatkę,to chyba prawie to samo.Dałam tak mniej więcej pół na pół ryba i mięso.Oprócz natki dałam też zielone liście selera .Wpisz ten przepis,może uda mi sie dodać zdjęcia.Polecam wszystkim ,którzy zajrzą do tego wątku.
Ok, wpisuję. Ciesze się, że smakują:)))))
W sosie pomidorowym nie robiłam, ale myślę, że powinny byc dobre.