Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Ludzie , zwierzęta i upały...

• Autor: alidab Data: 2007-07-19 15:14:20

Dzisiaj wracałam z zakupów i na parkingu przed duzym hipermarketem usłyszałam dziwne odgłosy dochodzące z samochodu stojącego jakieś 2-3 miejsca dalej.
    Podeszłam i co widzę ? W samochodzie na tylnym siedzeniu jest dziecko ok. 3 -letnie i pies . Obydwoje tworzyli żałosną parę i stąd te dziwne odgłosy kjako mieszanka płaczu dziecka i skowytu psa... Dziecko przy próbie nawiązania kontaktu przez zamkniętą szybę zanosiło się płaczem jeszcze bardziej, bordowe z gorąca, zmęczone juz płaczem a pies ...nie wiem co bardziej mu dokuczało; upał czy płacz dziecka i jego bezsilność....
    Poszłam do biura obsługi klienta i poprosiłam o podanie takiej informacji ; własciciele dziecka i psa uwięzionych w samochodzie o nr. rejestr.xxxx proszeni są o pilny kontakt... Za jakieś 5-7 min. zgłosił się "tatuś" oczywiście z pretensjami i pogróżkami, że naruszyłam jego dobra osobiste podając nr. samochodu, bo samochód był służbowy itd. a on jest osobą znaną w mieście... Powiedziałam mu, że znany może być  ale od dzisiaj... Podobno mamy spotkać się w sądzie. Dawno nie byłam, to mogę pójść.
    Wróciłam do domu i nie mogę ochłonąć...

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-07-19 15:19:35

Makabra! Choc przecierz sa wxypadki ze te biedactwa zamkniete w samochodzie moga doslownie..pasc trupem! Co za bezmyslnosc. Szkoda gadac Brava dla ciebie, ze sie zainteresowalas bo tylko Bog wie jakby sie moglo skonczyc. Przy tych upalach ...ludzie. Glupota granic nie ma.

• Autor: viva Data: 2007-07-19 15:24:27

ludzie niemają serca... a jeszcze mnie to denerwuje to ze co chwile słychac ze pies zagryza dziecko  a taki.......palant delikatnie mówiąc zostawia płaczące dziecko z wyjącym psem...człowiekowi nawet się niechce wyobrazac jak to mogłoby sie skonczyc........ BRAWA DLA CIEBIE KOLEŻANKO!!!

• Autor: ekkore Data: 2007-07-19 15:25:49

Jak dostaniesz wezwanie do sądu - skontaktuj się z ekologami. oni lubią wszelkiego rodzaju "zadymy", z których można wyciagnąć jakieś pieniądze. A jak pan jest znany...
    Sądzę jednak, że więcej straszenia było w tym niż realnych działań. Bo skoro chce pozwać Cię do sądu musi mieć dowód  -dowodem jest prośba (czyli ewentualne nagranie) o skontaktowanie się w sprawie uwięzionych...A za takie traktowanie zwierząt (o własnych dzieciach nie wspomnę) kara sie należy

• Autor: alidab Data: 2007-07-19 15:50:27

On chce mnie pozwać do sądu również dlatego, że w komunikacie podano tak jak poprosiłam  "prosimy o pilny kontakt własciciela dziecka i psa..."
    Chyba rzeczywiscie musiałam mieć obłęd w oczach, bo treści mojego komunikatu nie poddano zadnej korekcie. Kontaktowałam się już z e słuzbami z tego sklepu, żeby Ci ludzie nie mieli nieprzyjemności z tego tytułu. Sczerze mówiąc jakoś mnie specjalnie nie przeraża widmo sądu ale gość ma ...tupet.

• Autor: Baśka Data: 2007-07-19 15:26:53

To woła o pomstę do nieba...
    Syn opowiadał mi; tatuś uwięzionego w samochodzie dziecka nie pozwolił zbić szyby(klucze mu sie zatrzasnęły w autku).Szyba przecież kosztuje ok,300zł- tłumaczył.Ja cenne jest zdrowie dziecka...Spotkałam sie przed jednym z markietów ze stanowiskiem do przywiązywania psów ,z miskami na wodę i prośbą o krótkie wiązanie psów.Zawsze jest tam kilka piesków i ciekawe, wcale dużo nie szczekają.

• Autor: marzenkaw77 Data: 2007-07-19 15:30:37

Wielkie brawa dla Ciebie za interwencję!!!!
    Tego mądrego tatuśka tak zamknąć na parę godzin w samochodzie w samym słońcu  to może by sie czegoś nauczył,chociaż kto wie ludzie są tacy niemądrzy i nieodpowiedzialni,tylko szkoda , że inni na tym cierpią.

• Autor: luckystar Data: 2007-07-19 15:36:27

Brak slow!!!!! A w zasadzie to nie brak......ale wszystkie jakie sie cisna, to niecenzuralne!!!! Zawsze mowilam, ze jest dosc duze grono rodzicow, ktorzy nadaja sie tylko do powieszenia za narzady rozpladniania na haku u rzeznika ..... Alu zrobilas bardzo dobrze, w banku, w ktorym mam konto sa wystawiane miski z woda dla psiakow, a taki kretyn zostawia wlasne dziecko w samochodzie.....noz sie otwiera.

• Autor: angela Data: 2007-07-19 15:55:20

Co za idiota. Powinien Ci podziękować a nie straszyć sądem. Znam przypadek kiedy rodzice poszli na zakupy zostawiając śpiące w samochodzie dziecko. Samochód w tym czasie zapalił się. Na szczęście  ktoś zauważył, że z samochodu wydobywa się dym, podszedl i zobaczył w środku dziecko. Z tego co pamiętam człowiek ten wybił szybę i dziecko wydostał w ostatnim momencie. Jeszcze chwila i doszło by do nieszczęścia. Rodzice nigdy nie zostawiajcie dzieci w samochodach!

• Autor: didloo Data: 2007-07-19 16:52:18

Jeśli samochód był służbowy to dlaczego wykorzystuje go do swoich spraw prywatnych(zakupy,dziecko i pies w służbowym samochodzie?????). Ten debil nie poda Cię do sądu bo może stracić dużo więcej niż swoje tzw. "dobre imię". Trzymaj się i nie daj się.dla mnie jesteś bohaterką za tak szybkie zareagowanie i pomoc bezbronnym!
    Zawsze jest nadzieja że taki kretyn (zasada -przyciąganie się przeciwwstawień ) ma mądrą żonę i  może ona mu wypłucze flaki za jego "opiekę" nad maluśkimi!

• Autor: luckystar Data: 2007-07-19 16:58:24

Masz swieta racje, ale powiem, ze gdybym ja byla zona takiego s....syna to ja bym mu nie flaki, ale caly zyciorys tak wyplukala, zeby sie z rozumem nie pozbieral, a dziecko mialby okazje ogladac tylko na zdjeciu i to pewnie tez pod moja scisla kontrola......juz chyba przestane tu zagladac, bo sie zagotuje z wscieklosci.....
    Alu, ten baran, jesli kimkolwiek jest (podejrzewam, ze to bylo tylko straszenie Ciebie) to i tak Cie nie poda do zadnego Sadu, bo taki tchorz ma tylko odwage znecac sie nad bezbronnymi, to bylo wszystko powiedziane zeby Ciebie zastraszyc i zniechecic do wszelkich interwencji w przyszlosci ......ze tez swieta Ziemia nosi takie pomioty .....sucze......

• Autor: Baśka Data: 2007-07-19 17:54:28

Luckystar,litości,bo nam sie zagotujesz ze złości a właściwie z bezsilności...

• Autor: Paola_r Data: 2007-07-19 17:54:32

Alidab - po pierwsze, po drugie i ente jesteś wspaniałą, odważną kobietą. I niech nikt nie ośmieli się twierdzić inaczej.
    Teraz do rzeczy : dzisiejsza temperatura powietrza, sprawdź ją, może w Internecie da się znaleźć coś w rodzaju przelicznika na temperaturę wewnątrz zamkniętego, nasłonecznionego pojazdu. Pamiętam, że podawali coś takiego ze 3 lata temu, jak w samochodzie na odkrytym, nasłonecznionym parkingu przed hipermarketem pies nie przeżył zakupów robionych przez swoją właścicielkę. Jeśli się nie mylę było to pod którymś z "Reali".
    Dwa : obsługa hipermarketów ogłasza co jakis czas :"właściciel samochodu marki xxx o nr rej. xxx jest proszony o zgłoszenie się w punkcie obsługi klienta". Sorry, jakoś nie słychać o fali pozwów z tego powodu.
    Trzy : nie wiem, kim jest ten Pan. ale uroczyście Ci oświadczam, że nie znam numerów rejestracyjnych samochodów służbowych (jeśli takowe posiadają) : burmistrza, przewodniczącego Rady Miejskiej itp., a już na pewno nie skojarzę kilkusekundowego komunikatu z radiowęzła z konkretną osobą, nie pojazdem. Jakie więc naruszenie dóbr osobistych ?
    Cztery : miałam psa, do którego można było mieć pełne zaufanie. Nie próbowałam go jednak nigdy zostawić z malutkim dzieckiem : a) w zamkniętym, nagrzanym do granic możliwości pojeździe, b) w stanie zależności płaczącego, a przypiętego w foteliku dziecka od zdenerwowanego sytuacją psa, który w ciągu kilku sekund może się stać gotowy do ataku, nawet jeśli na codzień bywa słodkim, spokojnym maleństwem.
    Pozdrawiam. Paola

• Autor: appetita Data: 2007-07-19 18:24:01

Wspaniale zadziałałś!!! Brawo, a tak na marginesie za pozostawienie dziecka bez opieki (w samochodzie przy takim upale!!!) jest KARALNE grozi za to wiezienie! Gdzieś niedawno była taka sytuacja pokazana w telewizji tyle że chdzilo o psa, zwierzaka zabrano natychmiast do schroniska,a awanturujacego sie wlaściciela w kajdanki i na komendę za znęcanie się nad zwierzętami. Podziwiam cię!

• Autor: mint Data: 2007-07-19 18:29:30

Wlasnie tacy powinnismy byc jak Alidab, chwala Ci za to co zrobilas !!!!!
    Dziecko - pozostawione bez opieki, klaniaja sie "prawa dziecka" /uswiadomienie ojca w tej materii i moze potrzebny kurator/
    Pies - sadze, ze Towarzystwo Opieki nad Zwierzetami, chetnie by Ci pomoglo
    Samochod sluzbowy - chyba i czas sluzbowy, jezeli panoczek pelni funkcje z wyboru, to marnie widze go po takim procesie sadowym, woda na mlyn dla parti opozycyjnej
    Kazda prawie osada, miasto - ma swoja strone www, a moze zapytanie na forum takiej strony, jak powinna postapic osoba ktora znalazla sie w takiej sytuacji jak Ty.
    Alidab - piszesz, ze nie mozesz ochlonac......, wiec tutaj wchodzi Twoje zdrowie, to ten panoczek jest temu winien, moze potrzebna jest wizyta u lekarza /to tak na zas/, to ta sytuacja i ten panoczek przyczynili sie do Twojego stresu, a wiec to Ty jestes poszkodowana w tej calej sytuacji, o on powinien Ci byc wdzieczny, ze tak to wszystko sie skonczylo.
    Pozdrawiam.

• Autor: smakosia Data: 2007-07-19 19:19:32

Chyba już wszystko zostało napisane. Na usta cisną się jedynie paskudne wyzwiska skierowane do tego bezmyślnego faceta. Alidab nie martw sie jego groźbami. Tutaj jasno widać, że facet wpadł w panikę, że zaraz może mieć problemy więc postanowił Cię "zaatakować". Postapiłaś wspaniale. Ja życzę sobie mieć tyle "trzeźwości" umysłu i zdecydowania co Ty.

• Autor: ekkore Data: 2007-07-19 19:25:00

Następnym razem zamiast szukać właściciela samochodu należałoby wezwać policję - sprawa o maltretowanie zwierząt, niewłaściwą opiekę na dziećmi - ciekawe jaką wtedy miałby minę ten paskudny d...ek

• Autor: jamajka Data: 2007-07-19 20:38:06

Zgadzam się z ekkore!!! Co za człowiek !!!!. Zamiast mózgu to miał chyba małego tic taca. Zostawić dziecko i psa w samochodzie w taki upał, naprawde jakis niepoważny!!!!!!!!!!!!

• Autor: aga9999 Data: 2007-07-19 20:51:02

Niepowazny? to przestepstwo...
    To Alidab moglaby pogrozic mu sadem i zglosic na policji cale zajscie.

• Autor: makusia Data: 2007-07-19 21:56:03

nic dodać , nic ująć .. wszystko napisane , dziękuję Bogu że są na świecie tacy ludzie jak Ty Alidab

• Autor: anari74 Data: 2007-07-19 22:32:49

BRAWO ALIDAB,nie potrafię nie zająć głosu w tej sprawie.Tak bardzo się ciesze że interweniowałas w tej sprawie.Sama mam dzieci i strach mnie rozpiera co mogło się stac temu malcowi.dzieki bogu są tacy ludzie jak Ty.ą tym gnojem sie nie przejmuj wydaje mi sie że to on powinien za to odpowiedzieć a nie ty.BAdż z siebie dumna , bo ja z ciebie jestem.

• Autor: Ave Data: 2007-07-20 00:21:07

Nie moge osobiście, więc sciskam Cie mocno - wirtualnie - w podziekowaniu za Twoja postawę. Byc moze uratowałas zycie dzieciaczka i psiaka. Szkoda, że nie zainteresowano tym incydentem policji, tatus wtedy miałby sie z pyszna. Popieram w 100% wypowiedzi moich poprzedników. Alidab jesteś Wielka.

• Autor: miauka Data: 2007-07-20 01:36:26

Alu nic wiecej nie pozostalo do napisania, bo facet zostal juz wyzwany od najgorszych - co nadal czynie w myslach.

bardzo dobrze sie zachowalas  cmokas za to :*

• Autor: jasia Data: 2007-07-20 10:05:53

To potwór, nie człowiek...w głowie sie nie mieści, ja bym mu wymierzyła karę chłosty.
    Słusznie postąpiłaś

• Autor: pandora Data: 2007-07-24 23:36:48

O nie kochana, coś Ty taka delikatna.
     Ja bym go zamknęła w rzeczonym samochodzie (związanego) do wieczora. Gdyby nie dożył to o jednego kretyna mniej - a mamy ich spory wybór.
     Hammurabi to był całkiem niegłupi gość.
    p.

• Autor: luckystar Data: 2007-07-25 00:14:03

Brawo Pandora, podpisuje sie pod tym recamy i nogyma .....obiedwiema :))))) Ja nie mam litosci dla takich ....

• Autor: joking Data: 2007-07-20 18:52:25

Ludzie są bez wyobraźni. Nawet gdyby nie upał, to nie rozumię jak można zostawić dziecko w samochodzie bez opieki. Tyle się słyszy o porwaniach dzieci, ja bym chyba umierała ze strachu robiąc te zakupy i wiedząc, że maluch siedzi sam w aucie. Po drugie przestraszone dziecko zanoszące się płaczem- kurde mogło to się skończyć tragicznie nie tylko ze względu na temperaturę, mogło się zachłysnąć... i nie cheć już mówić co dalej.

• Autor: Canella Data: 2007-07-21 00:02:43

Tak dla zobrazowania:

"Temperatura w stojącym na parkingu samochodzie podczas 32°C upału, w ciągu zaledwie kilku minut może wzrosnąć do prawie 70°C"

http://www.motonews.pl/?op=art&sid=950

• Autor: alidab Data: 2007-07-22 22:23:03

Dziękuję wszystkim za poparcie w tej sprawie. Nie mogłam odpowiedzieć wczesniej  bo byłam bardzo zajęta gośćmi. Do dzisiaj emocje powinny już opaść ale ten temat jakoś na długo zostanie w mojej pamięci. Na dzień dzisiejszy nie wiem jaki będzie dalszy ciąg. szczerze mówiąc nie miałam czasu myśleć i ewentualnie się rozeznać co do stopnia ważności tego "tatusia". Może gdyby potrafił przyznać się do błędu i uznać wagę moich argumentów, że naraża własne dziecko, może gdyby umiał w tej sytuacji pokazać swoją klasę ...ale nie pokazał bo jej zwyczajnie nie ma. Często potwierdza się takie powiedzenie, że "im wyżej tym niżej".
    Nie chodziło mi o wystawianie laurki na mój temat tylko byłam zbulwersowana zachowaniem i brakiem odpowiedzialności tego człowieka. Niemniej jednak jeszcze raz wszystkim dziękuję za ciepłe słowa...:)))))

Przejdź do pełnej wersji serwisu