czesc mam pytanie do "szwedzkich" forumowiczow. mianowicie bedac w szwecji zaobserwawalam w kazdej niemal pizzerii gratisowy dodatek w postaci bialej kapusty Poszatkowana i doprawiona jakims kwaskowym sosem. Jak dla mnie bombastycznie dobra :) Probowalam odtworzyc ten smak w kuchni ale mi sie nie udalo.... Moze ktos poratuje przepisem
Właśnie zadzwoniłam do szwagra,on jest szefem kuchni w szwedzkiej pizzerii.Powiedział,że to sos vinegret(nie wiem czy dobrze napisałam)-ocet winny+olej+sól+grubo zmielony pieprz,w niektórych restauracjach dodają jeszcze włoską przyprawę do sałatek.
Chciałam Ci wpisać komentarz do sałatki z białej kapusty,nie znalazłam jej w Twoich przepisach. Od kilku dni stoi ogromna micha w lodówce,sałatka jeszcze sie nie przejadla.Ja jem ją do kanapek,do obiadu i jeszcze w tzw.miedzyczasie.Pycha. Pozdrawiam Basia
czesc
mam pytanie do "szwedzkich" forumowiczow.
mianowicie bedac w szwecji zaobserwawalam w kazdej niemal pizzerii gratisowy dodatek w postaci bialej kapusty Poszatkowana i doprawiona jakims kwaskowym sosem. Jak dla mnie bombastycznie dobra :) Probowalam odtworzyc ten smak w kuchni ale mi sie nie udalo.... Moze ktos poratuje przepisem
Madzik
Poprosimy Grazyne - ona napewno poradzi. Grazynko - poradz!
Właśnie zadzwoniłam do szwagra,on jest szefem kuchni w szwedzkiej pizzerii.Powiedział,że to sos vinegret(nie wiem czy dobrze napisałam)-ocet winny+olej+sól+grubo zmielony pieprz,w niektórych restauracjach dodają jeszcze włoską przyprawę do sałatek.
Dodaj do tej kapusty sos w proszku Knorr-sos włoski-myślę,że to może ten smak.Ja osobiście lubię kapustę z tym sosem.
Moi znajomi Szwedzi dodają jeszcze kurkumy.
Bahus
Chciałam Ci wpisać komentarz do sałatki z białej kapusty,nie znalazłam jej w Twoich przepisach.
Od kilku dni stoi ogromna micha w lodówce,sałatka jeszcze sie nie przejadla.Ja jem ją do kanapek,do obiadu i jeszcze w tzw.miedzyczasie.Pycha.
Pozdrawiam Basia
Bardzo dziekuje za odpowiedzi napewno sprobuje odtworzyc ten smak