witam potrzebuje pomocy po stopionej słoninie zostały mi skwarki nie wiem co z nimi zrobić nie chce ich wyrzucać poradzcie co można znich zrobić dodam że mam 2 litrowe słoiki z góry dziękuje
z tego co pamiętam to u mojej cioci po świniobiciu takich skwarek było coś ze dwa garnce. stały one sobie w spiżarce na schodkach tak długo aż się zużyły (czyli wniosek, że się nie psuło). Ja bym się w tej chwili na takie przechowywanie nie odważyła. Ale przecież mozesz to jeszcze raz rozgrzać, wlać do małych słoików, do góry dnem, aby zakrętki chwyciły i niech sobie stoi. a zużywało się je do chleba, do polewania ziemniaków, klusek, pierogów, jako tłuszczu do smażenia.
Witam! Mozna zjesc z kasza gryczana i do tego maslanka,ciastka ze skwarkow wiem ze te skwarki sie mieli ale nie znam przepisu,daje sie do ziemniakow albo do kapusty.Mozna dac jako pokarm dla ptakow.
Po prostu nie ma nic lepszego niz jajecznica na skwarkach, pierozki ruskie ze skwarkami, pierozki z kapusta ze skwarkami a w koncu sam chlebus ze skwarkami jesc mozna, a jeszcze lepsze we wersji z cebulka. Mozna dodawac oczywiscie do zurku.
są to same skwarki smalec zlałam osobno kiedyś dodawałam do zup czy jako omasta da ziemniaków czy pierogów ale dzieci teraz nie chcę jeść myślałam o przekręceniu przez maszynkę dodaniu podsmarzonej cebuli coś takiego do chleba tylko nigdy nie robiłam może ktoś robił coś takiego
Moja mama robiła ze skwarek "smarowidło" do chleba. Pycha. Ja też robię. Skwarki zalać wodą do 3/4 ich wysokości i powolutku gotować. Kiedy woda prawie wyparuje a skwarki są rozgotowane dodać drobno pokrojoną cebulę, sól i jeszcze trochę gotować. Odstawić garnek z ognia, dodać majeranek i pieprz. Rozlać do pojemników. Na prawdę bardzo dobre. Smak troszkę pasztetu i grzybów.
Użytkownik ekkore napisał w wiadomości: > a przepis??
20 dag skwarek, 2 dag drożdży, 30 dag mąki, 2 żółtka, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 60 ml mleka, 60 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżka kminku utłuczonego w moździerzu, sól do smaku. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Wyjąć z lodówki, rozwałkować, złożyć na 4 razy i znowu rozwałkować i złożyć tak samo.Ponownie zagnieść i wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Tą czynność powtórzyć jeszcze trzy razy. Na koniec rozwałkować na grubośc 1 cm i szklanką wycinać krążki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 3/4 godziny do wyrośnięcia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na środkowej szynie aż się zrumienią. Podawć jako przergryzkę do wina lub zupy gulaszowej. Powodzenia i smacznego.
Przepraszam za przeoczenie. Skwarki trzeba przed dodaniem do masy ciasta przepuscic przez maszynke!
> Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:> a przepis??20 dag skwarek, 2 dag > drożdży, 30 dag mąki, 2 żółtka, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 60 ml mleka, > 60 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżka kminku utłuczonego w moździerzu, sól do > smaku.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. > Wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Wyjąć z lodówki, rozwałkować, złożyć na 4 > razy i znowu rozwałkować i złożyć tak samo.Ponownie zagnieść i wstawić do > lodówki na 1/2 godziny. Tą czynność powtórzyć jeszcze trzy razy. Na koniec > rozwałkować na grubośc 1 cm i szklanką wycinać krążki. Kłaść na blasze > wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 3/4 > godziny do wyrośnięcia.Piec w średnio nagrzanym piekarniku na środkowej > szynie aż się zrumienią. Podawć jako przergryzkę do wina lub zupy > gulaszowej.Powodzenia i smacznego.
witam potrzebuje pomocy po stopionej słoninie zostały mi skwarki nie wiem co z nimi zrobić nie chce ich wyrzucać poradzcie co można znich zrobić dodam że mam 2 litrowe słoiki z góry dziękuje
z tego co pamiętam to u mojej cioci po świniobiciu takich skwarek było coś ze dwa garnce. stały one sobie w spiżarce na schodkach tak długo aż się zużyły (czyli wniosek, że się nie psuło). Ja bym się w tej chwili na takie przechowywanie nie odważyła. Ale przecież mozesz to jeszcze raz rozgrzać, wlać do małych słoików, do góry dnem, aby zakrętki chwyciły i niech sobie stoi.
a zużywało się je do chleba, do polewania ziemniaków, klusek, pierogów, jako tłuszczu do smażenia.
można zrobić ciasteczka ze skwarkami - http://wielkiezarcie.com/przepis13020.html
własnie ciasteczke ze skwarkami, sa rewelacyjne, polecam własnie ten przepis:)
Witam!
Mozna zjesc z kasza gryczana i do tego maslanka,ciastka ze skwarkow wiem ze te skwarki sie mieli ale nie znam przepisu,daje sie do ziemniakow albo do kapusty.Mozna dac jako pokarm dla ptakow.
Skwareczki można też wykorzystać do żurku, mmm :)
Chociaż raczej nie zużyjesz na to dwóch garnków ;)
Po prostu nie ma nic lepszego niz jajecznica na skwarkach, pierozki ruskie ze skwarkami, pierozki z kapusta ze skwarkami
a w koncu sam chlebus ze skwarkami jesc mozna, a jeszcze lepsze we wersji z cebulka. Mozna dodawac oczywiscie do zurku.
są to same skwarki smalec zlałam osobno kiedyś dodawałam do zup czy jako omasta da ziemniaków czy pierogów ale dzieci teraz nie chcę jeść myślałam o przekręceniu przez maszynkę dodaniu podsmarzonej cebuli coś takiego do chleba tylko nigdy nie robiłam może ktoś robił coś takiego
Można zrobić podsmażoną cebulkę z kiełbaską lub boczkiem do tego dodać stopione skwareczki i już jest na chlebek smarowidełko.Pozdrawiam
ja wytopione skwarki przekręcam przez maszynkę i dodaję do smalczyku,do tego cebulka i jabłko.
dzięki dziewczyny za szybkie rady wiedziała że moge na was liczyć pozdrawiam
Moja mama robiła ze skwarek "smarowidło" do chleba. Pycha. Ja też robię.
Skwarki zalać wodą do 3/4 ich wysokości i powolutku gotować. Kiedy woda prawie wyparuje a skwarki są rozgotowane dodać drobno pokrojoną cebulę, sól i jeszcze trochę gotować. Odstawić garnek z ognia, dodać majeranek i pieprz. Rozlać do pojemników.
Na prawdę bardzo dobre. Smak troszkę pasztetu i grzybów.
CIASTKA ZE SKWARKAMI
60 dkg mąki 30 dkg skwarki 20 dkg cukier cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl mleka 3 żółtka skwarki przemielić na drobnym sitku dodać reszte składników i zagnieść ciasto[grubsze plastry] wykrawać ciastka foremką i piec 15 minut pycha polecam
Superowe są węgierskie pogacze, upieczone z miesznki zmielonych skwarek, drożdży, żółtek, mąki, kwaśnej śmietany, wytrawnwgo białego wina i rozdrobnionego w moździerzu kminku. Podane do zupy gulaszowej, przewracają niejednego smakosza.
a przepis??
Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
> a przepis??
20 dag skwarek, 2 dag drożdży, 30 dag mąki, 2 żółtka, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 60 ml mleka, 60 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżka kminku utłuczonego w moździerzu, sól do smaku.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Wyjąć z lodówki, rozwałkować, złożyć na 4 razy i znowu rozwałkować i złożyć tak samo.Ponownie zagnieść i wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Tą czynność powtórzyć jeszcze trzy razy. Na koniec rozwałkować na grubośc 1 cm i szklanką wycinać krążki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 3/4 godziny do wyrośnięcia.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku na środkowej szynie aż się zrumienią. Podawć jako przergryzkę do wina lub zupy gulaszowej.
Powodzenia i smacznego.
Użytkownik lubczyk69 napisał w wiadomości:
Przepraszam za przeoczenie. Skwarki trzeba przed dodaniem do masy ciasta przepuscic przez maszynke!
> Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:> a przepis??20 dag skwarek, 2 dag
> drożdży, 30 dag mąki, 2 żółtka, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 60 ml mleka,
> 60 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżka kminku utłuczonego w moździerzu, sól do
> smaku.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto.
> Wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Wyjąć z lodówki, rozwałkować, złożyć na 4
> razy i znowu rozwałkować i złożyć tak samo.Ponownie zagnieść i wstawić do
> lodówki na 1/2 godziny. Tą czynność powtórzyć jeszcze trzy razy. Na koniec
> rozwałkować na grubośc 1 cm i szklanką wycinać krążki. Kłaść na blasze
> wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 3/4
> godziny do wyrośnięcia.Piec w średnio nagrzanym piekarniku na środkowej
> szynie aż się zrumienią. Podawć jako przergryzkę do wina lub zupy
> gulaszowej.Powodzenia i smacznego.
dziękuje wszystkim można na was polegać zawsze doradzicie