Forum

Kuchenne porady

Biała papryka

  • Autor: monami Data: 2007-07-29 11:14:13

    Witam.Dostałam mnóstwo białej papryki.To jest ta jasna taka wąska i długa.Chciałam zrobić faszerowaną z mięsem i ryżem.Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy ta papryka nadaje się do tej potrawy?Jaka jest w smaku np czy nie gorzka i jaka jest obróbka cieplna.bo mi się wydaje,że szybko się udusi a obawiam się żeby mięso nie było surowe.Dzięki za wszelkie porady.

  • Autor: Rosa Data: 2007-07-29 11:37:03

    narazie znalazłam tyle http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/3073/Kanapeczki-z-Bialej-Papryki/ pozdrawiam - rosa

  • Autor: monami Data: 2007-07-29 11:40:27

    Dzięki Rosa.Ja już tez się naszukałam,ale wszędzie z czerwonej papryki jest.Ale wiem że można zrobić z białej bo znajoma namiętnie robiła ale się zmyła i nie mam kogo się poradzić.

  • Autor: Glumanda Data: 2007-07-29 13:06:46

    Sprobuj ja tak przyrzadzic.. a nie pozalujesz :) http://wielkiezarcie.com/przepis20525.html
    Pozdrawiam Glumanda

  • Autor: monami Data: 2007-07-29 14:50:01

    Wygląda imponująco.Pewnie kiedyś zrobię,bo wszystkie składniki są mniamuśne.A co do faszerowanej to już farsz zrobiłam.Jutro będzie na obiad.W ostateczności już tyle lat gotuję,że musi się udać.Chciałam tylko poradzić się kogoś z większym doświadczeniem.Dzięki za wszystkie wskazówki.

  • Autor: Paola_r Data: 2007-07-29 15:51:51

    Witaj,
    W zasadzie Glumanda juz napisała prawie wszystko. Może dodam tylko, że swoją paprykę faszerowaną robię zawsze właśnie z tego gatunku, o który pytasz, bo miałam wcześniej kilka wpadek z tą śliczną czerwoną i zieloną, więc dałam im spokój.
    Do środka wrzucam farsz jak do gołąbków, a żeby uniknąć warowania nad garnkiem zapiekam napełnione papryki w naczyniu żaroodpornym, w sosie pomidorowym, z dużą ilością aromatu typu majeranek, bazylia itp itd. Nie zdarzyło się, żeby nie wyszły.
    Pozdrawiam. Paola :)

  • Autor: Mari Data: 2007-07-29 16:17:04

    Ja tez uzywam do faszerowania tej bialej papryki, bardziej nam odpowiada od kolorowych, pieke w garnku na gazie podkladajac plytke zeliwna, zeby sie nie przypalalo.
    Napewno bedziesz miala swietne papryki, wcale sie nie rozpadaja!

  • Autor: Ludmiła Data: 2007-08-04 16:23:20

    Włączam się do dyskusji z opóźnieniem,ale może przyda się na przyszłość..
    Nadziej paprykę jak gołąbki -mielone surowe mięso,ugotowany ryż, jajko,sól, przyprawy jakich zwykle używasz.Obsmaż na patelni na ostrym ogniu żeby z jednej strony było przypalone trochę na czarno/to doda smaku goryczki/przełóż *stojąco* do garnka, dolej trochę wody,wkrój kilka umytych pomidorów i pozostałe okrawki papryki dodaj kostkę jarzynowego wywaru i pod przykryciem na słabym ogniu poduś trochę,albo zapiecz w piekarniku do chwili ścięcia się jajka w farszu.Podając polej zmiksowanym albo przetartym sosem dosmaczonym brązowym cukrem trzcinowym,pastą chili,sokiem cytryny..  

Przejdź do pełnej wersji serwisu