Witam.Dostałam mnóstwo białej papryki.To jest ta jasna taka wąska i długa.Chciałam zrobić faszerowaną z mięsem i ryżem.Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy ta papryka nadaje się do tej potrawy?Jaka jest w smaku np czy nie gorzka i jaka jest obróbka cieplna.bo mi się wydaje,że szybko się udusi a obawiam się żeby mięso nie było surowe.Dzięki za wszelkie porady.
Dzięki Rosa.Ja już tez się naszukałam,ale wszędzie z czerwonej papryki jest.Ale wiem że można zrobić z białej bo znajoma namiętnie robiła ale się zmyła i nie mam kogo się poradzić.
Wygląda imponująco.Pewnie kiedyś zrobię,bo wszystkie składniki są mniamuśne.A co do faszerowanej to już farsz zrobiłam.Jutro będzie na obiad.W ostateczności już tyle lat gotuję,że musi się udać.Chciałam tylko poradzić się kogoś z większym doświadczeniem.Dzięki za wszystkie wskazówki.
Witaj, W zasadzie Glumanda juz napisała prawie wszystko. Może dodam tylko, że swoją paprykę faszerowaną robię zawsze właśnie z tego gatunku, o który pytasz, bo miałam wcześniej kilka wpadek z tą śliczną czerwoną i zieloną, więc dałam im spokój. Do środka wrzucam farsz jak do gołąbków, a żeby uniknąć warowania nad garnkiem zapiekam napełnione papryki w naczyniu żaroodpornym, w sosie pomidorowym, z dużą ilością aromatu typu majeranek, bazylia itp itd. Nie zdarzyło się, żeby nie wyszły. Pozdrawiam. Paola :)
Ja tez uzywam do faszerowania tej bialej papryki, bardziej nam odpowiada od kolorowych, pieke w garnku na gazie podkladajac plytke zeliwna, zeby sie nie przypalalo. Napewno bedziesz miala swietne papryki, wcale sie nie rozpadaja!
Włączam się do dyskusji z opóźnieniem,ale może przyda się na przyszłość.. Nadziej paprykę jak gołąbki -mielone surowe mięso,ugotowany ryż, jajko,sól, przyprawy jakich zwykle używasz.Obsmaż na patelni na ostrym ogniu żeby z jednej strony było przypalone trochę na czarno/to doda smaku goryczki/przełóż *stojąco* do garnka, dolej trochę wody,wkrój kilka umytych pomidorów i pozostałe okrawki papryki dodaj kostkę jarzynowego wywaru i pod przykryciem na słabym ogniu poduś trochę,albo zapiecz w piekarniku do chwili ścięcia się jajka w farszu.Podając polej zmiksowanym albo przetartym sosem dosmaczonym brązowym cukrem trzcinowym,pastą chili,sokiem cytryny..
Witam.Dostałam mnóstwo białej papryki.To jest ta jasna taka wąska i długa.Chciałam zrobić faszerowaną z mięsem i ryżem.Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy ta papryka nadaje się do tej potrawy?Jaka jest w smaku np czy nie gorzka i jaka jest obróbka cieplna.bo mi się wydaje,że szybko się udusi a obawiam się żeby mięso nie było surowe.Dzięki za wszelkie porady.
narazie znalazłam tyle http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/3073/Kanapeczki-z-Bialej-Papryki/ pozdrawiam - rosa
Dzięki Rosa.Ja już tez się naszukałam,ale wszędzie z czerwonej papryki jest.Ale wiem że można zrobić z białej bo znajoma namiętnie robiła ale się zmyła i nie mam kogo się poradzić.
Sprobuj ja tak przyrzadzic.. a nie pozalujesz :) http://wielkiezarcie.com/przepis20525.html
Pozdrawiam Glumanda
Wygląda imponująco.Pewnie kiedyś zrobię,bo wszystkie składniki są mniamuśne.A co do faszerowanej to już farsz zrobiłam.Jutro będzie na obiad.W ostateczności już tyle lat gotuję,że musi się udać
.Chciałam tylko poradzić się kogoś z większym doświadczeniem.Dzięki za wszystkie wskazówki.
Witaj,
W zasadzie Glumanda juz napisała prawie wszystko. Może dodam tylko, że swoją paprykę faszerowaną robię zawsze właśnie z tego gatunku, o który pytasz, bo miałam wcześniej kilka wpadek z tą śliczną czerwoną i zieloną, więc dałam im spokój.
Do środka wrzucam farsz jak do gołąbków, a żeby uniknąć warowania nad garnkiem zapiekam napełnione papryki w naczyniu żaroodpornym, w sosie pomidorowym, z dużą ilością aromatu typu majeranek, bazylia itp itd. Nie zdarzyło się, żeby nie wyszły.
Pozdrawiam. Paola :)
Ja tez uzywam do faszerowania tej bialej papryki, bardziej nam odpowiada od kolorowych, pieke w garnku na gazie podkladajac plytke zeliwna, zeby sie nie przypalalo.
Napewno bedziesz miala swietne papryki, wcale sie nie rozpadaja!
Włączam się do dyskusji z opóźnieniem,ale może przyda się na przyszłość..
Nadziej paprykę jak gołąbki -mielone surowe mięso,ugotowany ryż, jajko,sól, przyprawy jakich zwykle używasz.Obsmaż na patelni na ostrym ogniu żeby z jednej strony było przypalone trochę na czarno/to doda smaku goryczki/przełóż *stojąco* do garnka, dolej trochę wody,wkrój kilka umytych pomidorów i pozostałe okrawki papryki dodaj kostkę jarzynowego wywaru i pod przykryciem na słabym ogniu poduś trochę,albo zapiecz w piekarniku do chwili ścięcia się jajka w farszu.Podając polej zmiksowanym albo przetartym sosem dosmaczonym brązowym cukrem trzcinowym,pastą chili,sokiem cytryny..