Ja tez nie robilam ale ciesze sie ze wspomnnialas o takim daniu. sama z ciekawosci zrobie tym bardziej ze kupilam wczoraj cukinie i nie wiedzialam co z nia poczac. Ja znalazlam na innym forum przepis bajaderki. Sprobowalam jej kilkaprzepisow wiec i temu z powodzeniem na pewno zaufam. http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6325 Mam natomiast kolege ktory w Grecji spedzil kilkanascie lat wiec spytam go czy jemu cos na ten temat wiadomo. Pozdrawiam
Dzięki za zainteresowanie, mnie też bardzo zaciekawiłą ta zapiekanka i zastanawiam się nad zamiana sera parmezanu, czy może być np. feta lub mocarella. Który byłby lepszy????Jak uważacie????Kasiu jak masz znajomego greka to podpytaj się go może o ten ser,pozdrawiam Was
Jak już wcześniej wklejałam w wątku o zapiekance ziemniaczanej, często korzystam z tego przepisu : http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6325&hl=Briami I mogę go naprawdę polecić. Tak, jak pisze bajaderka, najlepszy będzie parmezan, ponieważ po rozpieczeniu i zrumienieniu, tworzy się bardzo fajna skórka, inne sery mogą się po prostu rozpłynąć. Z kolei feta i mozzarella w ogóle nie przypominają w smaku parmezanu. Parmezan w kawałku kupisz w Bomi, Almie, lub Auchan. (Parmiggiano Reggiano lub Gran Padano). Smacznego !
Witam czy ktoś zna tą grecką zapiekankę z cukini, ziemniaków, pomidorów, czosnku itp.??????Kto się podzieli przepisem i wrażeniami smakowymi????
Nie robiłam tego, ale znalazłam taki przepis: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8563
...i jeszcze tu http://nigra-kuchnia.blog.onet.pl/2,ID61328949,index.html
Ja tez nie robilam ale ciesze sie ze wspomnnialas o takim daniu. sama z ciekawosci zrobie tym bardziej ze kupilam wczoraj cukinie i nie wiedzialam co z nia poczac. Ja znalazlam na innym forum przepis bajaderki. Sprobowalam jej kilkaprzepisow wiec i temu z powodzeniem na pewno zaufam. http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6325 Mam natomiast kolege ktory w Grecji spedzil kilkanascie lat wiec spytam go czy jemu cos na ten temat wiadomo. Pozdrawiam
http://mycuisine.blox.pl/2007/05/Briam-czyli-grecka-zapiekanka.html, pycha , ja posypałam serem żółtym i dałam plasterki fety), albo dobre jest też http://www.palcelizac.pl/przepis/142/grecki_garnek_z_kartoflami/, tylko musiałam podlać odrobiną wody.Pycha!
Dzięki za zainteresowanie, mnie też bardzo zaciekawiłą ta zapiekanka i zastanawiam się nad zamiana sera parmezanu, czy może być np. feta lub mocarella. Który byłby lepszy????Jak uważacie????Kasiu jak masz znajomego greka to podpytaj się go może o ten ser,pozdrawiam Was
Jak już wcześniej wklejałam w wątku o zapiekance ziemniaczanej, często korzystam z tego przepisu :
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6325&hl=Briami
I mogę go naprawdę polecić.
Tak, jak pisze bajaderka, najlepszy będzie parmezan, ponieważ po rozpieczeniu i zrumienieniu, tworzy się bardzo fajna skórka, inne sery mogą się po prostu rozpłynąć. Z kolei feta i mozzarella w ogóle nie przypominają w smaku parmezanu.
Parmezan w kawałku kupisz w Bomi, Almie, lub Auchan. (Parmiggiano Reggiano lub Gran Padano). Smacznego !