Forum

Gawędy o jedzeniu

ciasto pszczółka maja

  • Autor: cymi Data: 2007-07-30 11:17:30

    SZUKAM PRZEPISU NA CIASTO pszczółka maja.MOŻE KTOŚ MÓGŁBY MI PODAĆ- Z GÓRY DZIĘKUJĘ

  • Autor: Żabka Data: 2007-07-30 12:41:00

    Znalazłam taki przepis na forum smaczny.pl http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=2651

    Tort kokosowo - budyniowy czyli Pszczółka Maja icon_wink.gif icon_wink.gif icon_wink.gif

    Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    20 dag masła
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    4 jajka
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Jasna masa (kokosowa):
    15 dag masła
    5 łyżek mleka
    1 szklanka cukru
    20 – 25 dag kokosu

    Ciemna masa (budyniowa):
    1/2 litra mleka
    2 budynie czekoladowe
    30 dag masła
    1/3 szklanki cukru pudru
    cukier waniliowy

    Do dekoracji:
    biała czekolada
    gorzka czekolada

    Wykonanie:
    icon_arrow.gif Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dalej ucierając dodawać mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm).
    icon_arrow.gif Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać mleko, cukier i wymieszać. Następnie wsypać kokos, wymieszać i troszeczkę pogotować. Powstałą masę ostudzić i wyłożyć na surowe ciasto, a następnie całą tortownicę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 st. C. Ostudzić.
    icon_arrow.gif W 3/4 szklanki mleka rozpuścić budynie czekoladowe. Pozostałe mleko zagotować, i do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać łyżka ostudzony budyń. Powstały krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto. Troszeczkę kremu odłożyć i posmarować nim boki tortu.
    icon_arrow.gif Czekolady pokroić osobno w kostkę lub zetrzeć na tarce dużych oczkach. Wierzch tortu posypać czekoladą, robić paski na przemian raz z białej czekolady raz z gorzkiej (takie paski ja ma pszczółka).
    icon_arrow.gif Tort schłodzić w lodówce.

    Tort autorstwa Doroty

  • Autor: cymi Data: 2007-07-30 14:59:10

    Dziękuję za przepis ale nie o taką Pszczółke Maje mi chodzilo.Jadłam kiedyś ciasto Pszczólka Maja ale miało następujące warstwy
    1- jasny biszkopt
    2 masa czekoladowa
    3- brzoskwinie pokrojone w kostkę i zalane brzoskwiniowa galaretke
    4- masa czekoladowa
    5-znów brzoskwinie zalane galaretką
     Może ma ktoś własnie taki przepis ?

  • Autor: lidka74 Data: 2007-07-30 15:04:13

    Cymi ale ten przepis co Ci Żabka wpisała to jest ''Pszczółka Maja'' bo ja mam w swoich zbiorach identyczny, najwyżej pokombinuj, dodaj brzoskwinie, galaretkę i wyjdzie Ci to co chcesz.Pozdrawiam.

  • Autor: beata1 Data: 2007-07-30 18:29:14

    http://planetarium.mojeforum.net/pszczolka-maja-fotka-vt59.html Oto link do tej stronki na której jest większość wypieków Joli.A i także Pszczółka Maja której szukasz.

  • Autor: cymi Data: 2007-07-30 21:30:34

    Dziękuję za stronę , właśnie o ten przepis mi chodziło.BARDZO , BARDZO CI DZIĘKUJĘ!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu