Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 20 dag masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy 4 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jasna masa (kokosowa): 15 dag masła 5 łyżek mleka 1 szklanka cukru 20 – 25 dag kokosu
Ciemna masa (budyniowa): 1/2 litra mleka 2 budynie czekoladowe 30 dag masła 1/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy
Do dekoracji: biała czekolada gorzka czekolada
Wykonanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dalej ucierając dodawać mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm). Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać mleko, cukier i wymieszać. Następnie wsypać kokos, wymieszać i troszeczkę pogotować. Powstałą masę ostudzić i wyłożyć na surowe ciasto, a następnie całą tortownicę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 st. C. Ostudzić. W 3/4 szklanki mleka rozpuścić budynie czekoladowe. Pozostałe mleko zagotować, i do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać łyżka ostudzony budyń. Powstały krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto. Troszeczkę kremu odłożyć i posmarować nim boki tortu. Czekolady pokroić osobno w kostkę lub zetrzeć na tarce dużych oczkach. Wierzch tortu posypać czekoladą, robić paski na przemian raz z białej czekolady raz z gorzkiej (takie paski ja ma pszczółka). Tort schłodzić w lodówce.
Dziękuję za przepis ale nie o taką Pszczółke Maje mi chodzilo.Jadłam kiedyś ciasto Pszczólka Maja ale miało następujące warstwy 1- jasny biszkopt 2 masa czekoladowa 3- brzoskwinie pokrojone w kostkę i zalane brzoskwiniowa galaretke 4- masa czekoladowa 5-znów brzoskwinie zalane galaretką Może ma ktoś własnie taki przepis ?
Cymi ale ten przepis co Ci Żabka wpisała to jest ''Pszczółka Maja'' bo ja mam w swoich zbiorach identyczny, najwyżej pokombinuj, dodaj brzoskwinie, galaretkę i wyjdzie Ci to co chcesz.Pozdrawiam.
SZUKAM PRZEPISU NA CIASTO pszczółka maja.MOŻE KTOŚ MÓGŁBY MI PODAĆ- Z GÓRY DZIĘKUJĘ
Znalazłam taki przepis na forum smaczny.pl http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=2651
Tort kokosowo - budyniowy czyli Pszczółka Maja
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
20 dag masła
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
4 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jasna masa (kokosowa):
15 dag masła
5 łyżek mleka
1 szklanka cukru
20 – 25 dag kokosu
Ciemna masa (budyniowa):
1/2 litra mleka
2 budynie czekoladowe
30 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
Do dekoracji:
biała czekolada
gorzka czekolada
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dalej ucierając dodawać mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm).
Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać mleko, cukier i wymieszać. Następnie wsypać kokos, wymieszać i troszeczkę pogotować. Powstałą masę ostudzić i wyłożyć na surowe ciasto, a następnie całą tortownicę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 st. C. Ostudzić.
W 3/4 szklanki mleka rozpuścić budynie czekoladowe. Pozostałe mleko zagotować, i do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać łyżka ostudzony budyń. Powstały krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto. Troszeczkę kremu odłożyć i posmarować nim boki tortu.
Czekolady pokroić osobno w kostkę lub zetrzeć na tarce dużych oczkach. Wierzch tortu posypać czekoladą, robić paski na przemian raz z białej czekolady raz z gorzkiej (takie paski ja ma pszczółka).
Tort schłodzić w lodówce.
Tort autorstwa Doroty
Dziękuję za przepis ale nie o taką Pszczółke Maje mi chodzilo.Jadłam kiedyś ciasto Pszczólka Maja ale miało następujące warstwy
1- jasny biszkopt
2 masa czekoladowa
3- brzoskwinie pokrojone w kostkę i zalane brzoskwiniowa galaretke
4- masa czekoladowa
5-znów brzoskwinie zalane galaretką
Może ma ktoś własnie taki przepis ?
Cymi ale ten przepis co Ci Żabka wpisała to jest ''Pszczółka Maja'' bo ja mam w swoich zbiorach identyczny, najwyżej pokombinuj, dodaj brzoskwinie, galaretkę i wyjdzie Ci to co chcesz.Pozdrawiam.
http://planetarium.mojeforum.net/pszczolka-maja-fotka-vt59.html Oto link do tej stronki na której jest większość wypieków Joli.A i także Pszczółka Maja której szukasz.
Dziękuję za stronę , właśnie o ten przepis mi chodziło.BARDZO , BARDZO CI DZIĘKUJĘ!!!