Tutaj gdzie mieszkam, rosnie mnostwo tarniny, jej owoce, jak mini sliwki barwia droge spacerowa na niebiesko! Podobno owoce tarniny powinny byc przymrozone aby byc dobre do wykorzystania. Ma ktos z Was jakies doswiadczenie z tarnina? Drugie pytanie... jak kandyzowac platki kwiatow, i podpytanie, ktore kwiaty nadaja sie na kandyzowanie i czy mozna je jesc? ale duzo chce wiedziec... ale od czego Wielkie Zarcie? dobrze , ze jestescie pod reka kochane zarloczki... dzieki z gory za odpowiedzi! wasza Glumanda :)
Co do wina z tarniny to spiesze doniesc, ze w smaku lagodne, deserowe ale o silnych wlasciwosciach odwadniajacych, czyli moczopednych.Owoce tarniny musza byc zerwane po przymrozkach, wtedy sa slodkie. Suszy sie tez kwiaty, taka herbatka z kwiatow ma tez silne dzialanie moczopedne, czysci organizm i polepsza metabolizm. Znalazlam tez sucha informacje, ze przygotowuje sie z owocow soki, dzemy i likiery ale przepisow niestety nie znalazlam.
Znalazlam taki oto przepis w ksiazce pt.Przetwory domowe:
1 kg owocow tarniny 1 kg cukru kilka gozdzikow, kawalek kory cynamonowej 2 kieliszki brandy
Owoce tarniny zebrane po pierwszych przymrozkach (lub zamrozone na noc w lodowce) umyc, osuszyc, przebrac, skropic alkoholem i wymieszac. Zalac goracym syropem, ugotowanym w proporcji 1 kg cukru na szklanke wody i odstawic na dwie doby. Syrop zlac do garnka, ponownie zagotowac, dodajac gozdziki i kore cynamonowa, i do goracego wlozyc owoce. Smazyc az stana sie szkliste. Gorace owoce rozlozyc do wyparzonych sloikow, zalac goracym syropem, zakrecic wyparzonymi przykrywkami i odstawic do gory dnem do ostudzenia.
znalazlam jeszcze przepis na platki roz w cukrze i konfitury z platkow rozy jesli chcesz to wpisze. Platki roz w cukrze mozna wykorzystac do ozdabiania deserow, okolicznosciowych tortow, ciast i ciasteczek.
1/4 kg platkow dzikiej rozy 1/2 kg cukru lyzka soku z cytryny
Oderwac platki rozwinietej dzikiej rozy, oczyscic kazdy listek z bialych koncow, a czerwone sparzyc wrzatkiem i odcedzic na sicie. Skropic cytryna i wrzucic do goracego syropu przygotowanego w proporcjach 1/2 kg cukru na szklanke wody. Odstawic na dobe, pamietajac o poruszaniu naczyniem, aby listki ulozyly sie pojedynczo. Usmazyc platki na malym ogniu, az platki stana sie przezroczyste.
Przygotowanie platkow roz w cukrze jest proste i tanie. Technika polega na pomalowaniu platkow roz roztrzepanym bialkiem i obsypaniu ich mialkim cukrem. Oprocz roslin cebulkowych, ktore sa trujace, wiekszosc kwiatow doskonale nadaje sie do tego celu. Unikaj rowniez kwiatow, ktore rosna w poblizu ruchliwych ulic, i tych ktore mogly byc spryskane srodkami owadobojczymi. Idealne sa platki roz. Maja duza powierzchnie, a posypane cukrem wygladaja bardzo atrakcyjnie. Cukrowa otoczka powoduje, ze kolor platkow jest rozmyty, dlatego najlepsze do tego celu sa kwiaty o mocnej barwie. Platki powinny byc zdrowe, suche, bez przebarwien i plamek. Liscie rowniez mozna poddac tej technice. Np. liscie miety w polaczeniu z cukrem maja bardzo przyjemny smak.
Cukier konserwuje platki, osiadajac na nich w postaci dekoracyjnych krysztalkow. Platki w cukrze najlepiej przechowywac w metalowej puszce, ulozone warstwami i przelozone serwetkami lub papierowymi recznikami
Przygotuj platki, sprawdz czy sa zdrowe, bez plamek i przebarwien. Ubij lekko bialko z jednego jajka, tak by bylo spienione, ale nie sztywne. Cukier wsyp do naczynia. Na kartce papieru delikatnie przytrzymaj platek rozy koniuszkiem palca, a druga reka pomaluj obie strony platka malym, miekkim pedzelkiem zamoczonym w bialku. Zamoczony w bialku platek umiesc w miseczce z cukrem i obsyp go delikatnie cukrem. Zostaw platek w naczyniu na kilka minut, tak zeby bialko dobrze wchlonelo cukier. Na drucianej podstawce rozloz papierowy recznik. Delikatnie przeloz platki z naczynia na podstawke i pozostaw w chlodnym miejscu, nawt na cala noc.
Tutaj gdzie mieszkam, rosnie mnostwo tarniny, jej owoce, jak mini sliwki barwia droge spacerowa na niebiesko! Podobno owoce tarniny powinny byc przymrozone aby byc dobre do wykorzystania. Ma ktos z Was jakies doswiadczenie z tarnina?
Drugie pytanie... jak kandyzowac platki kwiatow, i podpytanie, ktore kwiaty nadaja sie na kandyzowanie i czy mozna je jesc?
ale duzo chce wiedziec... ale od czego Wielkie Zarcie? dobrze , ze jestescie pod reka kochane zarloczki... dzieki z gory za odpowiedzi! wasza Glumanda :)
Wino z tarniny: http://old.wino.org.pl/frames/tarnina.html Tutaj ciekawostki: http://www.wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=132
http://www.wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=132 i http://old.wino.org.pl/frames/tarnina.html prosze i na niebiesko
...i znów dziękuję za "zniebieszczenie" :-)
A ja dziekuje Wam za odpowiedi i znalazlam przepis Orcii na kandyzowane platki kwiatow. :)
Co do wina z tarniny to spiesze doniesc, ze w smaku lagodne, deserowe ale o silnych wlasciwosciach odwadniajacych, czyli moczopednych.Owoce tarniny musza byc zerwane po przymrozkach, wtedy sa slodkie. Suszy sie tez kwiaty, taka herbatka z kwiatow ma tez silne dzialanie moczopedne, czysci organizm i polepsza metabolizm. Znalazlam tez sucha informacje, ze przygotowuje sie z owocow soki, dzemy i likiery ale przepisow niestety nie znalazlam.
Znalazlam taki oto przepis w ksiazce pt.Przetwory domowe:
1 kg owocow tarniny
1 kg cukru
kilka gozdzikow, kawalek kory cynamonowej
2 kieliszki brandy
Owoce tarniny zebrane po pierwszych przymrozkach (lub zamrozone na noc w lodowce) umyc, osuszyc, przebrac, skropic alkoholem i wymieszac. Zalac goracym syropem, ugotowanym w proporcji 1 kg cukru na szklanke wody i odstawic na dwie doby. Syrop zlac do garnka, ponownie zagotowac, dodajac gozdziki i kore cynamonowa, i do goracego wlozyc owoce. Smazyc az stana sie szkliste. Gorace owoce rozlozyc do wyparzonych sloikow, zalac goracym syropem, zakrecic wyparzonymi przykrywkami i odstawic do gory dnem do ostudzenia.
znalazlam jeszcze przepis na platki roz w cukrze i konfitury z platkow rozy jesli chcesz to wpisze. Platki roz w cukrze mozna wykorzystac do ozdabiania deserow, okolicznosciowych tortow, ciast i ciasteczek.
Konfitury z platkow rozy
1/4 kg platkow dzikiej rozy
1/2 kg cukru
lyzka soku z cytryny
Oderwac platki rozwinietej dzikiej rozy, oczyscic kazdy listek z bialych koncow, a czerwone sparzyc wrzatkiem i odcedzic na sicie. Skropic cytryna i wrzucic do goracego syropu przygotowanego w proporcjach 1/2 kg cukru na szklanke wody. Odstawic na dobe, pamietajac o poruszaniu naczyniem, aby listki ulozyly sie pojedynczo. Usmazyc platki na malym ogniu, az platki stana sie przezroczyste.
C.D.N.
Przygotowanie platkow roz w cukrze jest proste i tanie. Technika polega na pomalowaniu platkow roz roztrzepanym bialkiem i obsypaniu ich mialkim cukrem. Oprocz roslin cebulkowych, ktore sa trujace, wiekszosc kwiatow doskonale nadaje sie do tego celu. Unikaj rowniez kwiatow, ktore rosna w poblizu ruchliwych ulic, i tych ktore mogly byc spryskane srodkami owadobojczymi. Idealne sa platki roz. Maja duza powierzchnie, a posypane cukrem wygladaja bardzo atrakcyjnie. Cukrowa otoczka powoduje, ze kolor platkow jest rozmyty, dlatego najlepsze do tego celu sa kwiaty o mocnej barwie. Platki powinny byc zdrowe, suche, bez przebarwien i plamek. Liscie rowniez mozna poddac tej technice. Np. liscie miety w polaczeniu z cukrem maja bardzo przyjemny smak.
C.D.N.
Cukier konserwuje platki, osiadajac na nich w postaci dekoracyjnych krysztalkow. Platki w cukrze najlepiej przechowywac w metalowej puszce, ulozone warstwami i przelozone serwetkami lub papierowymi recznikami
Przygotuj platki, sprawdz czy sa zdrowe, bez plamek i przebarwien. Ubij lekko bialko z jednego jajka, tak by bylo spienione, ale nie sztywne. Cukier wsyp do naczynia. Na kartce papieru delikatnie przytrzymaj platek rozy koniuszkiem palca, a druga reka pomaluj obie strony platka malym, miekkim pedzelkiem zamoczonym w bialku.
Zamoczony w bialku platek umiesc w miseczce z cukrem i obsyp go delikatnie cukrem. Zostaw platek w naczyniu na kilka minut, tak zeby bialko dobrze wchlonelo cukier.
Na drucianej podstawce rozloz papierowy recznik. Delikatnie przeloz platki z naczynia na podstawke i pozostaw w chlodnym miejscu, nawt na cala noc.
KWIATY JADALNE:
kwiaty migdalowca i jabloni. Ogorecznik, gozdziki, koniczyna, pierwiosnek, stokrotka, mlecz, niezapominajka, frezja, hortensja, jasmin, lawenda, magnolia, mimoza, nasturcja, kwiat pomaranczy, bratki, geranium, fiolek, krwawnik.
POWODZENIA.
Bardzo , bardzo dziekuje! jestes super! zaraz bede robic te czary z rozanymi platkami! pozdrawiam serdecznie Glumanda!