Forum

Kuchenne porady

Czy wiecie jak wykorzystac owoce tarniny? oraz kto mi podpowie jak kandyzowac platki kwiatow?

  • Autor: Glumanda Data: 2007-08-01 20:05:30

    Tutaj gdzie mieszkam, rosnie mnostwo tarniny, jej owoce, jak mini sliwki barwia droge spacerowa na niebiesko! Podobno owoce tarniny powinny byc przymrozone aby byc dobre do wykorzystania. Ma ktos z Was jakies doswiadczenie z tarnina?
    Drugie pytanie... jak kandyzowac platki kwiatow, i podpytanie, ktore kwiaty nadaja sie na kandyzowanie i czy mozna je jesc?
    ale duzo chce wiedziec... ale od czego Wielkie Zarcie? dobrze , ze jestescie pod reka kochane zarloczki... dzieki z gory za odpowiedzi! wasza Glumanda :)

  • Autor: smakosia Data: 2007-08-01 21:28:15

    Wino z tarniny: http://old.wino.org.pl/frames/tarnina.html Tutaj ciekawostki: http://www.wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=132

  • Autor: smakosia Data: 2007-08-01 22:24:14

    ...i znów dziękuję za "zniebieszczenie" :-)

  • Autor: Glumanda Data: 2007-08-01 22:52:01

    A ja dziekuje Wam za odpowiedi i znalazlam przepis Orcii na kandyzowane platki kwiatow. :)

  • Autor: Mari Data: 2007-08-02 00:16:57

    Co do wina z tarniny to spiesze doniesc, ze w smaku lagodne, deserowe ale  o silnych wlasciwosciach odwadniajacych, czyli moczopednych.Owoce tarniny musza byc zerwane po przymrozkach, wtedy sa slodkie. Suszy sie tez kwiaty, taka herbatka z kwiatow  ma tez silne dzialanie moczopedne, czysci organizm i polepsza metabolizm. Znalazlam tez sucha informacje, ze przygotowuje sie z owocow soki, dzemy i likiery ale przepisow niestety nie znalazlam. 

  • Autor: kola Data: 2007-08-02 22:41:57

    Znalazlam taki oto przepis w ksiazce pt.Przetwory domowe:

    1 kg owocow tarniny
    1 kg cukru
    kilka gozdzikow, kawalek kory cynamonowej
    2 kieliszki brandy

       Owoce tarniny zebrane po pierwszych przymrozkach (lub zamrozone na noc w lodowce) umyc, osuszyc, przebrac, skropic alkoholem i wymieszac. Zalac goracym syropem, ugotowanym w proporcji 1 kg cukru na szklanke wody i odstawic na dwie doby. Syrop zlac do garnka, ponownie zagotowac, dodajac gozdziki i kore cynamonowa, i do goracego wlozyc owoce. Smazyc az stana sie szkliste. Gorace owoce rozlozyc do wyparzonych sloikow, zalac goracym syropem, zakrecic wyparzonymi przykrywkami i odstawic do gory dnem do ostudzenia.

  • Autor: kola Data: 2007-08-02 23:01:44

    znalazlam jeszcze przepis na platki roz w cukrze i konfitury z platkow rozy jesli chcesz to wpisze. Platki roz w cukrze mozna wykorzystac do ozdabiania deserow, okolicznosciowych tortow, ciast i ciasteczek.

  • Autor: Glumanda Data: 2007-08-03 21:17:04

    Bardzo poprosze o przepis ! :)

  • Autor: kola Data: 2007-08-03 21:32:35

    Konfitury z platkow rozy

    1/4 kg platkow dzikiej rozy
    1/2 kg cukru
    lyzka soku z cytryny

    Oderwac platki rozwinietej dzikiej rozy, oczyscic kazdy listek z bialych koncow, a czerwone sparzyc wrzatkiem i odcedzic na sicie. Skropic cytryna i wrzucic do goracego syropu przygotowanego w proporcjach 1/2 kg cukru na szklanke wody. Odstawic na dobe, pamietajac o poruszaniu naczyniem, aby listki ulozyly sie pojedynczo. Usmazyc platki na malym ogniu, az platki stana sie przezroczyste.

    C.D.N.

  • Autor: kola Data: 2007-08-03 21:45:36

    Przygotowanie platkow roz w cukrze jest proste i tanie. Technika polega na pomalowaniu platkow roz roztrzepanym bialkiem i obsypaniu ich mialkim cukrem. Oprocz roslin cebulkowych, ktore sa trujace, wiekszosc kwiatow doskonale nadaje sie do tego celu. Unikaj rowniez kwiatow, ktore rosna w poblizu ruchliwych ulic, i tych ktore mogly byc spryskane srodkami owadobojczymi. Idealne sa platki roz. Maja duza powierzchnie, a posypane cukrem wygladaja bardzo atrakcyjnie. Cukrowa otoczka powoduje, ze kolor platkow jest rozmyty, dlatego najlepsze do tego celu sa kwiaty o mocnej barwie. Platki powinny byc zdrowe, suche, bez przebarwien i plamek. Liscie rowniez mozna poddac tej technice. Np. liscie miety w polaczeniu z cukrem maja bardzo przyjemny smak.  
      
    C.D.N.

  • Autor: kola Data: 2007-08-03 22:07:12

    Cukier konserwuje platki, osiadajac na nich w postaci dekoracyjnych krysztalkow. Platki w cukrze najlepiej przechowywac w metalowej puszce, ulozone warstwami i przelozone serwetkami lub papierowymi recznikami

    Przygotuj platki, sprawdz czy sa zdrowe, bez plamek i przebarwien. Ubij lekko bialko z jednego jajka, tak by bylo spienione, ale nie sztywne. Cukier wsyp do naczynia. Na kartce papieru delikatnie przytrzymaj platek rozy koniuszkiem palca, a druga reka pomaluj obie strony platka malym, miekkim pedzelkiem zamoczonym w bialku.
    Zamoczony w bialku platek umiesc w miseczce z cukrem i obsyp go delikatnie cukrem. Zostaw platek w naczyniu na kilka minut, tak zeby bialko dobrze wchlonelo cukier.
    Na drucianej podstawce rozloz papierowy recznik. Delikatnie przeloz platki z naczynia na podstawke i pozostaw w chlodnym miejscu, nawt na cala noc.

    KWIATY JADALNE:
    kwiaty migdalowca i jabloni. Ogorecznik, gozdziki, koniczyna, pierwiosnek, stokrotka, mlecz, niezapominajka, frezja, hortensja, jasmin, lawenda, magnolia, mimoza, nasturcja, kwiat pomaranczy, bratki, geranium, fiolek, krwawnik.

    POWODZENIA.

  • Autor: Glumanda Data: 2007-08-04 20:28:37

    Bardzo , bardzo dziekuje! jestes super! zaraz bede robic te czary z rozanymi platkami! pozdrawiam serdecznie Glumanda!

Przejdź do pełnej wersji serwisu