Forum

Kuchenne porady

mąka grochowa

  • Autor: halka Data: 2007-08-02 15:31:09

    Mam torebkę takiej mąki. Do czego ją użyć bo nie mam pojęcia. Poradżcie

  • Autor: Glumanda Data: 2007-08-02 16:01:06

    Mozesz zrobic z niej grochowke, dodaajc ziemniakow i gotujac cos wedzonego, ew. dodasz kielbasy. W Niemczech sprzedaja takie "ruloniki" z maczka grochowa juz gotowe z wedzonym smakiem, zolte i zielone :) smacznego.

  • Autor: Mari Data: 2007-08-02 16:04:23

    Puree grochowe, podaje sie z przysmazona cebulka i kielbaska opieczona na patelni, przekrojona wzdluz.

  • Autor: halka Data: 2007-08-02 16:11:41

    Zastanawiam się co ja za twór posiadam, bo po spróbowaniu tej mąki wcale nie czuję smaku grochu. Też myślałam o dodaniu do zupy, ale wydawało mi się , że wyjdzie gęsta bezsmakowa. Muszę się odważuć i spróbować.
    Mari jak zrobić z sypkiej mąki puree? bo nie wiem. Udziel wskazówek proszę

  • Autor: Mari Data: 2007-08-02 17:48:23

    Sypac do gotujacej sie wody i mieszac, sypac tyle by bylo odpowiednio geste. Zrob moze z 1/8 litra wody i paru lyzek tej maki, zobaczysz czy da sie to zjesc. Oczywiscie trzeba to posolic w czasie gotowania, glownie nie zapominac o stalym mieszaniu, lubi sie przypalac. A co jest napisane na tej torebce? Moze to cos innego.Jaki kolor ma ten proszek? Zolty, zielony? 

  • Autor: halka Data: 2007-08-03 16:46:38

    Mari dzięki za podpowiedż.Mąka pochodzi ze sklepu ze zdrową żywnością -jest jasnożółtego koloru i pisze na niej "mąka grochowa". Zrobię próbę tak jak radzisz.Dziękuję bardzo.

  • Autor: Paola_r Data: 2007-08-03 20:12:50

    A może coś takiego, dziś "złowionego" w TV :
    http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1419
    Wprawdzie tam występuje mąka z ciecierzycy, ale jej smak jest nieco zbliżony do grochowej.

  • Autor: bugi Data: 2008-05-25 10:29:32

  • Autor: bugi Data: 2008-05-25 10:31:42

    NUżytkownik bugi napisał w wiadomości:

    Co zrobic ? najlepiej szybka zupa grochwa albo purree
    >

Przejdź do pełnej wersji serwisu