Forum

Kuchenne porady

Mrożony bób!

  • Autor: czekoladka145 Data: 2007-08-04 16:39:05

    Mcie może pomysł jak mrozić bób? Trzeba go zblanszować przed mrożeniem?

  • Autor: pinguela Data: 2007-08-04 16:44:13

    Często kupuję mrożony bób. Wygląda jakby był surowy nie blanszowany. Po ugotowaniu smakuje tak samo jak świeży.

  • Autor: kamila1234 Data: 2007-08-04 16:48:55

    Dzięki za tak szybką reakcje ,bo czeka bób i duży gar! Pewnie juz nie będę z niego korzystać!!

  • Autor: czekoladka145 Data: 2007-08-04 16:52:02

    Widzę że nie tylko ja mam taki problem ,a i Kamila "depcze mi po piętach"
    Zamówiłam bób ale wszystkiego na raz się nie spotrzebuje,więc nie będę blanszować.Dziękuję  i dam  Ci znać jak smakował!!

  • Autor: Rosa Data: 2007-08-04 17:48:52

    warzywa w większości są blanszowane przed mrożeniem (sprawdziłam bez blanszowania fasolkę szparagową mrozić -klapa)więc ja wszystko blanszuję przed mrożeniem ,oczywiście oprócz owoców, pozdrawiam  - rosa

  • Autor: klemens Data: 2007-08-04 21:18:37

    Po zblanszowaniu bób jest smaczniejszy

  • Autor: shoffix Data: 2007-08-05 12:22:56

    @czekoladka145:
    Mcie może pomysł jak mrozić bób? Trzeba go zblanszować przed mrożeniem?


    bezwzględnie, koniecznie, tak.
    2-5 minuty na osolonym wrzątku, po czym zahartować lodowatą wodą.



    pozdrawiam,
    shiludek

    '\/'
    /. .\
    --o00- \ -00o--
    shoffix
    * * * * * * * *


  • Autor: czekoladka145 Data: 2007-08-06 11:45:25

    Dzięki za porady!!
    Korzystając z porad sprzed niedzieli, część nie blanszowałam,ale teraz już to zmienię i ciekawa jestem ,który będzie lepszy!?

Przejdź do pełnej wersji serwisu