Widzę że nie tylko ja mam taki problem ,a i Kamila "depcze mi po piętach" Zamówiłam bób ale wszystkiego na raz się nie spotrzebuje,więc nie będę blanszować.Dziękuję i dam Ci znać jak smakował!!
warzywa w większości są blanszowane przed mrożeniem (sprawdziłam bez blanszowania fasolkę szparagową mrozić -klapa)więc ja wszystko blanszuję przed mrożeniem ,oczywiście oprócz owoców, pozdrawiam - rosa
Mcie może pomysł jak mrozić bób? Trzeba go zblanszować przed mrożeniem?
Często kupuję mrożony bób. Wygląda jakby był surowy nie blanszowany. Po ugotowaniu smakuje tak samo jak świeży.
Dzięki za tak szybką reakcje ,bo czeka bób i duży gar! Pewnie juz nie będę z niego korzystać!!
Widzę że nie tylko ja mam taki problem ,a i Kamila "depcze mi po piętach"
Zamówiłam bób ale wszystkiego na raz się nie spotrzebuje,więc nie będę blanszować.Dziękuję i dam Ci znać jak smakował!!
warzywa w większości są blanszowane przed mrożeniem (sprawdziłam bez blanszowania fasolkę szparagową mrozić -klapa)więc ja wszystko blanszuję przed mrożeniem ,oczywiście oprócz owoców, pozdrawiam - rosa
Po zblanszowaniu bób jest smaczniejszy
@czekoladka145:

Mcie może pomysł jak mrozić bób? Trzeba go zblanszować przed mrożeniem?
bezwzględnie, koniecznie, tak.
2-5 minuty na osolonym wrzątku, po czym zahartować lodowatą wodą.
pozdrawiam,
shiludek
/. .\
--o00- \ -00o--
shoffix
* * * * * * * *
Dzięki za porady!!
Korzystając z porad sprzed niedzieli, część nie blanszowałam,ale teraz już to zmienię i ciekawa jestem ,który będzie lepszy!?