Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Muszki owocowki.. :(

• Autor: Glumanda Data: 2007-08-07 17:51:36

Macie jakies sposoby jak sie pozbyc muszek owocowek??? ratunkuuuuuuuuuuuu!!!

• Autor: Bodek Data: 2007-08-07 18:15:06

mielismy tego pelno w domu-- ale iza spryskala caly dom jak jechalismy do pracy -- i juz wiecej sie nie pokazaly -- mam nadzieje ze nie wroca.... spryskala rajdem na owady :)

• Autor: Balbina71 Data: 2007-08-07 18:17:05

Sprawdz najpierw dobrze czy nie masz gdzies zgnilych owocow.
    Ja tez mialam taki problem. Tam gdzie sie najbardziej pojawialy postawilam szklanke z octem
    albo winem.Potopily sie biedaczki. Sa tez specjalne butelki gdzie sie wlewa ocet lub inny napoj
    do ktorego muszki leca a jak juz wleca to nie moga sie wydostac.
    Powodzenia, Kaska

• Autor: ekkore Data: 2007-08-07 20:06:45

poczekać aż minie ich czas - same znikną

• Autor: alelen Data: 2007-08-07 20:56:23

Nalac na dno sloika troche octu owocowego oraz wrzucic mozna jakis zepsuty owoc . Zrobic lejek z papieru z malenkim otworkiem, wlozyc do sloika i dokladnie obkleic, Lejek ma byc wstawiony do sloika tak : V . Muszki wejda do sloika ale nie beda mogly znalezc wyjscia.

• Autor: jadkin Data: 2007-08-07 21:43:13

A coś na mrówki faraonki :( mam takich gości nieproszonych i nie mogę się ich pozbyć .

• Autor: alelen Data: 2007-08-08 10:51:44

Trzeba ugotować jajko na twardo i wziąć jedną porcję boraksu na 9 porcji żółtka  i umieścić koło gniazd i na trasach wędrówek mrówek. Można powiesić na ścianie małe rożki z worka foliowego napełnionego tą mieszanką. Całe sznury mrówek idą do tego i niosą do gniazda.  Jest oczywistym, że jeżeli ma się w domu dzieci należy tak umieścić ten boraks by było niemożliwym aby dziecko się dorwało do tego. To samo dotyczy zwierząt domowych.

• Autor: jadkin Data: 2007-08-08 12:22:46

Dziękuję za porady narazie pryskam środkiem przeciw owadom.

• Autor: kurkuma Data: 2007-08-11 21:11:43

Znalazłam jeszcze coś takiego: http://www.e-hortico.pl/go/_category/?idc=9&producer_id=51&order=-2  .Kłopot w tym, że to duże opakowanie, ale być może bywają i mniejsze.

• Autor: kurkuma Data: 2007-08-07 21:45:38

Tak, muszki to problem. Fakt, trzeba sprawdzić czy gdzieś nie ma nadpsutych owoców lub warzyw. Poza tym ja w okresie kiedy muszki się pojawiają zawsze bardzo starannie pozbywam się wszelkich odpadków po owocach. Nigdy nie wrzucam do kosza zanim wcześniej nie zawinę w jakiś np woreczek foliowy. Poza tym codziennie wyrzucam śmieci. To proste działania ale pomagają.

• Autor: Glumanda Data: 2007-08-07 23:06:02

Dziekuje Wam wszystkim za podpowiedzi. Muszki te nawiedzily moja kolezanke w Belgii i pomyslalam, ze kto jak kto, ale Wy na pewno cos poradzicie na ta plage. Problem wzial sie z tego, ze w Belgii raz na tydzien mozna wyrzucac smieci...a te co stoja w domu, jak sa z resztkamo owocow to robia takie paskudztwa!
    Fajnie, ze zawsze mozna na Was liczyc :) pozdrawiam wszystkich - Glumanda!

• Autor: bahus Data: 2007-08-07 23:19:14

W tym roku jeszcze ich nie mam...i cieszę się z tego. W zeszłym roku były od czerwca do września.
    Bahus

• Autor: emik Data: 2007-08-08 18:12:59

Wystarczy zwykły lep na muchy, który kosztuje 0,50 gr ale wygląda nieestetycznie, pomaga również płytka na komary, muchy, mrówki itp owady która kosztuje 11 zł i można ja postawic w niewidocznym specjalnie miejscu a muszki padają trupem. Worki trzeba mocno zawiązywać a jeżeli się nie ma garażu albo piwnicy do ich tygodniowego składania przed wyrzuceniem to najlepiej włożyć związany worek do drugiego i również mocno związać. takie podwójne zabezpieczenie powinno uchronić przed inwazją muszek owocówek.

Przejdź do pełnej wersji serwisu