Forum

Kuchenne porady

Pierniczki- przepis

  • Autor: nutella Data: 2007-08-07 19:03:05

    Potrzebuje Waszej pomocy- szukam przepisu na pierniczki, tylko nie takie wyciskane foremkami, dosyć płaskie i na poczatku twardawe. Szukam grubych, miękkich pierniczków- podobnych np. do takich kupnych np. alpejskich, nadziewanych. Wiecie może jak takie zrobić?

  • Autor: aga9999 Data: 2007-08-07 20:06:42

    Przepis nutinki na takie a la kupne pierniczki

    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 jajo
    3/4 szklanki cukru pudru
    czubata łyżka miodu
    1,5 łyżeczki przyprawy do pierników Kotanyi
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2,5 dag drożdży
    2,5 dag miękkiego masła

    Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
    Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.
    Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.

    U mnie leżą bez przykrycia i po nocy są miękkie.

    Robiłam i polecam.

  • Autor: nutella Data: 2007-08-09 09:31:39

    Dzięki!! Chyba czegoś takiego szukałam! Środek lata, a ja piekę pierniczki... :)))))

Przejdź do pełnej wersji serwisu