Potrzebuje Waszej pomocy- szukam przepisu na pierniczki, tylko nie takie wyciskane foremkami, dosyć płaskie i na poczatku twardawe. Szukam grubych, miękkich pierniczków- podobnych np. do takich kupnych np. alpejskich, nadziewanych. Wiecie może jak takie zrobić?
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie. Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Potrzebuje Waszej pomocy- szukam przepisu na pierniczki, tylko nie takie wyciskane foremkami, dosyć płaskie i na poczatku twardawe. Szukam grubych, miękkich pierniczków- podobnych np. do takich kupnych np. alpejskich, nadziewanych. Wiecie może jak takie zrobić?
Przepis nutinki na takie a la kupne pierniczki
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajo
3/4 szklanki cukru pudru
czubata łyżka miodu
1,5 łyżeczki przyprawy do pierników Kotanyi
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2,5 dag drożdży
2,5 dag miękkiego masła
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.
Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.
U mnie leżą bez przykrycia i po nocy są miękkie.
Robiłam i polecam.
Dzięki!! Chyba czegoś takiego szukałam! Środek lata, a ja piekę pierniczki... :)))))