Ja swoje biszkopty piekę w temperaturze 180 0C, i piekę je aż do momentu zarumienienia. Dodatkowo, zawsze patrzę czy biszkopt "odchodzi" już od ścianek blachy czy tortownicy. Wtedy wiem że na pewno jest upieczony.
http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=64 Oto moj artykul na temat biszkoptu. Jak go przekroic... najlatwiej, gdy bedzie zimny, na calym obwodzie naciac na tej samej wysokosci na ok. 2cm w glab biszkoptu, a nastepnie wziasc grubsza nitke wlozyc ja w naciecie na biszkopcie, skrzyzowac i powoli przeciac ta nitka biszkopt na dwa placki. (moze potrzebujesz trzy, wiec to samo zrob dwa razy) pozdrawiam Glumanda
p.s. Sa tez takie specjalne urzadzenia do przekrajania biszkoptu..ale mysle, ze dasz rade w inny sposob .. jesli nie nitka, to ostry noz, jak do chleba tez zrobi swoja robote na medal! :)
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, to wtedy najłatwiej jest go przekroić. Ale ja wykorzystuję pomysł Doroty na przeciananie biszkoptu nawet gorącego, Otóż: obracając tortownicą robimy nacięcie wokół biszkoptu na głębokość ok. 2-3 mm. Następnie odmierzamy zwykłą bawełnianą nić o długości ok. 1,5 razy większej niż obwód biszkoptu i wkładamy w to nacięcie. Oba końce nici skrzyżować (tak jak byśmy mieli ją zawiązać) i dość energicznie (ale bez przesady) i zdecydowanie zaciągać. Cała operacja przecinania biszkoptu trwa ok. 1 minuty a blaty są bardzo równo przecięte. Trochę gorzej jest z biszkoptem pieczonym w prostokątej blaszce. Wtedy pozostaje tylko długi i ostry nóż.
dziekuje bardzo za wszystkie cenne rady..teraz bede wiedziec jak to przeciac.... a mam jeszcze pytanie: chce zrobic te cisto milky way tam sie daje mase do srodka. akurat na ta mase zabrakło mi ok pół szklanki cukru. czy moge dodac cukier puder? bedzie to to samo? :)
fajnie dziekuje... mam jeszcze pytanie: przyszedł mój brat i stwierdził ze za wysoko daje ta blache z ciastem w piekarniku... gdzie wy to dajecie? na srodek czy raczej tak na dół? bo juz nie wiem...
to zależy jaki masz piekarnik ,gazowy czy elektryczny, z termoobiegiem ,ja mam gazowy ,daję wyżej niż środek bo wtedy ciasto mi się nie przypali zdąży ładnie urosnąć i sie upiec,jeszcze jedna moja rada -biszkopt (inne też) piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia -odpada wtedy smarowanie blaszki
Użytkownik asia1975 napisał w wiadomości: > http://wielkiezarcie.com/przepis22519.html-to przepis na ciasto z > batonikami milky way.Nie wiem czy akurat o ten przepis chodzi?Pozdrawiam i > życzę smacznego.
Ubić białka, dodać cukier, dodać żółtka, ubijać aż się rozpuści cukier. Dodać resztę składników. Na koniec dodać kakao i wymieszać. Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół. Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować i ostudzić. Następnie utrzeć margarynę, dodać ugotowane mleko i ucierać. Dodać mleko w proszku i dalej ucierać. Przełożyć biszkopt. Wierzch polać rozpuszczoną mleczną czekoladą.
w zależności od wielkości biszkoptu ,ale ja pieke ok.25 min. w temp.180 stopni ,pozdrawiam - rosa
a piekarnik trzeba wczesniej nagrzac tak?
a jeszcze czym potem taki biszkopt przekroić wzdłuż? bo chce tam dac mase.. i zimny kroic czy ciepły?
tak piekarnik wcześniej nagrzewam ,biszkopt kroję raczej zimny długim nożem zaznaczając najpierrw linię przecięcia
http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=64
Oto moj artykul na temat biszkoptu.
Jak go przekroic... najlatwiej, gdy bedzie zimny, na calym obwodzie naciac na tej samej wysokosci na ok. 2cm w glab biszkoptu, a nastepnie wziasc grubsza nitke wlozyc ja w naciecie na biszkopcie, skrzyzowac i powoli przeciac ta nitka biszkopt na dwa placki. (moze potrzebujesz trzy, wiec to samo zrob dwa razy) pozdrawiam Glumanda
p.s. Sa tez takie specjalne urzadzenia do przekrajania biszkoptu..ale mysle, ze dasz rade w inny sposob .. jesli nie nitka, to ostry noz, jak do chleba tez zrobi swoja robote na medal! :)
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, to wtedy najłatwiej jest go przekroić. Ale ja wykorzystuję pomysł Doroty na przeciananie biszkoptu nawet gorącego, Otóż: obracając tortownicą robimy nacięcie wokół biszkoptu na głębokość ok. 2-3 mm. Następnie odmierzamy zwykłą bawełnianą nić o długości ok. 1,5 razy większej niż obwód biszkoptu i wkładamy w to nacięcie. Oba końce nici skrzyżować (tak jak byśmy mieli ją zawiązać) i dość energicznie (ale bez przesady) i zdecydowanie zaciągać. Cała operacja przecinania biszkoptu trwa ok. 1 minuty a blaty są bardzo równo przecięte. Trochę gorzej jest z biszkoptem pieczonym w prostokątej blaszce. Wtedy pozostaje tylko długi i ostry nóż.
dziekuje bardzo za wszystkie cenne rady..teraz bede wiedziec jak to przeciac....
a mam jeszcze pytanie: chce zrobic te cisto milky way tam sie daje mase do srodka. akurat na ta mase zabrakło mi ok pół szklanki cukru. czy moge dodac cukier puder? bedzie to to samo? :)
śmiało możesz dodać cukier puder
fajnie dziekuje...
mam jeszcze pytanie: przyszedł mój brat i stwierdził ze za wysoko daje ta blache z ciastem w piekarniku...
gdzie wy to dajecie? na srodek czy raczej tak na dół? bo juz nie wiem...
to zależy jaki masz piekarnik ,gazowy czy elektryczny, z termoobiegiem ,ja mam gazowy ,daję wyżej niż środek bo wtedy ciasto mi się nie przypali zdąży ładnie urosnąć i sie upiec,jeszcze jedna moja rada -biszkopt (inne też) piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia -odpada wtedy smarowanie blaszki
a gdzie znajdę przepis na to ciasto?????
już mi ślinka leci....
http://wielkiezarcie.com/przepis22519.html-to przepis na ciasto z batonikami milky way.Nie wiem czy akurat o ten przepis chodzi?Pozdrawiam i życzę smacznego.
ALEZ TO BOMBA KALORYCZNA!!!!!!
Użytkownik asia1975 napisał w wiadomości:
> http://wielkiezarcie.com/przepis22519.html-to przepis na ciasto z
> batonikami milky way.Nie wiem czy akurat o ten przepis chodzi?Pozdrawiam i
> życzę smacznego.
nie!!! to nie ten przepis!
mój jest tu:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3 łyżki oleju
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki wody przegotowanej zimnej
- 1 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1/2 szkl mleka surowego
- 1 szkl cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 margaryna
- 2 szkl mleka w proszku
Sposób przygotowania:
Ubić białka, dodać cukier, dodać żółtka, ubijać aż się rozpuści cukier. Dodać resztę składników. Na koniec dodać kakao i wymieszać. Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół.
Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować i ostudzić. Następnie utrzeć margarynę, dodać ugotowane mleko i ucierać. Dodać mleko w proszku i dalej ucierać. Przełożyć biszkopt. Wierzch polać rozpuszczoną mleczną czekoladą.
a wygląda tak:
Wychodzi mi z tego że jest to przepi Jamaici http://wielkiezarcie.com/przepis12188.html