Forum

Kuchenne porady

utracone ogórki kiszone

• Autor: vena1980 Data: 2007-08-08 21:34:50

Robiłam wczoraj ogórki kiszone. Ja akurat pasteryzuję słoiki. W zeszłym roku wszystko wyszło idealnie. W tym roku kilka słoików (wcale nie starych) puściło, tzn. zapasteryzowałam, odwróciłam do góry dnem, przychodzę po pracy... i cała solanka z kilku słoików wyciekła. Jak myślicie - co mogło być powodem???

• Autor: Rosa Data: 2007-08-08 22:02:42

według mnie -nieszczelne pokrywki

• Autor: ANUTSCHKA Data: 2007-08-08 22:07:31

Rosa, pasteryzacja to operacja termiczna , nie gotuje się słików z ogórami kiszonymi. Mają po prostu same się ukiśić...

• Autor: ANUTSCHKA Data: 2007-08-08 22:04:08

Ogórków kiszonych się nie pasteryzuje... Veno.. ja po prostu zalewam solanką słoczki z ogórkami+chranem+koprem+przyprawami (piepr ziarn.+ziele ang.+liść laur.+ 3-4 ząbki czosnku).
    Nigdy nie słyszałam by ktoś gotował słioki z ogórkirm kiszonym... Powodzenia
    Ania

• Autor: makusia Data: 2007-08-08 22:17:27

ja pasteryzuje ale juz po ukiszeniu , i wynosze do piwnicy .

• Autor: elas Data: 2007-08-08 22:54:19

Ja zalewam wrząca wodą z solą i natychmiast zakręcam. Oczywiście wszystkie dodatki (koper itd. są w słoikach). Są i ukiszone i zamknięte tak jakbym je pasteryzowała.

• Autor: bela48 Data: 2007-08-09 07:09:09

Robię od kilkunastu lat tak samo,zalewam  wrząca wodą / 1 litr wody + 1 łyżka soli/  plus wszystkie przyprawy i to wszystko.

• Autor: Wróbelek Data: 2007-08-09 08:16:52

Malućki czeka aż ta zalewa wystygnie, kiedyś mu się spieszyło i zalał właśnie ciepła i te ogóki były takie miękkie i niefajne.

• Autor: bahus Data: 2007-08-08 23:02:33

Istnieją dwa rodzaje nakrętek; z czteroma zaczepami i sześcioma. Nakrętki muszą być takie same jak słoiki; cztero albo sześcio zaczepowe (gwinty na cztery lub sześć ). Jeżeli nie będzie synchronizacji nakrętki ze słoikiem, to słoik nie będzie szczelny i się nie zamknie.
    Bahus

• Autor: alman Data: 2007-08-09 07:03:58

Jeżeli nakrętka albo słoik mają jakiś defekt, często niewidoczny na pierwszy rzut oka, to się nie zamknie. Podobnie przy nakrętkach o innym gwincie, o czym pisze Bahus. Ale czasem też w trakcie pasteryzacji wieczka "poluzują się" - zawsze zanim odwrócę słoik jeszcze go dokręcam. 

• Autor: vena1980 Data: 2007-08-09 08:16:34

Nakrętki były dopasowane, tzn. czwórki do czwórek, szóstki do szóstek. Kilka razy robiłam już tak ogórki, pasteryzując i wyszły pyszne i jędrne. Wiem, że większość osób nie pasteryzuje, ale ja tak robię i nigdy nie miałam problemów.
    Hm, ale może faktycznie spróbuję bez pasteryzacji.
    Dzięki za rady:)

• Autor: Barbara Data: 2007-08-09 08:32:25

Bahus ma racje,trzeba zwrocić uwage na rodzaj zakrętek.
    Robiłam w tym roku ogorki i miałam nowe słoiki i nowe zakretki,to nie było problemu.
    Zalewam przegotowaną wodą,gorącą,zakrecam i przechylam na chwilę czy woda sie nie wylewa jak nie to 100%
    pewnosci ,ze taki słoik nie pusci.Od razu widać czy nakretka pasuje.pozdrawiam

• Autor: Janek Data: 2007-08-09 08:50:13

Podpisuję się pod wypowiedzia Bahusa i Twoją. Dokładnie, są to dwie zasady gwarantujace dobrze zamknięty słoik.
    Dodatkowo sprawdzam słoiki przed napełnieniem, czy nie ma wykruszeń szkła na"gwincie" i na grani słoika.
    A zakrętek nie odkręcam przy pomocy noża(zassanie) ale specjalnym uchwytem do zakrętek.,
    Pozdrawiam
    Janek

• Autor: elas Data: 2007-08-09 09:15:58

Sądzę, że nie ma tu nic do rzeczy jaką metodą kiszone są ogórki. To tylko i wyłącznie sprawa słoików i nakrętek. I chyba dobrą metodą jest dokręcanie nakrętek po wyjęciu słoików z pasteryzacji. Ktoś tu o tym pisał. Robiłam morele pod nowe nakrętki i miałam ten sam problem. Zauważyliście, że te nowe są jakieś miękkie, gnące się?.

• Autor: vena1980 Data: 2007-08-09 10:29:50

Właśnie, niby nowe, ale coś z nimi nie tak.

Przejdź do pełnej wersji serwisu