Forum

Kuchenne porady

POMOCY jestem nowicjuszem przy piekarniku elektrycznym

• Autor: Grażka1 Data: 2007-08-09 20:24:29

POMOCY jestem nowicjuszem przy piekarniku elektrycznym
    czy temp. tu podawane to do elekt. czy gazowego? jaka jest różnica temperatur??

• Autor: Glumanda Data: 2007-08-09 21:46:18

Na moj gust temperatura podawana jest w stopniach °C i jest taka sama przy obu kuchenkach. Jedyna roznica, to moze byc, ze piec gazowy ma podane tzw. I , II , III stopnie. Kazdemu z nich odpowiada jakas temperatura ale to na pewno podane jest w papierach dolaczonych do kuchenki. Pytaj dalej, jesli jeszcze nie wszystko wyjasnione! Glumanda :)

• Autor: alman Data: 2007-08-10 07:42:22

Nie jest ważne jaki piekarnik, temperatura oznacza zawsze tyle samo stopni C. Jednak weź pod uwagę, że w elektrycznym możesz grzać góra-dół lub włączyć termoobieg. A poza wszystkim, to trzeba poznać "swój" piekarnik, bo każdy piecze trochę inaczej /ja np. z reguły piekę w temp. 150 st. bo gdybym nastawiła na 180 st. to po czasie byłby węgielek/.

• Autor: piszczalka Data: 2007-08-10 08:27:43

Ostatnio piekłam ciasto w moim nowym piekarniku. W przepisie było podane aby piec w 180 C Ciasto wyszlo w srodku surowe a na zewnatrz wegiel. Bylo to moje pierwsze i ostatnie ciasto HAHA ;)

• Autor: Krystyna911 Data: 2007-08-10 08:56:38

Każdy piekarnik ma swoje "ale". Naprawdę trzeba go poznać, co czasami oznacza stratę kilku ciast. Ja w swoim nie piekę w termoobiegu. Ciasto ustawiam na półce niskiej nigdy górnej. Jak mija tak gdzieś 3/4 czasu pieczenia to włączam grzanie góra-dół. Termoobieg używam tylko wtedy gdy chcę bardziej przyrumienić wierzch ciasta i zawsze gdy piekę dwa ciasta na raz ( tu w połowie pieczenia zamieniam blaszki miejscami). Po prostu musisz próbować, gdyż nie ma jakiejś generalnej zasady. Na ogół producent dołącza do kuchenki instrukcję, w której jest opisane na jakich wysokościach i w jakich temperaturach piec poszczególne rodzaje ciast. Życzę udanych prób. Ja zanim odkryłam tajemnicę swojego piekarnika to wyrzyciłam sporo nieudanych ciast.

• Autor: Baśka Data: 2007-08-10 12:30:05

Nie straszcie dziewczyny,ze mnie cukiernik mniej niż średni a poradziłam sobie z elektrycznym piekarnikiem.Z termoobiegiem trzeba piec w niższej temp niż w gazowym lub elekrycznym góra,dół.Trzeba na początku poznawania piekarnika piec ciasta którym nie zaszkodzi częste zaglądanie i kontrolować.Można zawsze blaszkę odwrócić lub zmienić temperaturę.Powodzenia,nie taki diabeł straszny...

• Autor: Beata500 Data: 2007-08-11 18:39:43

Przeczytaj dobrze instrukcję obsługi,tam jest wszstko doładnie napisane,podane są tempeatury do każdego rodzaju ciast,poziom ustawienia blaszki ,a nawet różnica tempratur przy pieczeniu z termoobiegiem.Pozdrawiam.

• Autor: maxi Data: 2007-08-13 20:04:53

Witaj. Mam piekarnik elektryczny i nie zamieniłabym go nigdy na gazowy. Temperatury podawane sa dla obu z nich , ale w gazowym nie ma mozliwości utrzymania tej temperatury , brak mozliwosci kontroli, wszystko na tzw, oko. A w elektrycznym najpierw zawsze sobie nastaw , nagrzej i dopiero na gotowa temperature wkładaj co tam chcesz. Radze najpierw nagrzac do odpowiedniej temp obydwoma grzałkami, górna i dolną, a w momencie wkładania ciasta czy mięsa, przestawic na dolna i po jakims czasie, ok połowy zmienic na górną. Mam swój piekarnik od 9 lat i tylko raz cos zepsułam, ale to nie z jego winy.. ŻYCZE SUKCESÓW

• Autor: Grażka1 Data: 2007-08-13 20:55:05

Dzięki wszystkim za rady, wiem że muszę poznać piekarnik ale chciałam na skróty. Nie potrafię,/a wydaje mi się że czytać umiem/ wyłączyć grzałki dolnrj lub górnej cały czas grzeją obie . Ale doświadczenia czynią mistrza wiec sie nie poddaję DZIĘKUJĘ

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-08-14 11:03:17

musisz zobaczyc w instrukcji czy masz w ogole ta opcje. sa rozne piekarniki: moj ma na przyklad gril i termoobieg ale nie ma dolnej i gornej grzalki osobno. W drugim mieszkaniu ma dolna lub gorna grzalke ale nie ma grila i termoobiegu

• Autor: egi Data: 2007-08-14 23:08:09

Zobacz w instrukcji,sa tam obrazki i objasnienia,ja na przyklad mam gril,termoobieg,gorna i dolna.Moze masz cos takiego jakby przechylony dzbanuszek-wtedy grzeje tylko dolna grzalka!!!

• Autor: egi Data: 2007-08-14 23:02:51

Witam,tak jest.Piekarnik elektryczny szybciej piecze  zalezy tez czy ma termoobieg i inne funkcje.Osobiscie wole elektryczny niz gazowy(mi sie nic nieprzypala,ustawiam czas i jest git)Pozdrawiam

• Autor: nonka4 Data: 2007-08-15 14:32:17

Ja zanim oswoiłam sie ze swoim piekarnikiem(termoobieg,grzejąca płyta dolna albo górna rożen itd) jadłam przypalone ciasta,albo zmarnowały się całkiem-suszki.
    Teraz jak w przepisie jest napisne 180oC to piekę w 150oC i jest ok(zakalców nie mam).Piekarnik piekarnikowi nie równy jak już ktoś wspomniał.

Przejdź do pełnej wersji serwisu