Na moj gust temperatura podawana jest w stopniach °C i jest taka sama przy obu kuchenkach. Jedyna roznica, to moze byc, ze piec gazowy ma podane tzw. I , II , III stopnie. Kazdemu z nich odpowiada jakas temperatura ale to na pewno podane jest w papierach dolaczonych do kuchenki. Pytaj dalej, jesli jeszcze nie wszystko wyjasnione! Glumanda :)
Nie jest ważne jaki piekarnik, temperatura oznacza zawsze tyle samo stopni C. Jednak weź pod uwagę, że w elektrycznym możesz grzać góra-dół lub włączyć termoobieg. A poza wszystkim, to trzeba poznać "swój" piekarnik, bo każdy piecze trochę inaczej /ja np. z reguły piekę w temp. 150 st. bo gdybym nastawiła na 180 st. to po czasie byłby węgielek/.
Ostatnio piekłam ciasto w moim nowym piekarniku. W przepisie było podane aby piec w 180 C Ciasto wyszlo w srodku surowe a na zewnatrz wegiel. Bylo to moje pierwsze i ostatnie ciasto HAHA ;)
Każdy piekarnik ma swoje "ale". Naprawdę trzeba go poznać, co czasami oznacza stratę kilku ciast. Ja w swoim nie piekę w termoobiegu. Ciasto ustawiam na półce niskiej nigdy górnej. Jak mija tak gdzieś 3/4 czasu pieczenia to włączam grzanie góra-dół. Termoobieg używam tylko wtedy gdy chcę bardziej przyrumienić wierzch ciasta i zawsze gdy piekę dwa ciasta na raz ( tu w połowie pieczenia zamieniam blaszki miejscami). Po prostu musisz próbować, gdyż nie ma jakiejś generalnej zasady. Na ogół producent dołącza do kuchenki instrukcję, w której jest opisane na jakich wysokościach i w jakich temperaturach piec poszczególne rodzaje ciast. Życzę udanych prób. Ja zanim odkryłam tajemnicę swojego piekarnika to wyrzyciłam sporo nieudanych ciast.
Nie straszcie dziewczyny,ze mnie cukiernik mniej niż średni a poradziłam sobie z elektrycznym piekarnikiem.Z termoobiegiem trzeba piec w niższej temp niż w gazowym lub elekrycznym góra,dół.Trzeba na początku poznawania piekarnika piec ciasta którym nie zaszkodzi częste zaglądanie i kontrolować.Można zawsze blaszkę odwrócić lub zmienić temperaturę.Powodzenia,nie taki diabeł straszny...
Przeczytaj dobrze instrukcję obsługi,tam jest wszstko doładnie napisane,podane są tempeatury do każdego rodzaju ciast,poziom ustawienia blaszki ,a nawet różnica tempratur przy pieczeniu z termoobiegiem.Pozdrawiam.
Witaj. Mam piekarnik elektryczny i nie zamieniłabym go nigdy na gazowy. Temperatury podawane sa dla obu z nich , ale w gazowym nie ma mozliwości utrzymania tej temperatury , brak mozliwosci kontroli, wszystko na tzw, oko. A w elektrycznym najpierw zawsze sobie nastaw , nagrzej i dopiero na gotowa temperature wkładaj co tam chcesz. Radze najpierw nagrzac do odpowiedniej temp obydwoma grzałkami, górna i dolną, a w momencie wkładania ciasta czy mięsa, przestawic na dolna i po jakims czasie, ok połowy zmienic na górną. Mam swój piekarnik od 9 lat i tylko raz cos zepsułam, ale to nie z jego winy.. ŻYCZE SUKCESÓW
Dzięki wszystkim za rady, wiem że muszę poznać piekarnik ale chciałam na skróty. Nie potrafię,/a wydaje mi się że czytać umiem/ wyłączyć grzałki dolnrj lub górnej cały czas grzeją obie . Ale doświadczenia czynią mistrza wiec sie nie poddaję DZIĘKUJĘ
musisz zobaczyc w instrukcji czy masz w ogole ta opcje. sa rozne piekarniki: moj ma na przyklad gril i termoobieg ale nie ma dolnej i gornej grzalki osobno. W drugim mieszkaniu ma dolna lub gorna grzalke ale nie ma grila i termoobiegu
Zobacz w instrukcji,sa tam obrazki i objasnienia,ja na przyklad mam gril,termoobieg,gorna i dolna.Moze masz cos takiego jakby przechylony dzbanuszek-wtedy grzeje tylko dolna grzalka!!!
Witam,tak jest.Piekarnik elektryczny szybciej piecze zalezy tez czy ma termoobieg i inne funkcje.Osobiscie wole elektryczny niz gazowy(mi sie nic nieprzypala,ustawiam czas i jest git)Pozdrawiam
Ja zanim oswoiłam sie ze swoim piekarnikiem(termoobieg,grzejąca płyta dolna albo górna rożen itd) jadłam przypalone ciasta,albo zmarnowały się całkiem-suszki. Teraz jak w przepisie jest napisne 180oC to piekę w 150oC i jest ok(zakalców nie mam).Piekarnik piekarnikowi nie równy jak już ktoś wspomniał.
POMOCY jestem nowicjuszem przy piekarniku elektrycznym
czy temp. tu podawane to do elekt. czy gazowego? jaka jest różnica temperatur??
Na moj gust temperatura podawana jest w stopniach °C i jest taka sama przy obu kuchenkach. Jedyna roznica, to moze byc, ze piec gazowy ma podane tzw. I , II , III stopnie. Kazdemu z nich odpowiada jakas temperatura ale to na pewno podane jest w papierach dolaczonych do kuchenki. Pytaj dalej, jesli jeszcze nie wszystko wyjasnione! Glumanda :)
Nie jest ważne jaki piekarnik, temperatura oznacza zawsze tyle samo stopni C. Jednak weź pod uwagę, że w elektrycznym możesz grzać góra-dół lub włączyć termoobieg. A poza wszystkim, to trzeba poznać "swój" piekarnik, bo każdy piecze trochę inaczej /ja np. z reguły piekę w temp. 150 st. bo gdybym nastawiła na 180 st. to po czasie byłby węgielek/.
Ostatnio piekłam ciasto w moim nowym piekarniku. W przepisie było podane aby piec w 180 C Ciasto wyszlo w srodku surowe a na zewnatrz wegiel. Bylo to moje pierwsze i ostatnie ciasto HAHA ;)
Każdy piekarnik ma swoje "ale". Naprawdę trzeba go poznać, co czasami oznacza stratę kilku ciast. Ja w swoim nie piekę w termoobiegu. Ciasto ustawiam na półce niskiej nigdy górnej. Jak mija tak gdzieś 3/4 czasu pieczenia to włączam grzanie góra-dół. Termoobieg używam tylko wtedy gdy chcę bardziej przyrumienić wierzch ciasta i zawsze gdy piekę dwa ciasta na raz ( tu w połowie pieczenia zamieniam blaszki miejscami). Po prostu musisz próbować, gdyż nie ma jakiejś generalnej zasady. Na ogół producent dołącza do kuchenki instrukcję, w której jest opisane na jakich wysokościach i w jakich temperaturach piec poszczególne rodzaje ciast. Życzę udanych prób. Ja zanim odkryłam tajemnicę swojego piekarnika to wyrzyciłam sporo nieudanych ciast.
Nie straszcie dziewczyny,ze mnie cukiernik mniej niż średni a poradziłam sobie z elektrycznym piekarnikiem.Z termoobiegiem trzeba piec w niższej temp niż w gazowym lub elekrycznym góra,dół.Trzeba na początku poznawania piekarnika piec ciasta którym nie zaszkodzi częste zaglądanie i kontrolować.Można zawsze blaszkę odwrócić lub zmienić temperaturę.Powodzenia,nie taki diabeł straszny...
Przeczytaj dobrze instrukcję obsługi,tam jest wszstko doładnie napisane,podane są tempeatury do każdego rodzaju ciast,poziom ustawienia blaszki ,a nawet różnica tempratur przy pieczeniu z termoobiegiem.Pozdrawiam.
Witaj. Mam piekarnik elektryczny i nie zamieniłabym go nigdy na gazowy. Temperatury podawane sa dla obu z nich , ale w gazowym nie ma mozliwości utrzymania tej temperatury , brak mozliwosci kontroli, wszystko na tzw, oko. A w elektrycznym najpierw zawsze sobie nastaw , nagrzej i dopiero na gotowa temperature wkładaj co tam chcesz. Radze najpierw nagrzac do odpowiedniej temp obydwoma grzałkami, górna i dolną, a w momencie wkładania ciasta czy mięsa, przestawic na dolna i po jakims czasie, ok połowy zmienic na górną. Mam swój piekarnik od 9 lat i tylko raz cos zepsułam, ale to nie z jego winy.. ŻYCZE SUKCESÓW
Dzięki wszystkim za rady, wiem że muszę poznać piekarnik ale chciałam na skróty. Nie potrafię,/a wydaje mi się że czytać umiem/ wyłączyć grzałki dolnrj lub górnej cały czas grzeją obie . Ale doświadczenia czynią mistrza wiec sie nie poddaję DZIĘKUJĘ
musisz zobaczyc w instrukcji czy masz w ogole ta opcje. sa rozne piekarniki: moj ma na przyklad gril i termoobieg ale nie ma dolnej i gornej grzalki osobno. W drugim mieszkaniu ma dolna lub gorna grzalke ale nie ma grila i termoobiegu
Zobacz w instrukcji,sa tam obrazki i objasnienia,ja na przyklad mam gril,termoobieg,gorna i dolna.Moze masz cos takiego jakby przechylony dzbanuszek-wtedy grzeje tylko dolna grzalka!!!
Witam,tak jest.Piekarnik elektryczny szybciej piecze zalezy tez czy ma termoobieg i inne funkcje.Osobiscie wole elektryczny niz gazowy(mi sie nic nieprzypala,ustawiam czas i jest git)Pozdrawiam
Ja zanim oswoiłam sie ze swoim piekarnikiem(termoobieg,grzejąca płyta dolna albo górna rożen itd) jadłam przypalone ciasta,albo zmarnowały się całkiem-suszki.
Teraz jak w przepisie jest napisne 180oC to piekę w 150oC i jest ok(zakalców nie mam).Piekarnik piekarnikowi nie równy jak już ktoś wspomniał.