Może wykorzysatsz gęstsze ciasto gofrowe lub biszkoptowe ( ale takie bardzo delikatne i niezbyt sztywne ) i upieczesz w pieraniku ? A napisz jeszcze do czego potrzebujesz, może bedzie łątwiej ;)
100 g maki tortowej 100 g cukru pudru 100 g masla 100 g Bialka cukier waniliowy aromat migdalowy make przesiac , wymieszac z cukrem. bialkiem, aromaten i letnim maslem. Wymieszac nie ubijac!. mase smarowac cieniutko na papierze do pieczenia nadajac jej ksztalt kola -mozna za pomoca szablonu formowac tez fantazyjnie. Piec w bardzo goracym piekarniku (195°) bardzo cienkie placuszki do lekkiego zrumienienia. gorace za pomoca palety nakladac na leciutko natluszczone odwrocone szklanki lub miseczki by nadac im forme. Trzeba pracowac szybko. Zbyt twarde ciasto bedzie sie lamac. Za miekie sie podziurawi.
potrzebuję przepis na wafle na desery jakieś ciasto waflowe piecze sie w formie kółek a póżniej na miseczce kształtuje foremkę z falistymi bokami
Może to nie ciasto waflowe ale myślę, że nieźle nada się żeby podać w tych miseczkach pyszny deser :) http://wielkiezarcie.com/przepis23165.html
Może wykorzysatsz gęstsze ciasto gofrowe lub biszkoptowe ( ale takie bardzo delikatne i niezbyt sztywne ) i upieczesz w pieraniku ? A napisz jeszcze do czego potrzebujesz, może bedzie łątwiej ;)
to sa tzw hippy. Piecze sie okragle cienkie placuszki a potem gorace naklada na szklanki czy miseczki do zastygniecia
Hippen
100 g maki tortowej
100 g cukru pudru
100 g masla
100 g Bialka
cukier waniliowy
aromat migdalowy
make przesiac , wymieszac z cukrem. bialkiem, aromaten i letnim maslem. Wymieszac nie ubijac!. mase smarowac cieniutko na papierze do pieczenia nadajac jej ksztalt kola -mozna za pomoca szablonu formowac tez fantazyjnie. Piec w bardzo goracym piekarniku (195°) bardzo cienkie placuszki do lekkiego zrumienienia. gorace za pomoca palety nakladac na leciutko natluszczone odwrocone szklanki lub miseczki by nadac im forme. Trzeba pracowac szybko. Zbyt twarde ciasto bedzie sie lamac. Za miekie sie podziurawi.