Czy ktoś ma przepis na tak proste ciasto nalesnikowe żeby z foremki (gwiazdki motyki i.t.p takiej aluminiowej na patyku chciało samo na rozgrzanym oleju zejsc) bo nic mi nie wychodzi i ciasto z foremki nie schodzi.
Ciastka błyskawiczne 2 jaja 1 szkl. mąki 3/4 szkl. wody cukier waniliowy dowolny aromat składniki zmiksować do uzyskania rzadkiego, lejącego ciasta. Nie słodzić.Foremkę dobrze rozgrzać w tłuszczu, zanurzyć do 2/3wysokości w cieście i ponownie zanurzyć w mocno gorącym tłuszczu. Smażyć na złoty kolor. Jest to oryginalny przepis dołączony do foremki,którą posiadam i....mnie wychodzi /tzn. nic się nie przykleja/
Dzięki za przepis - pamiętam takie ciastka z dzieciństwa - kruche, obsypane cukrem pudrem -pycha. Niestety przetrwały tylko wspomnienia i zakurzone foremki, bo przepis gdzieś zaginął - aż do dziś Dzięki
Czy ktoś ma przepis na tak proste ciasto nalesnikowe żeby z foremki (gwiazdki motyki i.t.p takiej aluminiowej na patyku chciało samo na rozgrzanym oleju zejsc) bo nic mi nie wychodzi i ciasto z foremki nie schodzi.
Ciastka błyskawiczne
2 jaja
1 szkl. mąki
3/4 szkl. wody
cukier waniliowy
dowolny aromat
składniki zmiksować do uzyskania rzadkiego, lejącego ciasta. Nie słodzić.Foremkę dobrze rozgrzać w tłuszczu, zanurzyć do 2/3wysokości w cieście i ponownie zanurzyć w mocno gorącym tłuszczu. Smażyć na złoty kolor.
Jest to oryginalny przepis dołączony do foremki,którą posiadam i....mnie wychodzi /tzn. nic się nie przykleja/
uprzejmie dziekuję za pomoc . Przy najbliższej okazji zrobie i wtedy napiszę jak wyszło Barbara
zawsze nalezy pamietac o zanurzeniu foremki w tluszczu (kazdorazowo) wtedy sie nic nie przyklei.
Dzięki za przepis - pamiętam takie ciastka z dzieciństwa - kruche, obsypane cukrem pudrem -pycha. Niestety przetrwały tylko wspomnienia i zakurzone foremki, bo przepis gdzieś zaginął - aż do dziś Dzięki