Forum

Kuchenne porady

prosze o przepis na prażuchy

• Autor: maxi Data: 2007-08-13 19:57:22

Witam. Od dawna chodzi za mna wspomniernie czegoś, co podawali na obiad w stołówce szkolnej jeszcze w podstawówce, a nazywalismy to prażuchami- takie jakby ziemniaki z cebulka i smazonym boczkiem. Chciałabym zaserwowac to mojej rodzinie ale nie mam zielonego pojecia jak to zrobic . Prosze o pomoc i przepis..

• Autor: pysia_1 Data: 2007-08-13 20:24:18

Hej, moge Ci tylko podać orientacyjnie jak to się robi, bo proporcji dokładnie nie znam. Gotujesz ziemniaki,10 minut tak mniejwięcej przed koncem gotowania odlewasz wodę, ale zostawiasz troszke i zasypujesz pyrki mąką/ilości też nie podam bo robie to tak na oko,że nie widze ziemniaków/ przykrywam i gotuję do końca,tak jakby się miały gotować ziemniaki. Potem energicznie i szybko tłuczkiem ubijam te ziemniaki, oczywiście już nie na ogniu. Potem tylko podsmażony boczuś z cebulką to okraszamy tą prażuchęi oczywiście kiszony ogórek. Danie syte,tanie,smaczne.Może ktoś będzie mógł podać dokłądne Ci proporcje, ja tyle moge pomóc.

• Autor: małgoska Data: 2007-08-13 23:10:54

ja robie identycznie a trudno tu podac proporcje zawsze sie robi na oko

• Autor: hanka Data: 2007-08-15 21:44:08

Robie tak samo jak Pysia i bez proporcji.

• Autor: maxi Data: 2007-08-14 17:02:09

Bardzo dziekuje, zrobię , nie wydaje sie trudne.  Mam tylko pytanie, vzy ta maka ma byc obojetnie jaka, nie ziemniaczana , tylko zwykła?

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-08-16 08:53:13

o ile wiem dodaje sie zwykla make pszenna

Przejdź do pełnej wersji serwisu