Witam. Od dawna chodzi za mna wspomniernie czegoś, co podawali na obiad w stołówce szkolnej jeszcze w podstawówce, a nazywalismy to prażuchami- takie jakby ziemniaki z cebulka i smazonym boczkiem. Chciałabym zaserwowac to mojej rodzinie ale nie mam zielonego pojecia jak to zrobic . Prosze o pomoc i przepis..
Hej, moge Ci tylko podać orientacyjnie jak to się robi, bo proporcji dokładnie nie znam. Gotujesz ziemniaki,10 minut tak mniejwięcej przed koncem gotowania odlewasz wodę, ale zostawiasz troszke i zasypujesz pyrki mąką/ilości też nie podam bo robie to tak na oko,że nie widze ziemniaków/ przykrywam i gotuję do końca,tak jakby się miały gotować ziemniaki. Potem energicznie i szybko tłuczkiem ubijam te ziemniaki, oczywiście już nie na ogniu. Potem tylko podsmażony boczuś z cebulką to okraszamy tą prażuchęi oczywiście kiszony ogórek. Danie syte,tanie,smaczne.Może ktoś będzie mógł podać dokłądne Ci proporcje, ja tyle moge pomóc.
Witam. Od dawna chodzi za mna wspomniernie czegoś, co podawali na obiad w stołówce szkolnej jeszcze w podstawówce, a nazywalismy to prażuchami- takie jakby ziemniaki z cebulka i smazonym boczkiem. Chciałabym zaserwowac to mojej rodzinie ale nie mam zielonego pojecia jak to zrobic . Prosze o pomoc i przepis.
.
Hej, moge Ci tylko podać orientacyjnie jak to się robi, bo proporcji dokładnie nie znam. Gotujesz ziemniaki,10 minut tak mniejwięcej przed koncem gotowania odlewasz wodę, ale zostawiasz troszke i zasypujesz pyrki mąką/ilości też nie podam bo robie to tak na oko,że nie widze ziemniaków/ przykrywam i gotuję do końca,tak jakby się miały gotować ziemniaki. Potem energicznie i szybko tłuczkiem ubijam te ziemniaki, oczywiście już nie na ogniu. Potem tylko podsmażony boczuś z cebulką to okraszamy tą prażuchęi oczywiście kiszony ogórek. Danie syte,tanie,smaczne.Może ktoś będzie mógł podać dokłądne Ci proporcje, ja tyle moge pomóc.
ja robie identycznie a trudno tu podac proporcje zawsze sie robi na oko
Robie tak samo jak Pysia i bez proporcji.
Bardzo dziekuje, zrobię , nie wydaje sie trudne. Mam tylko pytanie, vzy ta maka ma byc obojetnie jaka, nie ziemniaczana , tylko zwykła?
o ile wiem dodaje sie zwykla make pszenna