Forum

Kuchenne porady

ptasie mleczko

• Autor: mamawiesia Data: 2007-08-14 07:39:00

mam zamiar zrobić na szybko ciasto piankowe, przeglądałam przepisy na ptasie mleczka i mówiąc szczerze jestem trochę skołowana. niektórzy podają że na puszkę mleka trzeba dać 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody, inni mówią o 3 galaretkach, a nawet znalazłam przepis gdzie na puszkę mleka każą dać 4 galaretki rozpuszczone w 500ml wody??!!
    może ktoś mi doradzi ile w końcu tych galaretek na tę jedną puszkę? chciałabym żeby ptasie mleczko wyszło takie piankowe i w sam raz sztywne.
    pozdrawiam Wiesia

• Autor: sabia Data: 2007-08-14 08:21:18

Ja robiłam ptasie mleczko z przepisu ilki76 http://wielkiezarcie.com/przepis18983.html i moim zdaniem było w sam raz. Ani za bardzo sztywne ani za bardzo miękkie. Delikatne i rozpływające się w buzi. A może zrobisz z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis12889.html . To jest dopiero pyszne mleczko :)

• Autor: mamawiesia Data: 2007-08-14 09:21:26

hmmm..... teraz to mam dylemat który przepis wybrać.
    szczerze mówiąc bardzo mnie zaintersowało to mleko w puszcze które trzeba ubijać (??!!) nigdy czegoś takiego nie robiłam, ale tak sobie myślę że może wtedy wychodzi z niego taka puszysta pianka?
    sama nie wiem.....

• Autor: sabia Data: 2007-08-14 13:53:14

Dokładnie :). Pianka jest wtedy bardzo puszysta. Myślałam, że to mleko się nie ubije a jednak tak się stało :). Musi być tylko mocno schłodzone i później ciasto też musi troszkę więcej postać w lodówce żeby ładnie się kroiło :). Pozdrawiam

• Autor: daga26 Data: 2010-11-13 16:23:08

ten 2 przepis nie moge zobaczyc ;(

• Autor: as Data: 2010-11-16 21:52:23

bo jest nieudostępniony. Widzą go tylko osoby, które dodały go do ulubionych

• Autor: Teresa40 Data: 2010-11-18 13:25:57

Witam! podam wam moj sprawdzony przepis na ptasie mleczko: pol litra smietany kremowki zimnej ubic z tezejaca galaretka < 2 galaretki jednakowego koloru rozpuscic w pol litra goracej>.Do ubitej smietany wlewac stopniowo tezejaca galaretke i ubijac na jednolita mase.Taka mase mozna wylac na upieczony wczesniej biszkopt lub do pucharkow . Wychodzi naprawde pyszna masa polecam i smacznego.

• Autor: a. Data: 2010-11-18 18:50:56

robiłam na tą niedzielę mleczko z przepisu Ilki76 - konsystencja super - więcej galaretek do mleka nie trzeba :)

• Autor: asieksza Data: 2010-11-18 22:52:03

• Autor: Teresa40 Data: 2010-11-22 09:51:24

Witaj! podam jeszcze jeden sposob na super mase piankowa do ciasta na zimno lub do pucharkow,wczoraj robilam tak zupelnie z glowy bez zadnego przepisu i wyszlo super.Oto on:                                                    smietana Sniezka , galaretka truskawkowa< moze byc jaka akurat posiadamy>,serek Danio-waniliowy.Smietane ubic wg przepisu na opakowaniu,galaretke rozpuscic w trzy-czwarte szklanki wody.Do ubitej smietany dodac serek Danio chwile pomieszac i na koncu wlac tezejaca galaretke,wymieszac wszystko razem dokladnie i wylac do pucharkow na deser lub do tortownicy wylozonej biszkoptami.Na wierzchu ulozyc owoce i calosc zalac galaretka.Masa wychodzi dosc sztywna i dobrze sie kroi.Jak mamy duza tortownice lub blaszke to mozna zrobic dwie warstwy masy,kazda w innym kolorze i wychodzi teczowe ptasie mleczko.Po prostu pycha.                               

Przejdź do pełnej wersji serwisu