mam zamiar zrobić na szybko ciasto piankowe, przeglądałam przepisy na ptasie mleczka i mówiąc szczerze jestem trochę skołowana. niektórzy podają że na puszkę mleka trzeba dać 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody, inni mówią o 3 galaretkach, a nawet znalazłam przepis gdzie na puszkę mleka każą dać 4 galaretki rozpuszczone w 500ml wody??!! może ktoś mi doradzi ile w końcu tych galaretek na tę jedną puszkę? chciałabym żeby ptasie mleczko wyszło takie piankowe i w sam raz sztywne. pozdrawiam Wiesia
hmmm..... teraz to mam dylemat który przepis wybrać. szczerze mówiąc bardzo mnie zaintersowało to mleko w puszcze które trzeba ubijać (??!!) nigdy czegoś takiego nie robiłam, ale tak sobie myślę że może wtedy wychodzi z niego taka puszysta pianka? sama nie wiem.....
Dokładnie :). Pianka jest wtedy bardzo puszysta. Myślałam, że to mleko się nie ubije a jednak tak się stało :). Musi być tylko mocno schłodzone i później ciasto też musi troszkę więcej postać w lodówce żeby ładnie się kroiło :). Pozdrawiam
Witam! podam wam moj sprawdzony przepis na ptasie mleczko: pol litra smietany kremowki zimnej ubic z tezejaca galaretka < 2 galaretki jednakowego koloru rozpuscic w pol litra goracej>.Do ubitej smietany wlewac stopniowo tezejaca galaretke i ubijac na jednolita mase.Taka mase mozna wylac na upieczony wczesniej biszkopt lub do pucharkow . Wychodzi naprawde pyszna masa polecam i smacznego.
Witaj! podam jeszcze jeden sposob na super mase piankowa do ciasta na zimno lub do pucharkow,wczoraj robilam tak zupelnie z glowy bez zadnego przepisu i wyszlo super.Oto on: smietana Sniezka , galaretka truskawkowa< moze byc jaka akurat posiadamy>,serek Danio-waniliowy.Smietane ubic wg przepisu na opakowaniu,galaretke rozpuscic w trzy-czwarte szklanki wody.Do ubitej smietany dodac serek Danio chwile pomieszac i na koncu wlac tezejaca galaretke,wymieszac wszystko razem dokladnie i wylac do pucharkow na deser lub do tortownicy wylozonej biszkoptami.Na wierzchu ulozyc owoce i calosc zalac galaretka.Masa wychodzi dosc sztywna i dobrze sie kroi.Jak mamy duza tortownice lub blaszke to mozna zrobic dwie warstwy masy,kazda w innym kolorze i wychodzi teczowe ptasie mleczko.Po prostu pycha.
mam zamiar zrobić na szybko ciasto piankowe, przeglądałam przepisy na ptasie mleczka i mówiąc szczerze jestem trochę skołowana. niektórzy podają że na puszkę mleka trzeba dać 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody, inni mówią o 3 galaretkach, a nawet znalazłam przepis gdzie na puszkę mleka każą dać 4 galaretki rozpuszczone w 500ml wody??!!
może ktoś mi doradzi ile w końcu tych galaretek na tę jedną puszkę? chciałabym żeby ptasie mleczko wyszło takie piankowe i w sam raz sztywne.
pozdrawiam Wiesia
Ja robiłam ptasie mleczko z przepisu ilki76 http://wielkiezarcie.com/przepis18983.html i moim zdaniem było w sam raz. Ani za bardzo sztywne ani za bardzo miękkie. Delikatne i rozpływające się w buzi. A może zrobisz z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis12889.html . To jest dopiero pyszne mleczko :)
hmmm..... teraz to mam dylemat który przepis wybrać.
szczerze mówiąc bardzo mnie zaintersowało to mleko w puszcze które trzeba ubijać (??!!) nigdy czegoś takiego nie robiłam, ale tak sobie myślę że może wtedy wychodzi z niego taka puszysta pianka?
sama nie wiem.....
Dokładnie :). Pianka jest wtedy bardzo puszysta. Myślałam, że to mleko się nie ubije a jednak tak się stało :). Musi być tylko mocno schłodzone i później ciasto też musi troszkę więcej postać w lodówce żeby ładnie się kroiło :). Pozdrawiam
ten 2 przepis nie moge zobaczyc ;(
bo jest nieudostępniony. Widzą go tylko osoby, które dodały go do ulubionych
Witam! podam wam moj sprawdzony przepis na ptasie mleczko: pol litra smietany kremowki zimnej ubic z tezejaca galaretka < 2 galaretki jednakowego koloru rozpuscic w pol litra goracej>.Do ubitej smietany wlewac stopniowo tezejaca galaretke i ubijac na jednolita mase.Taka mase mozna wylac na upieczony wczesniej biszkopt lub do pucharkow . Wychodzi naprawde pyszna masa polecam i smacznego.
robiłam na tą niedzielę mleczko z przepisu Ilki76 - konsystencja super - więcej galaretek do mleka nie trzeba :)
Witaj! podam jeszcze jeden sposob na super mase piankowa do ciasta na zimno lub do pucharkow,wczoraj robilam tak zupelnie z glowy bez zadnego przepisu i wyszlo super.Oto on: smietana Sniezka , galaretka truskawkowa< moze byc jaka akurat posiadamy>,serek Danio-waniliowy.Smietane ubic wg przepisu na opakowaniu,galaretke rozpuscic w trzy-czwarte szklanki wody.Do ubitej smietany dodac serek Danio chwile pomieszac i na koncu wlac tezejaca galaretke,wymieszac wszystko razem dokladnie i wylac do pucharkow na deser lub do tortownicy wylozonej biszkoptami.Na wierzchu ulozyc owoce i calosc zalac galaretka.Masa wychodzi dosc sztywna i dobrze sie kroi.Jak mamy duza tortownice lub blaszke to mozna zrobic dwie warstwy masy,kazda w innym kolorze i wychodzi teczowe ptasie mleczko.Po prostu pycha.