mam taki przepisik na ciasteczka "prawie bez tłuszczu", bo 1 łyżkę oleju trzeba jednak dodać... 2 czubate łyżki mielonych orzechów/nasion słonecznika/dyni[do wyboru] 2 czubate łyżki płatków jaglanych łyzka oleju jabłko drobno utarte łyżka miodu lub brązowego cukru cynamon wszystko trzeba zamieszać, kłaść porcjami na blachę, rozpłaszczyć, piec przez 15min w 190. najlepiej jeść tego samego dnia.
Znalazłam jeszcze przepis na pierniczki: 50dag mąki 15dag miodu 15dag cukru 2jaja przyprawa do piernika 1łyżeczka sody oczyszczonej miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąkę, miód, jaja, cukier oraz sodę. Zagnieść ciasto, rozwałkować dość grubo i wycinać okrągłe pierniczki. Układać je na wysmarowanej blasze i piec w dobrze nagrzanym piekarniku.
ok. ½ szklanki drobno pokruszonej gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wiórki wymieszać z czekoladą, cukrem waniliowym i mlekiem na jednolitą masę. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C, blachę wyłożyć pergaminem. Kłaść łyżką małe kopczyki ciasta, lekko je spłaszczać. Piec ok. 10 minut (aż się lekko zrumienią).
Witam, czy jest wogóle opcja ciasta na ciasteczka bez tłuszczu, może znacie jakiś przepis? przeglądałam przepisy ale nic nie udało mi się znaleźć.
jedyne co mi przychodzi na myśl to ciasteczka biszkoptowe
albo muffinki
a i jeszcze mogą być makaroniki lub bezy
Można zrobić bezy-kokosanki, masło nie jest konieczne
mam taki przepisik na ciasteczka "prawie bez tłuszczu", bo 1 łyżkę oleju trzeba jednak dodać...
2 czubate łyżki mielonych orzechów/nasion słonecznika/dyni[do wyboru]
2 czubate łyżki płatków jaglanych
łyzka oleju
jabłko drobno utarte
łyżka miodu lub brązowego cukru
cynamon
wszystko trzeba zamieszać, kłaść porcjami na blachę, rozpłaszczyć, piec przez 15min w 190. najlepiej jeść tego samego dnia.
Znalazłam jeszcze przepis na pierniczki:
50dag mąki
15dag miodu
15dag cukru
2jaja
przyprawa do piernika
1łyżeczka sody oczyszczonej
miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąkę, miód, jaja, cukier oraz sodę. Zagnieść ciasto, rozwałkować dość grubo i wycinać okrągłe pierniczki. Układać je na wysmarowanej blasze i piec w dobrze nagrzanym piekarniku.
ja znam taki przepis na domowe pieguski
- 2 szklanki wiórków kokosowych,
- ¾ szklanki skondensowanego słodzonego mleka,
- ok. ½ szklanki drobno pokruszonej gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wiórki wymieszać z czekoladą, cukrem waniliowym i mlekiem na jednolitą masę. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C, blachę wyłożyć pergaminem. Kłaść łyżką małe kopczyki ciasta, lekko je spłaszczać. Piec ok. 10 minut (aż się lekko zrumienią).Dzięki wszystkim za odpowiedz;)))