Forum

Gawędy o jedzeniu

gruszki

• Autor: malineczka Data: 2007-08-20 19:24:22

Witam serdecznie dostałam sporo gruszek i niewiem co z nimi zrobic nie lubie w occie wiem ze w WŻ są jeszcze przepisy na dżemy,konfitury , kompot   ale moze ktos zna jeszcze co mozna zrobic z gruszek  chciałam zrobic je tak jak robiłam śliwki z kacao ale niewiem czy gruszki do tego sie nadaja

• Autor: piq Data: 2007-08-20 21:45:28

Ja też nie lubię przetworzonych gruszek. Dostałam kiedyś wiadro i zrobiłam tak: wymieszałam pół na pół z jabłkami i zrobiłam tak jak do szarlotki.
    Wyszły bardzo dobre.

• Autor: malineczka Data: 2007-08-20 22:01:38

Dziękuje za podpowiedz

• Autor: malineczka Data: 2007-08-20 22:05:24

Użytkownik piq napisał w wiadomości:
    > Ja też nie lubię przetworzonych gruszek. Dostałam kiedyś wiadro i zrobiłam
    > tak: wymieszałam pół na pół z jabłkami i zrobiłam tak jak do szarlotki. Wyszły
    > bardzo dobre.
    MAM JESZCZE PYTANKO CZY WYMIESZAC PÓŁ NA PÓŁ DO SŁOIKA I ZAGOTOWAC

• Autor: piq Data: 2007-08-21 10:13:29

Bierzesz tyle samo jabłek co gruszek, myjesz je, obierasz, usuwasz gniazda nasienne, kroisz na ćwiartki i do garnka. Podlewasz niewielka ilością wody i gotujesz na małym ogniu az sie rozpadną  jabłka. Tylko uważaj żeby sie nie przypaliły - mieszaj od czasu do czasu. Potem dodaję do smaku cukier (ja daję na oko) i jeszcze chwilke pogotuj mieszając. Jeszcze gorące wkładaj do słoików i zakręcaj. Ja pasteryzuję słoiki.
    Można dodać cukier waniliowy, cynamon, gożdziki- co kto lubi...

PS , Ja nie rozgotowuję owoców całkowicie bo lubimy w ciastach czuć kawałki tychże. Pozdrawiam serdecznie. 

• Autor: ciurunia Data: 2007-08-21 11:23:03

Malineczka, zaintrygował mnie ten przepis na śliwki z kakao. Gdzie moge go znaleźć, tzn. pod jaką nazwą?

• Autor: Mari Data: 2007-08-21 11:30:06

Odpowiem za Malineczke, chyba sie nie obrazi. Przepis znajdziesz np. u mnie pod nazwa "sliwkowa nutella z kakao".

• Autor: Mari Data: 2007-08-21 11:31:45

Albo "kakaowe sliwki" tez u mnie.

• Autor: malineczka Data: 2007-08-21 12:01:46

Mari ta śliwkowa nutella jest PYCHA!!!a z nalesnikami na ciepło no super robiłam gruszkową nutelle , ale niestety wyszła za rzadka wiec szybko dodałam żelfixu no i zobaczymy jak wystygnie ?

• Autor: rades Data: 2007-08-22 22:26:40

Malineczko,a do gruszek dodałaś kakao czy może białą czekoladę ,mam zamiar właśnie też zrobić, mam już zrobioną śliwkowa nutellę,i jabłkową oraz wiśniwą rewelacja ,i teraz czas na gruszki ,jeśli możesz podpowiedz pozdrawiam

• Autor: malineczka Data: 2007-08-23 09:58:01

Ja do gruszek dodałam same cacao gorzkie, ale wyszło to rzadkie ponieważ najpierw robiłam to według przepisu na sliwkową nutelle .Na drugi dzień dodałam żelfixu i nic dalej rzadka, ale moze dlatego ze zelfix daje sie najpierw a potem cukier .Bede jeszcze robic raz z zelfixem , ale na koniec dopiero dodam cukier .Potem dam znac jak wyszło

• Autor: gosik Data: 2007-08-24 13:12:11

A jak się robi jabłkową nutellę - bardzo proszę o przepis

• Autor: Mari Data: 2007-08-24 14:04:30

W moich przepisach znajdziesz dwa przepisy na jableczna nutelle. Powodzenia!

• Autor: gosik Data: 2007-08-24 19:14:51

Dzięki!!! Lecę oglądać!

• Autor: gosik Data: 2007-08-24 19:23:53

Już są w ulubionych - jak zrobię dam znać co i jak

• Autor: Mari Data: 2007-08-25 11:16:56

A ja wczoraj znowu eksperymentowalam na gruszkach, myslalam ze to koniec gruszkowych przetworow  a tu  prezent w postaci woreczka pieknych gruszek.
    Gruszki obralam, przecielam na pol, pogotowalam 20 min w lekkim syropie z dodatkiem soku z limonki a na koniec dodalam kilka calych ususzonych kwiatow ibiszka, za pare chwil syrop nabral pieknego rozowego koloru ale gruszki pozostaly biale. Wlozylam to do sloikow /razem z tymi kwiatami, ktore wygladaja jak czarne osmiornice po ugotowaniu/ i ciekawa jestem jaki bedzie to mialo smak jak sie "przegryzie". Kwiaty ibiszka uzywam do herbaty, nadaja jej kwaskowaty przyjemny smak, ciekawe co zrobia z gruszkami? Alidab, nie chcesz pare kwiatkow? Wiesz jakie byloby piekne zdjecie czarnego kwiatka z bialym gruszkami?

• Autor: Mari Data: 2007-08-25 22:06:14

Dzis juz wiem, dzieki Alidab, ze ten moj wymyslony "ibiszek" to po polsku hibiskus. A mowi sie, ze czeski taki podobny do polskiego...............

• Autor: alidab Data: 2007-08-25 22:24:22

Wiesz, że nie miałam problemu z rozszyfrowaniem ... Gdybyś tylko dodała 'h" przed ibiszkiem wszystko byłoby natychmiast jasne. Rosnie u mnie na działce ten ibiszek (podoba mi się taka nazwa...) ale do tej pory nie suszyłam kwiatów chociaż czasem kupuję w herbaciarni suszony ...:)))

• Autor: gosik Data: 2007-08-27 19:24:42

Ale mi narobiłaś smaka na tego ibiszka - pamiętam te kwiaty z lat 80-tych, byłam wtedy nad morzem i na halach w Gdyni kupowałyśmy z koleżanką te suszone kwiaty - po zalaniu ich w szklance wodą tak pięknie i fantazyjnie się otwierały, miały fantastyczne kształty a smak tej herbaty pamiętam do dziś . Od tamtej pory nigdzie takich nie spotkałam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu