Widziałam w sklepach (na pewno w MAKRO) prażoną cebulkę KAMIS w takim dużym pojemniku i jeszcze takż w worku chyba z 1,5 kg. W większych sklepach też chyba powinna być.
ja nie wiem skad jestes w Niemczech tez jest w takich plastikowych pojemnikach...samemu mozna zrobic _ smazac cebulke powoli mieszajac na najwyzej srednim gazie - ale nie wiem jak dlugo mozna przechowywac.
Użytkownik ewasz68 napisał w wiadomości: > Będąć w Danii jadłam pyszne kanapki przyprawione prażoną cebulką, czy u nas > mozna cos takiego dostać? a może ktoś wie jak to zrobić domowym sposobem?
pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej oliwy wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna) smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz.... )) bo to ma prawo trwac dosyc dlugo po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie skarmelizowala od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna (po jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku
Będąć w Danii jadłam pyszne kanapki przyprawione prażoną cebulką, czy u nas mozna cos takiego dostać? a może ktoś wie jak to zrobić domowym sposobem?
Widziałam w sklepach (na pewno w MAKRO) prażoną cebulkę KAMIS w takim dużym pojemniku i jeszcze takż w worku chyba z 1,5 kg. W większych sklepach też chyba powinna być.
ja nie wiem skad jestes w Niemczech tez jest w takich plastikowych pojemnikach...samemu mozna zrobic _ smazac cebulke powoli mieszajac na najwyzej srednim gazie - ale nie wiem jak dlugo mozna przechowywac.
w Carrefour też jest i w Albercie
i w realu ;)
firmy Delecta ja widziałam
o taką : http://www.delecta.pl/768_785.php
http://www.delecta.pl/768_785.php
Widziałam też taką cebulkę na allegro http://www.allegro.pl/item225163213_cebulka_prazona_extra_500g_od_super_sprzedawcy.html .
Ja kupiłam bodajże w Kauflandzie, w małych torebeczkach. Bardzo poprawia smak potraw. Polecam.
Użytkownik ewasz68 napisał w wiadomości:
))
> Będąć w Danii jadłam pyszne kanapki przyprawione prażoną cebulką, czy u nas
> mozna cos takiego dostać? a może ktoś wie jak to zrobić domowym sposobem?
pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki
rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie
dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej
oliwy
wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za
duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z
glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna)
smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz....
bo to ma prawo trwac dosyc dlugo
po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja
tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie
skarmelizowala
od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac
przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka
gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna (po
jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy
wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po
wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku