Kochani mam prośbę- czy macie jakieś ciekawe przepisy, w których mozna wykorzystać mąkę sojową?? Postanowiłam jeść zgodnie z grupą krwi, no i moja dieta opiera się głównie na soi. Grzebię w necie już kilka dni i nie mogę znaleźć sprawdzonego przepisu na jakieś pieczywko z mąką sojową. Proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
Moze "Ciasto z maki sojowej z owocami"? 50 g tluszczu do pieczenia 3 jajka 100 g cukru 1/2 cukru waniliowego 1/2 proszku do pieczenia 150 g sojowej maki 4 lyzki wody trzec tluszcz,zoltka i cukier, dodac reszte skladnikow. Wylac na blache, posypac drobnymi owocami lub ulozyc pokrojone wieksze owoce, piec w srednio nagrzanym piekarniku.
I jeszcze "Sojowe ciasto z orzechami". 5 bialek 140 g cukru 140 g mielonych orzechow 40 g maki sojowej 1/2 proszku do pieczenia Ubic piane, dodc cukier,orzechy,make,proszek. Piec 40 min w srednio nagrzanym piekarniku.
Czyżby grupa A ? ;) Taka jak moja :D Kiedyś czytaąłm książkę na ten temat. Coś tam pamietam jeszcze :P Niby dla tej grupy to dieta bezmięsna najbardziej wskazana - to akurat mi pasi. Ale niestety nie potrafiłabym sie obejść bez: mleka, serka wiejskiego, maślanki, jogurcików, tuńczyka, pistacji, nerkowców i brazyliijskich orzeszków (to akurat moje 3 ulubione rodzaje :P), ketchupu, pomidorów, pieczarek i kukurydzy, mandarynek i pomarańczy (te dwa cytrusy najlepsze w zimie .. już nie mogę się doczekać kiedy znowu będę pochłaniać je kilogramami ;) )
A o mące sojowej znalazłam takie coś.
MAKA SOJOWA Mąka sojowa to pożywna mąka otrzymywana z nasion soi. Prawie nie zawiera skrobi, jest miałka i posiada lekki posmak migdałów. Może być dodawana do wypieku chleba, do zup i sosów wzbogacając te produkty w białko, a w chlebie opóźnia jego czerstwienie. Zmieszana z wodą służy jako substytut jajek do wiązania składników (1 łyżeczka mąki sojowej wymieszana z 1 łyżeczką wody zastępuje 1 jajko) . W czasie pieczenia mąka sojowa bardziej brązowieje. Należy skrócić czas pieczenia lub delikatnie obniżyć temperaturę piekarnika. W produktach , do których nie stosuje się drożdży, ok. 20 % całej mąki można zastąpić mąką sojową. Mąka ta jest cięższa od innych mąk. Jeśli użyje się jej za dużo uzyskany produkt może być za ciężki.
i jeszcze tutuaj: http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=12783&start=0
Z tego tu wynika, że pewnie jako tako nie ma chleba, w którym będzie uzyta mąka sojowa w całości - przynajmniej ja sama nie znalazłam póki co :P
Dziękuję serdecznie, jutro sie biorę za pieczenie ciasta. Rzeczywiście mam grupę A, naczytałam się o tej diecie sporo i postanowilam spróbować. Jak na razie trzmam ją ponad tydzień, czuję sie naprawdę super, lekko, troszkę już nawet schudłam. Ale tego pieczywka to brakuje nie mówiąc o cieście...Jak coś kochane jeszcze znajdziecie to będę wdzięczna. Pozdrawiam i całuski slę!!!
Kochani mam prośbę- czy macie jakieś ciekawe przepisy, w których mozna wykorzystać mąkę sojową?? Postanowiłam jeść zgodnie z grupą krwi, no i moja dieta opiera się głównie na soi. Grzebię w necie już kilka dni i nie mogę znaleźć sprawdzonego przepisu na jakieś pieczywko z mąką sojową. Proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
Moze "Ciasto z maki sojowej z owocami"?
50 g tluszczu do pieczenia
3 jajka
100 g cukru
1/2 cukru waniliowego
1/2 proszku do pieczenia
150 g sojowej maki
4 lyzki wody
trzec tluszcz,zoltka i cukier, dodac reszte skladnikow. Wylac na blache, posypac drobnymi owocami lub ulozyc pokrojone wieksze owoce, piec w srednio nagrzanym piekarniku.
I jeszcze "Sojowe ciasto z orzechami".
5 bialek
140 g cukru
140 g mielonych orzechow
40 g maki sojowej
1/2 proszku do pieczenia
Ubic piane, dodc cukier,orzechy,make,proszek.
Piec 40 min w srednio nagrzanym piekarniku.
Czyżby grupa A ? ;)
Taka jak moja :D
Kiedyś czytaąłm książkę na ten temat. Coś tam pamietam jeszcze :P
Niby dla tej grupy to dieta bezmięsna najbardziej wskazana - to akurat mi pasi.
Ale niestety nie potrafiłabym sie obejść bez: mleka, serka wiejskiego, maślanki, jogurcików, tuńczyka, pistacji, nerkowców i brazyliijskich orzeszków (to akurat moje 3 ulubione rodzaje :P), ketchupu, pomidorów, pieczarek i kukurydzy, mandarynek i pomarańczy (te dwa cytrusy najlepsze w zimie .. już nie mogę się doczekać kiedy znowu będę pochłaniać je kilogramami ;) )
A o mące sojowej znalazłam takie coś.
MAKA SOJOWA
Mąka sojowa to pożywna mąka otrzymywana z nasion soi. Prawie nie zawiera skrobi, jest miałka i posiada lekki posmak migdałów. Może być dodawana do wypieku chleba, do zup i sosów wzbogacając te produkty w białko, a w chlebie opóźnia jego czerstwienie. Zmieszana z wodą służy jako substytut jajek do wiązania składników (1 łyżeczka mąki sojowej wymieszana z 1 łyżeczką wody zastępuje 1 jajko) . W czasie pieczenia mąka sojowa bardziej brązowieje. Należy skrócić czas pieczenia lub delikatnie obniżyć temperaturę piekarnika. W produktach , do których nie stosuje się drożdży, ok. 20 % całej mąki można zastąpić mąką sojową. Mąka ta jest cięższa od innych mąk. Jeśli użyje się jej za dużo uzyskany produkt może być za ciężki.
i jeszcze tutuaj:
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=12783&start=0
Z tego tu wynika, że pewnie jako tako nie ma chleba, w którym będzie uzyta mąka sojowa w całości - przynajmniej ja sama nie znalazłam póki co :P
na niebiesko
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=12783&start=0
Dziękuję serdecznie, jutro sie biorę za pieczenie ciasta. Rzeczywiście mam grupę A, naczytałam się o tej diecie sporo i postanowilam spróbować. Jak na razie trzmam ją ponad tydzień, czuję sie naprawdę super, lekko, troszkę już nawet schudłam. Ale tego pieczywka to brakuje nie mówiąc o cieście...Jak coś kochane jeszcze znajdziecie to będę wdzięczna. Pozdrawiam i całuski slę!!!