Forum

Kuchenne porady

Czy z maki krupczatki mozna zrobic ciasto ze sliwkami?

• Autor: irator Data: 2007-08-25 17:03:58

• Autor: Glumanda Data: 2007-08-25 17:14:46

Drozdzowe? mozna jak najbardziej, dodaje sie tylko troche wiecej mleka, bo krupczatka bardziej pecznieje. :)

• Autor: irator Data: 2007-08-25 17:49:14

O rany,to bedzie moje pierwsze ciasto z owocami z krupczatka! Czy drozdzy tez dac wiecej? Czy dluzej bedzie wyrastac?

• Autor: alidab Data: 2007-08-25 17:17:24

Kruche lub półkruche także...:)))

• Autor: irator Data: 2007-08-25 17:57:09

Alidab,dziekuje za pomoc ale mam pytanko czy mi sie skladniki polacza?Moja tesciowa np. robi z tej maki pierogi a gdy ja kiedys sprobowalam to po prostu porazka -ciasto wyladowalo w koszu.W sklepie przez pomylke wzielam nie ta make co chcialam.Sliwek mam na tyle ze zrobie jeszcze z drozdzami .Na nauke nigdy nie jest za pozno!

• Autor: Glumanda Data: 2007-08-25 18:06:10

Drozdzy nie musisz dac wiecej. Tylko mleka. Moze troszke dluzej rosnie.. ale to nie jest przeciez problem. Kiedys jadlam ciasto drozdzowe wlasnie z krupczatki, bylo lepsze niz wszystkie inne :) Jesli masz troche zwyklej maki, to pomieszaj je. Pozdrawiam - takie przypadki, przyczyniaja sie zawsze do odkrycia nowych pomyslow i smakow w kuchni :)

• Autor: alidab Data: 2007-08-25 19:05:54

Ciasto półkruche połączysz bez problemu - zawiera sporo śmietany a to ułatwia sprawę...:))) Jeśli nie masz sprawdzonego przepisu, to może skorzystasz z tego :
    http://wielkiezarcie.com/przepis25205.html - nie ma prawa nie wyjść. Życzę powodzenia...:)))

• Autor: irator Data: 2007-08-25 20:44:36

Ale ciacho!!!! jak kupie make to zrobie bo w jego przepisie jest mieszanka mak ,nawet smalec mam w lodowce.Mysle ,ze moje ciasto sie udalo bo pachnie i ladnie wyglada! Nie dalam proszku a i tak uroslo(a moze to tylko piana ubita ze smietana i zoltkami polana po wierzchu urosla).jeszcze ciasto drozdzowe mi rosnie w garku ale tylko z 5dkg.drozdzy zarobilam.sama sie dziwie ze mnie wzielo na takie pichcenie ale wpadlam w rutyne po tygodniu robienia przetworow.Alidab bardzo ci dziekuje za rady,pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu