Alidab,dziekuje za pomoc ale mam pytanko czy mi sie skladniki polacza?Moja tesciowa np. robi z tej maki pierogi a gdy ja kiedys sprobowalam to po prostu porazka -ciasto wyladowalo w koszu.W sklepie przez pomylke wzielam nie ta make co chcialam.Sliwek mam na tyle ze zrobie jeszcze z drozdzami .Na nauke nigdy nie jest za pozno!
Drozdzy nie musisz dac wiecej. Tylko mleka. Moze troszke dluzej rosnie.. ale to nie jest przeciez problem. Kiedys jadlam ciasto drozdzowe wlasnie z krupczatki, bylo lepsze niz wszystkie inne :) Jesli masz troche zwyklej maki, to pomieszaj je. Pozdrawiam - takie przypadki, przyczyniaja sie zawsze do odkrycia nowych pomyslow i smakow w kuchni :)
Ciasto półkruche połączysz bez problemu - zawiera sporo śmietany a to ułatwia sprawę...:))) Jeśli nie masz sprawdzonego przepisu, to może skorzystasz z tego : http://wielkiezarcie.com/przepis25205.html - nie ma prawa nie wyjść. Życzę powodzenia...:)))
Ale ciacho!!!! jak kupie make to zrobie bo w jego przepisie jest mieszanka mak ,nawet smalec mam w lodowce.Mysle ,ze moje ciasto sie udalo bo pachnie i ladnie wyglada! Nie dalam proszku a i tak uroslo(a moze to tylko piana ubita ze smietana i zoltkami polana po wierzchu urosla).jeszcze ciasto drozdzowe mi rosnie w garku ale tylko z 5dkg.drozdzy zarobilam.sama sie dziwie ze mnie wzielo na takie pichcenie ale wpadlam w rutyne po tygodniu robienia przetworow.Alidab bardzo ci dziekuje za rady,pozdrawiam.
Drozdzowe? mozna jak najbardziej, dodaje sie tylko troche wiecej mleka, bo krupczatka bardziej pecznieje. :)
O rany,to bedzie moje pierwsze ciasto z owocami z krupczatka! Czy drozdzy tez dac wiecej? Czy dluzej bedzie wyrastac?
Kruche lub półkruche także...:)))
Alidab,dziekuje za pomoc ale mam pytanko czy mi sie skladniki polacza?Moja tesciowa np. robi z tej maki pierogi a gdy ja kiedys sprobowalam to po prostu porazka -ciasto wyladowalo w koszu.W sklepie przez pomylke wzielam nie ta make co chcialam.Sliwek mam na tyle ze zrobie jeszcze z drozdzami .Na nauke nigdy nie jest za pozno!
Drozdzy nie musisz dac wiecej. Tylko mleka. Moze troszke dluzej rosnie.. ale to nie jest przeciez problem. Kiedys jadlam ciasto drozdzowe wlasnie z krupczatki, bylo lepsze niz wszystkie inne :) Jesli masz troche zwyklej maki, to pomieszaj je. Pozdrawiam - takie przypadki, przyczyniaja sie zawsze do odkrycia nowych pomyslow i smakow w kuchni :)
Ciasto półkruche połączysz bez problemu - zawiera sporo śmietany a to ułatwia sprawę...:))) Jeśli nie masz sprawdzonego przepisu, to może skorzystasz z tego :
http://wielkiezarcie.com/przepis25205.html - nie ma prawa nie wyjść. Życzę powodzenia...:)))
Ale ciacho!!!! jak kupie make to zrobie bo w jego przepisie jest mieszanka mak ,nawet smalec mam w lodowce.Mysle ,ze moje ciasto sie udalo bo pachnie i ladnie wyglada! Nie dalam proszku a i tak uroslo(a moze to tylko piana ubita ze smietana i zoltkami polana po wierzchu urosla).jeszcze ciasto drozdzowe mi rosnie w garku ale tylko z 5dkg.drozdzy zarobilam.sama sie dziwie ze mnie wzielo na takie pichcenie ale wpadlam w rutyne po tygodniu robienia przetworow.Alidab bardzo ci dziekuje za rady,pozdrawiam
.