witam serdecznie :) mam prosbe ,a mianowicie poszukuje przepisu na miodowe skrzydelka z grilla czy moge liczc na Wasza pomoc??:)pozdrawiam i dziekuje:)
Skrzydełka kurczaka w miodzie na grill-przepis Agi_B
4 porcje Czas przygotowania: 10 min (plus 2 godz. marynowania) Czas gotowania: 15 min Składniki: 12 skrzydełek kurczaka 5 łyżek sosu czosnek z miodem Woh Hup 3 łyżki sherry 3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Opłukać skrzydełka kurczaka i wysuszyć przy użyciu ręczników papierowych. Złożyć skrzydełka i położyć je na płaskim talerzu lub innej niemetalicznej powierzchni. Wymieszać sos czosnek z miodem, sherry i olej i polać kurczaka. Przykryć folią i włożyć do lodówki na 2 godz., co jakiś czas przewracając. Upiec kurczaka na gorącym lekko posmarowanym olejem grillu co jakiś czas przewracając po 5 min z każdej strony lub aż będzie całkowicie upieczony. Aby skrzydełka były pikantne, można dodać do sosu chilli.
12 skrzydełek z kurczaka sól, pieprz, pieprz cayenne sos: poł szklanki ketchupu z chili (lub innego pikantnego) 4 łyżki miodu 3 ząbki czosnku duża szczypta soli 2-3 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka przyprawy "5 smaków" (nie przecholowac bo bardzo aromatyczna)
skrzydełka mocno natrzeć solą (można vegetą jeśli ktoś woli), pieprzem i pieprzem cayenne- odstawić aby się przegryzło. sos: czosnek przecisnąć lub drobniutko posiekac i utrzec z solą. Ketchup, miód, utarty z solą czosnek, przyprawę "5 smaków" i sos sojowy wymieszac na gładką masę, doprawić pieprzem cayenne (ma być mocno pikantne).
Skrzydełka podpiec na grillu (w piekarniku), gdy są na wpół upieczone zacząć smarować sosem i dopiekać do miękkości często smarując aby sos zapiekał się warstwami tworząc glazurę. Pilnować, żeby się nie spaliły!!! zwłaszcza na grillu, bo miód się karmelizuje, więc muszą być robione na samym żarze.
w sumie są to skrzydełka z piekarnika - ale piekąc na tackach aluminiowych (aby gril nie był cały w cieście naleśnikowym) sądzę, że można je wykonać na grilu. Są naprawdę pyszne http://wielkiezarcie.com/przepis9017.html
Może ci się to przyda.. Ja zawsze robię skrzydełka na oko tj. nie wg konkretnego przepisu tylko daję te przyprawy które lubię najbardziej (czasami jest to chili i papryka słodka, ostra i pieprz, a innym razem ziołowe ziarenka smaku i czosnek granulowany). Najpierw skrzydełaka myję, lekko osuszam, smaruję miodem, a następnie wcieram w nie przyprawy i na grill... To chyba najlepszy sposób -doprawić tym czym się lubi
witam serdecznie :) mam prosbe ,a mianowicie poszukuje przepisu na miodowe skrzydelka z grilla czy moge liczc na Wasza pomoc??:)pozdrawiam i dziekuje:)
4 porcje
Czas przygotowania: 10 min (plus 2 godz. marynowania)
Czas gotowania: 15 min
Składniki:
12 skrzydełek kurczaka
5 łyżek sosu czosnek z miodem Woh Hup
3 łyżki sherry
3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Opłukać skrzydełka kurczaka i wysuszyć przy użyciu ręczników papierowych. Złożyć skrzydełka i położyć je na płaskim talerzu lub innej niemetalicznej powierzchni. Wymieszać sos czosnek z miodem, sherry i olej i polać kurczaka. Przykryć folią i włożyć do lodówki na 2 godz., co jakiś czas przewracając.
Upiec kurczaka na gorącym lekko posmarowanym olejem grillu co jakiś czas przewracając po 5 min z każdej strony lub aż będzie całkowicie upieczony.
Aby skrzydełka były pikantne, można dodać do sosu chilli.
http://www.mniamusnie.com/przepis-4993-miodowe_skrzydelka_z_grilla.html to tylko jeden z przepisow znaleziony w google
sól, pieprz, pieprz cayenne
sos:
poł szklanki ketchupu z chili (lub innego pikantnego)
4 łyżki miodu
3 ząbki czosnku
duża szczypta soli
2-3 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżeczka przyprawy "5 smaków" (nie przecholowac bo bardzo aromatyczna)
sos: czosnek przecisnąć lub drobniutko posiekac i utrzec z solą. Ketchup, miód, utarty z solą czosnek, przyprawę "5 smaków" i sos sojowy wymieszac na gładką masę, doprawić pieprzem cayenne (ma być mocno pikantne).
Skrzydełka podpiec na grillu (w piekarniku), gdy są na wpół upieczone zacząć smarować sosem i dopiekać do miękkości często smarując aby sos zapiekał się warstwami tworząc glazurę. Pilnować, żeby się nie spaliły!!! zwłaszcza na grillu, bo miód się karmelizuje, więc muszą być robione na samym żarze.
smacznego!!!
w sumie są to skrzydełka z piekarnika - ale piekąc na tackach aluminiowych (aby gril nie był cały w cieście naleśnikowym) sądzę, że można je wykonać na grilu. Są naprawdę pyszne http://wielkiezarcie.com/przepis9017.html
Może ci się to przyda.. Ja zawsze robię skrzydełka na oko tj. nie wg konkretnego przepisu tylko daję te przyprawy które lubię najbardziej (czasami jest to chili i papryka słodka, ostra i pieprz, a innym razem ziołowe ziarenka smaku i czosnek granulowany). Najpierw skrzydełaka myję, lekko osuszam, smaruję miodem, a następnie wcieram w nie przyprawy i na grill... To chyba najlepszy sposób -doprawić tym czym się lubi