Do przepisu na ciasto potrzeba esencji waniliowej. Niestety nigdzie nie mogę jej dostać. Wiecie gdzie ją kupić lub czym ewentualnie zastąpić? Z góry dziękuję za pomoc.
ja zazwyczzaj pomijam, bo potrzeba jej zwykle odrobinkę. Jak się da to doaję cukru waniliowego. Poza tym mozesz zzrobić esencję sama ale to trochę trwa. zalewasz laskę wanili przepolowioną i wydrązoną alkoholem (co to było?? spirytus, wódka? nie pamiętam) i czekasz
Dziękuję za odpowiedź. Sama raczej nie będę mogła zrobić, ale mam aromat waniliowy. Jak w przepisie jest łyżeczka esencji to mogę dać łyżeczkę aromatu?
Oczywiscie mozesz zastapic aroamtem, ale to nie to samo. Ja sobie zrobilam esencje wg tego przepisu co podalam i jej uzywam, zdecydowanie rozni sie od aromatu waniliowego.
Wcześniej w ogóle nie wiedziałam co to esencja i nie spodziewałam się, że jest z alkoholem. Mój wypiek będą jadły dzieci, więc chyba jednak zostanę przy tym aromacie. Bardzo dziękuję za dobre chęci i na pewno skorzystam z Twojego przepisu, gdy będę robić ciasto dla dorosłych.
W temperaturze pieczenia ciasta, jakiegokolwiek, alkohol po prostu paruje. Zostaje czysta wanilia :) Więc nie ma obaw o trzeźwość dzieci. Tak zwany "aromat waniliowy" nie oddaje nawet części smaku, o cukrze wanilinowym (polecam lekturę etykietek) nie wspomnąc ...
Do przepisu na ciasto potrzeba esencji waniliowej. Niestety nigdzie nie mogę jej dostać. Wiecie gdzie ją kupić lub czym ewentualnie zastąpić? Z góry dziękuję za pomoc.
polecam
ja zazwyczzaj pomijam, bo potrzeba jej zwykle odrobinkę. Jak się da to doaję cukru waniliowego. Poza tym mozesz zzrobić esencję sama ale to trochę trwa. zalewasz laskę wanili przepolowioną i wydrązoną alkoholem (co to było?? spirytus, wódka? nie pamiętam) i czekasz
Dziękuję za odpowiedź. Sama raczej nie będę mogła zrobić, ale mam aromat waniliowy. Jak w przepisie jest łyżeczka esencji to mogę dać łyżeczkę aromatu?
Oczywiscie mozesz zastapic aroamtem, ale to nie to samo.
Ja sobie zrobilam esencje wg tego przepisu co podalam i jej uzywam, zdecydowanie rozni sie od aromatu waniliowego.
Wcześniej w ogóle nie wiedziałam co to esencja i nie spodziewałam się, że jest z alkoholem. Mój wypiek będą jadły dzieci, więc chyba jednak zostanę przy tym aromacie. Bardzo dziękuję za dobre chęci i na pewno skorzystam z Twojego przepisu, gdy będę robić ciasto dla dorosłych.
W temperaturze pieczenia ciasta, jakiegokolwiek, alkohol po prostu paruje. Zostaje czysta wanilia :)
Więc nie ma obaw o trzeźwość dzieci. Tak zwany "aromat waniliowy" nie oddaje nawet części smaku, o cukrze wanilinowym (polecam lekturę etykietek) nie wspomnąc ...
;-)spytaj w sklepie z herbatami. We wroclawiu widzilam w malych buteleczkach
Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję za porady.