Forum

Kuchenne porady

Skrapla mi się woda w lodówce-co robić?

• Autor: beata1 Data: 2007-08-28 08:25:54

Poradźcie mi proszę co robić skrapla mi się woda w lodówce po bocznych ściankach i na górze tak że wszystkie krople lecą wprost na żywność znajdującą się w środku a tylnia ściana jest znów cała w oszronionym lodzie co robić?

• Autor: Beata500 Data: 2007-08-28 10:01:05

Na pewno musisz ją rozmrozić.Zobacz,czy otwór na tylne ścianie nie jest zakany.Ja miałam to samo i okazało się,że ten otwór którym wypływa skrolona woda był zatkany szczypiorkiem.Przetykałam patyczkie do czyszczenia uszu.Po rozmrożeniu i umyciu lodówki działa jak należy.Jeżeli to nie pomoże,to na pewno będzie awaria.

• Autor: beata1 Data: 2007-08-28 10:50:01

Przy tym otworze mam taki patyczek jakby do udrożniania tego i niby nic tam nie ma w środku.

• Autor: Barbara Data: 2007-08-28 13:17:17

Też miałam taki przypadek.Odwróć lodówkę i tam w rurce co spływa woda zobacz czy nie przytkało się.Poruszaj rurką i nawet wlej troche wody do dziurki w lodowce i zobacz czy wypływa z tyłu.

• Autor: ip Data: 2009-03-17 13:50:18

Przypomnij Irkowi, ale nie o północy i nie jak jest w pracy.

• Autor: Beata500 Data: 2009-03-17 13:57:45

No cóż,znam jednego Irka,o północy z reguły śpię i nie bardzo wiem o co Ci chodzi.Mozesz mnie oświecić?

• Autor: Beata500 Data: 2009-03-17 14:02:07

Po to sie dzisiaj zalogowalaś(łeś),żeby do mnie się dopisać w tym watku?W ustawieniach mam podany nr gg,może tak bedzie prościej.Poczta też tam widnieje.

• Autor: monami9 Data: 2007-08-28 16:50:40

Nie chcę Cię straszyć ale u mnie skończyło się to wymianą lodówki. Zaczęło się właśnie od skraplania na tylnej ścianie, sprawdzałam otwór ten z tyłu którym ścieka woda ale nie był zapchany. Z dnia na dzień wody zbierało się coraz więcej. Wiem że trochę za późno wzięłam się za to ale w końcu lodówka chłodziła coraz słabiej, wody zbierało się coraz więcej i zaczęło nieprzyjemnie pachnieć. Mycie i czyszczenie nie pomagało. W końcu powiedziano mi że owszem można to naprawić ale na trochę i znowu się powtórzy problem. Może sprowadź jakiegoś fachowca wcześniej bo ja teraz właśnie jeżdżę za nową lodówką. Pozdrawiam.

• Autor: ekkore Data: 2007-08-28 18:59:30

Mnie powiedziano, że lodówki nie szroniące (samorozmrażające) tak mają. Wynika to z tego, że agregat do obiegu jest w stanie przyjąć określoną ilość wody, natomiast, gdy w ciepłe dni wkładamy sporo produktów o temperaturze pokojowej, dużo więcej się jej (wody) skrapla. Woda u mnie gromadzi mi się na dole, pod koszami na warzywa. Lodówkę mam prawie 12 lat, zgłaszałam jeszcze do naprawy gwarancyjnej i nic nie zrobili - udzielili powyższej rady. Kanalik przeczyszczam na bieżąco, jak ścieram wodę codziennie, co drugi dzień nie ma problemów. Jak mi się zapomni - wtedy trzeba już z miską.
    Zastrzeżeń do chłodzenia nie mam. Przeważnie jest ustawione na 3 (skala do 7). I naprawdę u mnie lodówka musi chłodzić, a nie tylko być symbolem - i tyle w zupełności wystarcza.
    Za nową sie zacznę rozglądać, jak zaczną się problemy z chłodzeniem (tzn już wiem jaka będzie)

• Autor: Bodek Data: 2007-08-29 18:55:08

lodowka nie stoi prosto -- wywarzyc prosze :)

• Autor: bea39 Data: 2009-03-17 19:39:07

A jak to zrobić z lodówką w zabudowie?

Przejdź do pełnej wersji serwisu