Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

Florexpol

• Autor: asia1975 Data: 2007-08-28 16:09:46

Czy ktoś z Was zamawiał może jakiekolwiek rośliny lub cebulki w sklepie internetowym Florexpol?Dziś akurat przeglądałam ich ofertę ,chętnie bym co nieco kupiła,ale nigdy jeszcze nie zamawiałam żadnych roślin ze sklepów internetowych i trochę się tego obawiam.Proszę Was o podzielenie się swoimi opiniami w tej kwestii-będę bardzo wdzięczna.

• Autor: ulhe Data: 2007-08-28 17:00:40

Moja Mama od wielu lat zamawia rośliny z Florexpolu (co prawda nie przez internet a ze zwykłego katalogu, ale nie ma różnicy). Nigdy nie było problemów z zamówionymi roślinkami, a wybór bardzo duży. Firma godna polecenia :)

• Autor: asia1975 Data: 2007-08-28 18:06:23

Mi się ich oferta również bardzo spodobała.Dziękuję Ci za pomoc i gorąco pozdrawiam!

• Autor: shiraja Data: 2007-08-30 10:10:08

asia zamawiałam już kilka razy z florexpola i uwagi mam takie:
    najlepiej zamawiać rośliny, których nie można dostać w okolicznych sklepach.
    Co mnie wkurza to to że roślinki są zazwyczaj małe -chodzi mi np o krzaki i drzewka (mam już tamaryszka,
    żarnowca,trzmielinę, wajgleję i tawułkę). Na szczęście dobrze się przyjmują i w miarę szybko rosną.
    Druga rzecz co mnie denerwuje, to dosyć długi czas oczekiwania na przesyłkę,
    czasami warto do nich zadzwonić i się spytać. Ostatnio musiałam czekać bo nie mieli na stanie
    jednej roślinki. Powiedziałam żeby wysłali mi bez niej, bo bym się chyba nie doczekała na
    przesyłkę. Nie opłaca się natomiast zamawiać samych cebulowych roślinek, bo tego jest mnóstwo
    w sklepach a tutaj dochodzi opłata za przesyłkę. Moja mama jest zadowolona z truskawek, bardzo ładnie się przyjęły
    i krzaczki porosły duże (owocować będą w przyszłym roku), ja myślałam, że nic z nich nie będzie bo bardzo marniutkie
    przyszły (ale miały długie korzenie i to podobno dobrze).
    Nie zamawiałabym też nasion. Zamówiłam bo mnie podkusiło, ;połowa nie przyszła bo nakład wyczerpany, na paczuszkach
    jest tylko naklejka z nazwą warzywa lub kwiatka i uprawa, nie ma fotki- ja lubię widzieć co sieję. Zanim paczka przyszła, mogłam już dawno
    wysiać te ze sklepu nasionka.
    drzewka iglaste biorę u sprawdzonego sprzedawcy prosto z ziemi. Ostatnio kupiłam metrową sosnę czarną za 25zł i kwitnącego hibiskusa,
    też takiej wieelkości za 15zł.
    Podsumowując: zamawiam, bo można czasami fajne odmiany roślinek załapać, nie sugeruj się jednak zdjęciem w katalogu lub necie,
    bo troszkę potrwa zanim rośliny będą tak wyglądać. W zasadzie wszystko się przyjmuje i rośnie- mi jedynie w tamtym roku czosnek ozdobny się
    nie pokazał wogóle (może go coś zjadło, i posadziłam goryczkę, która do dzisiaj jakoś marnie wygląda- może coś z niej jeszcze będzie). aha dodają za każdym
    razem fajną książeczkę z opisem uprawy roślin, jest na prawdę wyczerpująca.

Rany ale się rozpisałam, mam nadzieję, że doszłas do końca i że rozwiałam twoje wątpliwości, choć trochę. Ja w tym sezonie biore wierzbę babilońską, pigwowca, żylistek i odętkę, czaiłam się jeszcze na berberysa złotego ale to znajdę w sklepie i od razu większy krzaczek.
    Pozdrawiam cię serdecznie- zagorzała ogrodniczka amatorka....

• Autor: asia1975 Data: 2007-08-30 13:08:10

shiraja-bardzo dziękuję za naprawdę cenne wskazówki!Teraz mieszkam na prowincji i w okolicznych sklepach wybór nie jest niestety zbyt duży.Myślałam właśnie o kupnie min.krzaczków tylko spodziewałam się,że rośliny będą ładniejsze,bardziej wyselekcjonowane,niż w normalnych sklepach.Za tydzień pojadę do "miasta wojewódzkiego"i jeśli tam nic ciekawego nie dostanę,to wtedy coś na próbę zamówię.Dzięki Twoim sugestiom chociaż nie zdziwi mnie wielkość tych roślinek!Jeszcze raz Ci dziękuję za pomoc i również serdecznie pozdrawiam!

• Autor: shiraja Data: 2007-08-30 14:14:18

Nie ma za co :) . Cieszę się, że mogłam pomóc

Przejdź do pełnej wersji serwisu