Witam i proszę o pomoc.kiedyś znalazłam przepis miał taki jakis dziwny tytuł zgadnijcie sami co to jest. pamiętam że wykorzystywało się stary chleb który się namaczało wiem że do masy chlebowej dodawało się różne dodatki ale nic więcej nie pamiętam.może ktoś z was kojarzy ten przepis i jest mi w stanie pomóć???
też kiedyś szukałam tego przepisu ale teraz z podanego mi tam adresu nie otwiera się strona ,muszę więc poszperać u siebie mam nadzieję ,że mam zapisane -jak znajdę to Ci podam,pozdrawiam - rosa
Chleb namoczyc w mleku albo wodzie, ale lepiej w mleku, pognieść w dłoniach wcelu uzyskania papki, dodac warzywa jakie się chce, i jajko albo 2, sól,pieprz, mozna zapiec z zołtym serem.Przepis znalazłam dawno temu w internecie jeszcze go nie próbowałam ale myślę ,że o to właśnie ci chodziło.
proszę Babeczki-a swoja drogą ciekawe gdzie jest Moniqa,może nie wie nic o awarii i znerwiła się ,że jej przepisów nie ma... Moniqo wracaj do nas-Twoje przepisy sa ekstra!!!! I mam nadzieję,że jeśli tu zajrzysz nie pogniewasz się,że udostępniam Twój przepis.... ZGADNIJ CO TO * 80 dag kilkudniowego pieczywa(może to być chleb,bułki inne wyroby piekarskie byle nie słodkie) * 0,6 litra mleka * 10 dag śmietany 18% * 2 jajka
* 3 dag masła * mała główka cebuli * 2 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku granulowanego * 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu * kminek i siemie lniane(ilość dowolna) ja dałam każdego po łyżeczce * przyprawy do smaku;sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka lub gotowa mieszanka przypraw grillowych(lub innych tego typu np.do gyrosa) * do posypania: ziarenka sezamu wmieszane z przyprawą chili i oregano
UWAGI: Przyprawy i wszelkie dodatki można dobierać według upodobań smakowych.Dla miłośników ostrego jedzenia polecam wersję pikantną,a dla tych subtelniejszych podniebień wersję łagodną.... 1) Czerstwe pieczywo kroimi w kostkę,zalewamy letnim mlekiem i czekamy aż wsiąknie cały płyn 2) Na patelni z tłuszczem zeszkliwiamy cebulkę na złoty kolor i odstawiamy do przestygnięcia 3) Koncentrat(lub keczup) mieszamy z przepuszczonym przez praskę czosnkiem 4) Do rozmoczonych bułek dodajemy jajka,śmietanę,tłuszcz z cebulką,koncentrat z czosnkiem i wyrabiamy(najlepiej dłońmi) na jednolitą masę(tak jak to robimy przy sznyclach) 5) Następnie doprawiamy do smaku
6) Tak przygotowaną masą wypełniamy keksówkę(najlepiej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą),wstawiamy do nienagrzanego piekarnika,a gdy temp.dojdzie do 200oC pieczemy ok.1,5 h DODATKOWO: * Po 30 minutach pieczenia możemy posmarować masę rozkłóconym jajkiem i obsypać mieszanką,której skład podałam wcześniej WAŻNE: * Masę można urozmaicić dodając do niej wszelkiego rodzaju warzywka,które lubimy lub podsmażony boczuś,kiełbaskę i inne wędlinki albo ser..
Witam i proszę o pomoc.kiedyś znalazłam przepis miał taki jakis dziwny tytuł zgadnijcie sami co to jest. pamiętam że wykorzystywało się stary chleb który się namaczało wiem że do masy chlebowej dodawało się różne dodatki ale nic więcej nie pamiętam.może ktoś z was kojarzy ten przepis i jest mi w stanie pomóć???
też kiedyś szukałam tego przepisu ale teraz z podanego mi tam adresu nie otwiera się strona ,muszę więc poszperać u siebie mam nadzieję ,że mam zapisane -jak znajdę to Ci podam,pozdrawiam - rosa
dzieki ja juz próbowałam szukać ale jakoś nie moge znależć.pozdrawiam
Chleb namoczyc w mleku albo wodzie, ale lepiej w mleku, pognieść w dłoniach w celu uzyskania papki, dodac warzywa jakie się chce, i jajko albo 2, sól, pieprz, mozna zapiec z zołtym serem.Przepis znalazłam dawno temu w internecie jeszcze go nie próbowałam ale myślę ,że o to właśnie ci chodziło.
http://wielkiezarcie.com/przepis22739.html -może o to chodziło?
dzięki bardzo za odpowiedzi.coś podobnego ale to jeszcze nie ten przepis.
Już wien przepis miał tytuł Zgadnij co to i był autorstawa Moniqa.może ma ktoś go w swoich przepisach.pozdrawiam
proszę Babeczki-a swoja drogą ciekawe gdzie jest Moniqa,może nie wie nic o awarii i znerwiła się ,że jej przepisów nie ma...
Moniqo wracaj do nas-Twoje przepisy sa ekstra!!!!
I mam nadzieję,że jeśli tu zajrzysz nie pogniewasz się,że udostępniam Twój przepis....
ZGADNIJ CO TO
* 80 dag kilkudniowego pieczywa(może to być chleb,bułki inne wyroby piekarskie byle nie słodkie)
* 0,6 litra mleka
* 10 dag śmietany 18%
* 2 jajka
* 3 dag masła
* mała główka cebuli
* 2 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku granulowanego
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu
* kminek i siemie lniane(ilość dowolna) ja dałam każdego po łyżeczce
* przyprawy do smaku;sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka lub gotowa mieszanka przypraw grillowych(lub innych tego typu np.do gyrosa)
* do posypania: ziarenka sezamu wmieszane z przyprawą chili i oregano
UWAGI: Przyprawy i wszelkie dodatki można dobierać według upodobań smakowych.Dla miłośników ostrego jedzenia polecam wersję pikantną,a dla tych subtelniejszych podniebień wersję łagodną.... 1) Czerstwe pieczywo kroimi w kostkę,zalewamy letnim mlekiem i czekamy aż wsiąknie cały płyn
2) Na patelni z tłuszczem zeszkliwiamy cebulkę na złoty kolor i odstawiamy do przestygnięcia
3) Koncentrat(lub keczup) mieszamy z przepuszczonym przez praskę czosnkiem
4) Do rozmoczonych bułek dodajemy jajka,śmietanę,tłuszcz z cebulką,koncentrat z czosnkiem i wyrabiamy(najlepiej dłońmi) na jednolitą masę(tak jak to robimy przy sznyclach)
5) Następnie doprawiamy do smaku
6) Tak przygotowaną masą wypełniamy keksówkę(najlepiej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą),wstawiamy do nienagrzanego piekarnika,a gdy temp.dojdzie do 200oC pieczemy ok.1,5 h
DODATKOWO:
* Po 30 minutach pieczenia możemy posmarować masę rozkłóconym jajkiem i obsypać mieszanką,której skład podałam wcześniej
WAŻNE:
* Masę można urozmaicić dodając do niej wszelkiego rodzaju warzywka,które lubimy lub podsmażony boczuś,kiełbaskę i inne wędlinki albo ser..
to jest właśnie to bardzo bardzo dziękuję,zbierałam chlebek chcę robić a tu nie mogę znależć przepisy ale już jest dzięki
Jesteś jak zwykle niezawodna i szybka ,właśnie znalazłam przepis ,piekłam kilka razy z warzywami ,nam bardzo smakował,pozdrawiam - rosa