Forum

Kuchenne porady

jak zrobic sos z serduszek drobiowych??

  • Autor: robak Data: 2007-08-29 13:23:22

    witam zarloczki:) mam chec na sos z serduszek drobiowych ale nie wiem jak sie robi , prosze o pomoc:)za co z gory slicznie dziekuje:)

  • Autor: Natka64 Data: 2007-08-29 13:52:50

    ja zawsze robie tak ,serduszka przecinam wzdloz i dokladnie plucze (mozna je obgotowac ale nie musisz) ,w garnku na margarynie lub oleju przesmazam cebulke,wrzucam serduszka przyprawiam przyprawami (sol, pierz, papryka, wegeta) przesmazam,dodaje pieczarek i podlewam woda i dusze na malym ogniu do miekkosci,na koncu zageszczam maka lub jakims sosem z torebki (np pieczeniowym lub grzybowym), mozna dodac troche smietany i doprawic magii

  • Autor: polin83 Data: 2007-08-29 23:00:54

     Serduszka - a to sie wogule je?

  • Autor: Natka64 Data: 2007-08-30 12:36:45

     Oczywiscie ze sie je sa pyszne ja robie czesto gulasz z serc drobiowych albo wieprzowych .Najlepiej smakuja z ziemniakami lub makaronem a nawet z pieczywem PYCHA

  • Autor: wiosna Data: 2007-09-01 10:06:24

    Witam serdecznie.
    Pamietam z dzieciństwa jak moja mama często robiła taki gulasz z serduszek i żołądków. Hmm paluszki lizac.Do dzisiaj wykorzystuję ten sosik jarzynowy do wszelakich gulaszy oraz jako sam sos.
    Więc jak moje poprzedniczki najpierw się podsmaża serduszka , pozniej dolewa wody i dusi aż zmiękną. Na tarce jarzynowej o dużych oczkach scieram marchew, pietruszke, seler i to siup do gara z serduszkami. Wczesniej można podsmażyc na oliwie czy oleju ale tylko chwilke i dopiero dodać do serduszek. Podgotować wszystko aż warzywka będa miękkie i rozrobić makę z wodą i zaprawić sosik. Można też dodać troszke smietany do sosu. Dobrze doprawić pieprzem solą, magi. Super smakuje z kaszą, ryżem jak i z ziemnakami. Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu