ja klade zawiniete w papier do pojemnika ale nie zamykam go. Wedliny zawieraja wode i ona sie w zbyt szczelnie zamknietym pojemniku skrapla i powoduje szybka "obslizglosc". W lodowce klasc gdzie najchlodniej. Suche wedliny typu kabanos mozna powiesic w przewiwwnym, cieplym i suchym miejscu, tak jak i surowe ale uwedzone szynki. Jesli leza na deseczce treba je odwracac. Tak daja sie przechowywac bardzo dlugo. Taka szynke kupujemy przed Bozym Narodzeniem u Gospodarza i trzyma sie do maja (jesli nie zniknie w naszych brzuchach) Bialy nalot ktory sie czasem tworzy wystarczy obetrzec. Czesto jest to wykrystalizowana sol.
To zalezy jakie ilosci... Ja czesto robie zakupy "hurtowo" a na nas dwoje to wystarcza na baaaaardzooooo dlugo, wiec zainwestowalam w urzadzenie odsysajace powietrze i w ten sposob nie mam problemu. Jest to dosc drogi interes, ale z biegiem czasu naprawde warto, jesli tak jak mowie ktos kupuje wieksze ilosci ..... W ten sposob moge sobie przygotowac odpowiednie porcje i sa hermetycznie zamkniete i moga sobie lezec .... Tak samo robie z miesem i serami ....
CZy pojemniki prózniowe nie zachodzą parą /skrapla się na ściankach/?bo moje tak.Nie wiem czy za krótko odsysam powietrze czy pojemniki są do d...Ser nie obsycha,papryka ładnie się trzyma ale wilgotność w środku jest duża.Jat to u Was wygląda?
Z pojemnikow korzystam niewiele, glownie wszystko jest odsysane w folii, bo latwiej przechowywac (pojemniki zajmuja wiecej miejsca) ale dotychczas jesli cos jest w pojemniku (zwykle owoce) to nie zauwazylam zadnych zmian, z tym, ze owocow tez nie przechowuje dlugo....
I znowu odezwała sie we mnie prowincja. Dopiero Ty Marylko mi uzmysłowiłaś,że istnieją takie foliowe pojemniki do żywności....Mam apel do wszystkich czytających,czy wiecie gdzie u nas można takie pojemniki kupić?
W czym przechowujecie wędliny, żeby po 2 dniach nie były do wyrzucenia? w papierze? w pojemnikach? doradźcie proszę? pozdrawiam
ja klade zawiniete w papier do pojemnika ale nie zamykam go. Wedliny zawieraja wode i ona sie w zbyt szczelnie zamknietym pojemniku skrapla i powoduje szybka "obslizglosc". W lodowce klasc gdzie najchlodniej. Suche wedliny typu kabanos mozna powiesic w przewiwwnym, cieplym i suchym miejscu, tak jak i surowe ale uwedzone szynki. Jesli leza na deseczce treba je odwracac. Tak daja sie przechowywac bardzo dlugo. Taka szynke kupujemy przed Bozym Narodzeniem u Gospodarza i trzyma sie do maja (jesli nie zniknie w naszych brzuchach
) Bialy nalot ktory sie czasem tworzy wystarczy obetrzec. Czesto jest to wykrystalizowana sol.
ja zaraz po przyniesieniu ze sklepu rozwijam z folii i przekładam do pojemnika. zamykam go, aby wędlina nie obsychała
używam pojemników tupperware :))
I ja wędliny i sery przechowuje w pojemnikach posiadam głównie tupperware. Moim zdaniem to najlepszy sposób.
Ja od niedawna też :))) i juz nie zamienię na nic innego :)))
To zalezy jakie ilosci... Ja czesto robie zakupy "hurtowo" a na nas dwoje to wystarcza na baaaaardzooooo dlugo, wiec zainwestowalam w urzadzenie odsysajace powietrze i w ten sposob nie mam problemu. Jest to dosc drogi interes, ale z biegiem czasu naprawde warto, jesli tak jak mowie ktos kupuje wieksze ilosci .....
W ten sposob moge sobie przygotowac odpowiednie porcje i sa hermetycznie zamkniete i moga sobie lezec .... Tak samo robie z miesem i serami ....
CZy pojemniki prózniowe nie zachodzą parą /skrapla się na ściankach/?bo moje tak.Nie wiem czy za krótko odsysam powietrze czy pojemniki są do d...Ser nie obsycha,papryka ładnie się trzyma ale wilgotność w środku jest duża.Jat to u Was wygląda?
Z pojemnikow korzystam niewiele, glownie wszystko jest odsysane w folii, bo latwiej przechowywac (pojemniki zajmuja wiecej miejsca) ale dotychczas jesli cos jest w pojemniku (zwykle owoce) to nie zauwazylam zadnych zmian, z tym, ze owocow tez nie przechowuje dlugo....
I znowu odezwała sie we mnie prowincja.
Dopiero Ty Marylko mi uzmysłowiłaś,że istnieją takie foliowe pojemniki do żywności....Mam apel do wszystkich czytających,czy wiecie gdzie u nas można takie pojemniki kupić?
Chyba na allegro