Forum

Kuchenne porady

Przechowywanie wędlin

• Autor: ewasz68 Data: 2007-08-31 08:48:22

W czym przechowujecie wędliny, żeby po 2 dniach nie były do wyrzucenia? w papierze? w pojemnikach? doradźcie proszę? pozdrawiam

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-08-31 09:00:51

ja klade zawiniete w papier do pojemnika ale nie zamykam go. Wedliny zawieraja wode i ona sie w zbyt szczelnie zamknietym pojemniku skrapla i powoduje szybka "obslizglosc". W lodowce klasc gdzie najchlodniej. Suche wedliny typu kabanos mozna powiesic w przewiwwnym, cieplym i suchym miejscu, tak jak i surowe ale uwedzone szynki. Jesli leza na deseczce treba je odwracac. Tak daja sie przechowywac bardzo dlugo. Taka szynke kupujemy przed Bozym Narodzeniem u Gospodarza i trzyma sie do maja (jesli nie zniknie w naszych brzuchach) Bialy nalot ktory sie czasem tworzy wystarczy obetrzec. Czesto jest to wykrystalizowana sol.

• Autor: ekkore Data: 2007-08-31 09:33:49

ja zaraz po przyniesieniu ze sklepu rozwijam z folii i przekładam do pojemnika. zamykam go, aby wędlina nie obsychała

• Autor: makusia Data: 2007-08-31 09:44:51

używam pojemników tupperware :))

• Autor: aga1 Data: 2007-08-31 09:50:20

Ja również używam pojemników  do których wkładam wędliny i sery.Przez kilka dni zachowują świerzośc i nie obsychają.

• Autor: jamajka Data: 2007-08-31 09:51:29

I ja wędliny i sery przechowuje w pojemnikach posiadam głównie tupperware. Moim zdaniem to najlepszy sposób.

• Autor: aga1 Data: 2007-08-31 11:04:43

oczywiście zachowują świeżośc a nie jak napisałam wcześniej świerzośc-przepraszam za błąd

• Autor: Ave Data: 2007-08-31 10:53:02

Ja od niedawna też :))) i juz nie zamienię na nic innego :)))

• Autor: luckystar Data: 2007-08-31 13:23:05

To zalezy jakie ilosci... Ja czesto robie zakupy "hurtowo" a na nas dwoje to wystarcza na baaaaardzooooo dlugo, wiec zainwestowalam w urzadzenie odsysajace powietrze i w ten sposob nie mam problemu. Jest to dosc drogi interes, ale z biegiem czasu naprawde warto, jesli tak jak mowie ktos kupuje wieksze ilosci .....
    W ten sposob moge sobie przygotowac odpowiednie porcje i sa hermetycznie zamkniete i moga sobie lezec .... Tak samo robie z miesem i serami ....

• Autor: bietka Data: 2007-08-31 22:11:17

CZy pojemniki prózniowe nie zachodzą parą /skrapla się na ściankach/?bo moje tak.Nie wiem czy za krótko odsysam powietrze czy pojemniki są do d...Ser nie obsycha,papryka ładnie się trzyma ale wilgotność w środku jest duża.Jat to u Was wygląda?

• Autor: luckystar Data: 2007-08-31 22:53:44

Z pojemnikow korzystam niewiele, glownie wszystko jest odsysane w folii, bo latwiej przechowywac (pojemniki zajmuja wiecej miejsca) ale dotychczas jesli cos jest w pojemniku (zwykle owoce) to nie zauwazylam zadnych zmian, z tym, ze owocow tez nie przechowuje dlugo....

• Autor: Baśka Data: 2007-09-01 17:23:13

I znowu odezwała sie we mnie prowincja.
    Dopiero Ty Marylko mi uzmysłowiłaś,że istnieją takie foliowe pojemniki do żywności....Mam apel do wszystkich czytających,czy wiecie gdzie u nas można takie pojemniki kupić? 

• Autor: smakosia Data: 2007-09-02 01:22:47

Chyba na allegro

Przejdź do pełnej wersji serwisu