Forum

Kuchenne porady

co z pomidorów

• Autor: monami Data: 2007-08-31 11:06:03

Witam.Proszę o pomoc.Czy ktoś zna jakis przepis z czerwonych pomidorów na sałatkę na zimę?Nigdzie nie mogę znaleźć.Tylko z zielonych są przepisy.Bo przecierów,keczupów i zalewanych juz mam sporo i szukam czegoś innego.Dzięki

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-08-31 11:07:27

zrob sduszone sa przepyszne

• Autor: monami Data: 2007-08-31 11:18:37

hm....suszone czy duszone?a cos bliżej?

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-08-31 11:24:24

dzis u mnie dzien chochlika chyba ,Naturalnie suszone - zobacz do przepisow alidab. Takie sa przepyszne... Wiesz wydaje mi sie ze takie pomidory (dojrzale) beda na salatke po pasteryzacji za miekkie. jadlam kiedys i mi nie zasmakowalo bo konsystencja mi nie odpowiadala. Pozdrawiam serdecznie!

• Autor: alman Data: 2007-08-31 11:37:55

Mam przepis na sałatkę z pomidorów z cebulą, kiedyś robiłam, jeśli chcesz to wklepię,

• Autor: vena1980 Data: 2007-08-31 11:49:25

Doroto, a jak uważasz, czy opłaca się robić te pomidory? Wiesz, chodzi o zużycie prądu przede wszystkim, jeśli ktoś ma piekarnik na prąd.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-08-31 11:59:18

weno to zalezy ile masz pomidorow do przerobki i skad je masz wlasne czy kupne. Jasne ze uzywa sie pradu dlatego nie oplaca sie suszyc paru pomidorow. Suszac jednak dwupoziomowo pracuje sie juz bardziej ekonomo#icznie. Wiesz to jak z suszeniem grzybow. Te wszystkie wyrzeczenia rekompensuje jednak smak takich pomidorow. Sa przepyszne. Acha i najlepsze do suszenia sa pomidory majace duza miazszu a niewiele soku, w miare nie za wielkie jedrne ale w pelni dojrzale.

• Autor: Ave Data: 2007-08-31 12:44:39

Ja wiem, że nasza Alidab rosnie nam na Przewodniczącą Potwornych Przetwornic Sezonowych :)))) ja jej w zyciu nie przebiję z ta ilością przetworów (zazdrośc mnie zżera od srodka :)))), ale takiego przepisu u niej nie znalazłam - chyba, ze Dorotko dostałaś od niej "na lewo"  :))))). Zajrzyj z czyjego przepisu robiłas te pomidory - chyba , że ja mam dzisiaj bielmo na oczach i patrząc - nie widzę (co tez jest mozliwe, bo wlazłam dzisiaj w dziurę w chodniku i rozwaliłam sobie buta, chociaż poatrzyłam pod nogi hahahaha).. Pozdrawiam serdecznie Twojego Chochlika :))))

• Autor: alidab Data: 2007-08-31 16:38:40

Ave -budujące jest to, że nie masz bielma na oczach...:))) Co do przetworów, to jest moje "maniactwo" - póki co niegrożne dla otoczenia (mam nadzieję...))))))))))

• Autor: alidab Data: 2007-08-31 13:52:56

http://wielkiezarcie.com/przepis7051.html- Dziewczyny, ja wstawiłam tylko komentarz do tego przepisu. Swojego nie wstawiałam, bo uznałam, że na WŻ-e
    jest już jeden a swoje uwagi i mój sposób na postępowanie z tymi pomidorami umieściłam właśnie w tym komentarzu.
    Suszone pomidory z czystym sumieniem mogę polecić - są pyszne i warte zachodu. Ja też mam piekarnik elektryczny i suszę na 2 poziomach na termoobiegu.
    Spokojnie można suszyć na 3 poziomach zmieniając tylko ich lokalizację. Dzisiaj zaczynam suszyć kolejną partię tych pyszności....
    Do suszenia nadają się "podłużne" pomidory - mają mało soku i nasion i są "mięsiste" a jaki zapach w kuchni....Pozdrawiam serdecznie....:)))

• Autor: vena1980 Data: 2007-08-31 14:28:51

Kocham suszone pomidory. Maleńki słoiczek kosztuje najmniej 5 zł. Pomidory mogę mieć jedynie kupne.
    Teraz muszę nakręcić męża, że to sie opłaca. Cóż, wielu przetworów nie do końca się opłaca robić, ale kocham te smaki samorobne:)!.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-08-31 15:47:15

Użytkownik alidab napisał w wiadomości:
    > http://wielkiezarcie.com/przepis7051.html- Dziewczyny, ja wstawiłam tylko
    > komentarz do tego przepisu. Swojego nie wstawiałam, bo uznałam, że na WŻ-ejest
    > już jeden a swoje uwagi i mój sposób na postępowanie z tymi pomidorami
    > umieściłam właśnie w tym komentarzu.Suszone pomidory z czystym sumieniem mogę
    > polecić - są pyszne i warte zachodu. Ja też mam piekarnik elektryczny i suszę
    > na 2 poziomach na termoobiegu.Spokojnie można suszyć na 3 poziomach
    > zmieniając tylko ich lokalizację. Dzisiaj zaczynam suszyć kolejną partię tych
    > pyszności....Do suszenia nadają się "podłużne" pomidory - mają mało
    > soku i nasion i są "mięsiste" a jaki zapach w kuchni....Pozdrawiam
    > serdecznie....:)))
    AVE ot i masz odpowiedz Zobaczylam komentarz i zdjecia alidab i juz przepis byl Jej

• Autor: alidab Data: 2007-08-31 16:35:48

Rozumiem, że pierś do orderu za taki super przepis już mogę wypinać? Wystarczy zrobić "pstryK"...:))) Dzięki Dorotko...:)))

• Autor: Mari Data: 2007-08-31 15:04:46

A moze moja "pomidorowa marmolada z ginem"? Jakos nikt nie wyprobowal /ja tez nie/ wiec moze Cie to skusi? Pomidory masz chyba swoje wiec sprobuj i napisz co Ci wyszlo.

Przejdź do pełnej wersji serwisu