Forum

Kuchenne porady

Sos do pieczonego schabu

  • Autor: lampa Data: 2007-08-31 16:50:19

    Urządzam jutro obiad dla gości - zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym, schab pieczony wg przepisu
    http://wielkiezarcie.com/przepis13381.html i tutaj pojawia się problem... Proszę o podpowiedź jaki - sos pasuje do takiego pieczonego schabu i jak go zrobić? Dodam, że będą jeszcze ziemniaczki gotowane na parze posypane ziołami i surówka z sałaty lodowej. Może jakaś bardziej doświadczona w gotowaniu koleżanka lub kolega zechcą mi podpowiedzieć ? Dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

  • Autor: lubczyk69 Data: 2007-08-31 18:03:02

    Niezastąpiony jest sos własny. Msisz kupić z 1 kg kości od schabu i kazać je drobno porąbać. Piekarnik nastawiasz na 250 stopni i gdy lampka zgaśnie wstawiasz odkrytą btytfankę ze wspomnianymi kośćmi. Po 25 minutach podlewasz to na 1 cm wrzącym czystym rosołkiem i przykrywasz folią alu. Dalej pieczesz ze 25 minut w 200 stopniach. Prąbane kości puszczą smakowity brązowy soczek. Radzę wtedy zdjąć folię, dodać grubo posiekaną cebulę, wymieszać, na tym położyć schab i tak go piec. W razie potrzeby uzupełniać rosołkiem. Sos powstanie samoczynnie.

  • Autor: lampa Data: 2007-08-31 18:37:23

    Dziękuję Lubczyku za podpowiedź. Na pewno kiedyś spróbuję Twojejgo przepisu na sos, ale jutro już niestey chyba nie zdążę. Będę miała zbyt mało czasu i nie mam kostek schabowych. Muszę jakiś prostszy przepis wypróbować.

  • Autor: Natka64 Data: 2007-08-31 18:20:45

    Mozesz zrobic sos pieczarkowy ,pieczarki przesmazyc z cebulka ,a zamiast maki kup w torebce sos grzybowy i zagescij nim i dodaj smietany

Przejdź do pełnej wersji serwisu