Urządzam jutro obiad dla gości - zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym, schab pieczony wg przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis13381.html i tutaj pojawia się problem... Proszę o podpowiedź jaki - sos pasuje do takiego pieczonego schabu i jak go zrobić? Dodam, że będą jeszcze ziemniaczki gotowane na parze posypane ziołami i surówka z sałaty lodowej. Może jakaś bardziej doświadczona w gotowaniu koleżanka lub kolega zechcą mi podpowiedzieć ? Dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Niezastąpiony jest sos własny.
Msisz kupić z 1 kg kości od schabu i kazać je drobno porąbać. Piekarnik nastawiasz na 250 stopni i gdy lampka zgaśnie wstawiasz odkrytą btytfankę ze wspomnianymi kośćmi. Po 25 minutach podlewasz to na 1 cm wrzącym czystym rosołkiem i przykrywasz folią alu. Dalej pieczesz ze 25 minut w 200 stopniach. Prąbane kości puszczą smakowity brązowy soczek.
Radzę wtedy zdjąć folię, dodać grubo posiekaną cebulę, wymieszać, na tym położyć schab i tak go piec. W razie potrzeby uzupełniać rosołkiem. Sos powstanie samoczynnie.
Dziękuję Lubczyku za podpowiedź. Na pewno kiedyś spróbuję Twojejgo przepisu na sos, ale jutro już niestey chyba nie zdążę. Będę miała zbyt mało czasu i nie mam kostek schabowych. Muszę jakiś prostszy przepis wypróbować.
Urządzam jutro obiad dla gości - zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym, schab pieczony wg przepisu
? Dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
http://wielkiezarcie.com/przepis13381.html i tutaj pojawia się problem... Proszę o podpowiedź jaki - sos pasuje do takiego pieczonego schabu i jak go zrobić? Dodam, że będą jeszcze ziemniaczki gotowane na parze posypane ziołami i surówka z sałaty lodowej. Może jakaś bardziej doświadczona w gotowaniu koleżanka lub kolega zechcą mi podpowiedzieć
Niezastąpiony jest sos własny. Msisz kupić z 1 kg kości od schabu i kazać je drobno porąbać. Piekarnik nastawiasz na 250 stopni i gdy lampka zgaśnie wstawiasz odkrytą btytfankę ze wspomnianymi kośćmi. Po 25 minutach podlewasz to na 1 cm wrzącym czystym rosołkiem i przykrywasz folią alu. Dalej pieczesz ze 25 minut w 200 stopniach. Prąbane kości puszczą smakowity brązowy soczek. Radzę wtedy zdjąć folię, dodać grubo posiekaną cebulę, wymieszać, na tym położyć schab i tak go piec. W razie potrzeby uzupełniać rosołkiem. Sos powstanie samoczynnie.
Dziękuję Lubczyku za podpowiedź. Na pewno kiedyś spróbuję Twojejgo przepisu na sos, ale jutro już niestey chyba nie zdążę. Będę miała zbyt mało czasu i nie mam kostek schabowych. Muszę jakiś prostszy przepis wypróbować.
Mozesz zrobic sos pieczarkowy ,pieczarki przesmazyc z cebulka ,a zamiast maki kup w torebce sos grzybowy i zagescij nim i dodaj smietany