Forum

Kuchenne porady

w sprawie ryżu...ale nie chodzi o gotowanie!

  • Autor: Anna Latala Data: 2007-09-02 13:06:09

    moze mam banalny problem ale jednak. chce podac ryz do obiadku i chcialbym zeby ladnie wyglądał.wiem ze sie wklada do jakiejs foremki (nie mam takiej) lub do miseczki a potem odwraca do gory dnem.tylko martwie sie ze on mi sie wysypie! czy cos sie wtedy do niego dodaje? czy smaruje sie czyms miseczke? bede wdzisczna jak mi ktos odpowie przed obiadem

  • Autor: sabia Data: 2007-09-02 13:37:43

    Foremkami ryżu nie wykładałam ale robiłam to łyżką do lodów, która jest zepsuta i nie posiada tego do wypychania. Zawsze wychodziły mi ładne półkule i bez smarowania czy moczenia łyżki w wodzie. Do tego nawet sypki ryż się trzymał. Wypróbuj jakąś miseczką lub foremką jedną sztukę i zobaczysz czy dasz radę. Ubij w niej tylko ten ryż a potem zrób jak babkę z piasku ;).

  • Autor: BeaMaj Data: 2007-09-02 14:42:11

    A ja czasem robie taki ryz zwykla filizanka. Skrapiam ja woda, wkladam ryz i siup na talerz- zawsze wychodzi!!! Sprobuj

  • Autor: alman Data: 2007-09-02 16:18:43

    Nakładam łyżką do ziemniaków /taka jak do lodów/ albo też ubijam dobrze w filiżance - wychodzi ładnie.

  • Autor: Janek Data: 2007-09-02 20:33:16

    Anno.
    Poświeciłem jeden kubek ze stali kwasoodpornej, odciąłem równo denko i teraz mam "forme" do podawnia ryży, kaszy, ziemniaków. Wkładasz od góry łyżka uklepujesz. Mozna zrobić mneijszą "formę z np. puszki po groszku lub kukurydzy. Jednocześnie wykrawacz do różnej wielkości pierogów czy krążków ciast.
    Ale do tego to trzeba męskiej ręki.
    Na łatwiznę: w supermarketach  ale może i sklepach AGD, mozna kupić takie przyrządy (mają swoją nazwę).
    Pozdrawiam
    Janek

  • Autor: Anna Latala Data: 2007-09-03 12:34:09

    serdeczne dzieki za wszystkie porady. teraz kiedy mam tyle rozwiązań napewno uda mi sie ładnie podawać ryż.pozdrawiam :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu