Kochani mam paprykę peperoni no i nie wiem co znią zrobić ,jak długo wytrzyma świeża w lodówce, czy też może lepiej ją ususzyć a może ktoś z Was ma jakieś pomysły ,pozdrawiam - rosa
Mari...:))) Ja już widziałam ten Twój przepis i właśnie się zastanawiam, czy muszą być okrągłe ostre papryczki? Mam ale takie : Mam w domu także paprykę pomidorową. Mam ogromną ochotę na wypróbowanie tego przepisu ale nie wiem które z nich będą najbardziej odpowiednie. Mam również do Ciebie prośbę o ciekawy przepis na gruszki - dostałam parę kilo gruszek (bery cukrówki - tak mi powiedziano) i chciałbym coś nowego i dobrego z nich zrobić. Teraz zrobiłam sobie chwilę przerwy ( czekam, żeby wystygły wypieczone słoiki) i będę nakładać suszone pomidory...Pozdrawiam...:)))
Alidab, ja mysle ze na ksztalcie tyle nie zalezy! Wiedzialam, ze na Tobie sie nie zawiode! Tylko do tych cienkich ale dlugich z trudnoscia bedzie sie wtykalo rodzynki! Jesli masz anielska cierpliwosc to probuj! A papryke pomidorowa mozesz upiec i zamarynowac jak w moim przepisie, tez dzis wlozonym. Bede robic te papryki za pare dni bo nie mam sloikow. Co nowego z gruszek? Wszystko co uwazalam za ciekawe mam w przepisach, jeszcze popatrze do moich szpargalow czy nie znajde cos nowego, cos co by Ciebie zainteresowalo.
Alidab, znalazlam "Gruszki w miodowej zalewie", troche udziwnione bo z kardamonem /nigdy nic z nim nie robilam wiec nie wiem nawet jaki to ma smak/, zielem angielskim,pieprzem, imbirem itp. Jesli jestes zainteresowana to wstawie do swoich przepisow. Oprocz tego "Gruszki faszerowane" - sliwkami ale wiem niestety, z wlasnego doswiadczenia ze farsz wyplywa na wierzch i farsz sobie a gruszki sobie. Chcesz przepis? Nastepnie "Konfitura korzenna" ale gruszki sa jednym ze skladnikow, oprocz jablek, sliwek i brzoskwin. Z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem z octem winnym. Ta "konfitura korzenna" ma byc dodatkiem do miesa bialego i drobiu. Co wpisac?
Mari...:))) Trochę nadużywam Twojej uprzejmości, bo zamiast trochę poszukać, pogłówkować zadaję Ci temat i prawie natychmiast mam parę propozycji i to jedna ciekawsza od drugiej... Poproszę Cię o gruszki w miodowej zalewie i te faszerowane - jeśli mogę..:))) Przy okazji chcę Ci powiedzieć, że robiłam gruszki w syropie z czerwonego wina gotowanego z miodem i octem winnym - ja gotowałam tę zalewę tak długo żeby powstał gęsty karmel i gruszki są w ciemnym prawie brązowym ale bardzo pysznym syropie. Tak wyglądają:
Mari, tym razem pod tematem papryczek zapytam Cię jeszcze o jabłka. Nasza rozmowa na temat jebłek niepotrzebnie rozwinęła się w komentarzach (to ja zaczęłam) i dlatego pozwalam sobie na ciąg dalszy tutaj...:))) Jeśli możesz to wstaw przepis na przysmak jabłkowy i na jabłka z miętą. Zobaczę czy skład mnie zainteresuje bo moje jabłka czekają na balkonie...Pozdrawiam...:)))
Mari, w związku z tym, że w sobotę 'padł"mi komputer nie wiadomo kiedy będę mogła "bywać" na WŻ-u. Mam przymusowy "odwyk". Oczywiście na chwilę będę zaglądać ...w pracy. Pozdrawiam...:)))
Kochani mam paprykę peperoni no i nie wiem co znią zrobić ,jak długo wytrzyma świeża w lodówce, czy też może lepiej ją ususzyć a może ktoś z Was ma jakieś pomysły ,pozdrawiam - rosa
Spóbuj:
http://wielkiezarcie.com/przepis19020.html
oraz:
http://wielkiezarcie.com/przepis19422.html
nie jest koniecznie potrzebna chili.
Co do suszenia nie wiem czy opłaca się.
Pozdrawiam
Janek
Grażyno, z jakich korzystasz nasion? Czy na balkonie nie przeszkadza im wiatr? Chcę u siebie wychodować na przyszły rok.
Grażyno, problem w tym, że już raz próbowałam tak zrobić i nic nie wyrosło:(.
Ja robiłam w/g przepisu Mari:
http://wielkiezarcie.com/przepis24688.html - ostre papryczki z rozmarynem
bardzo dobry jest też sos (zmojej książki)- http://wielkiezarcie.com/przepis24197.html - ale tu trzeba też zwykłą czerwoną paprykę...:)))
O Dobry Duszek tu działał i to na niebiesko... Dzięki...:)))
Alidab, mam dla Ciebie nowa propozycje - Ostre papryczki z miodem i rodzynkami. Co Ty na to? Dzis wstawilam przepis.
Mari...:))) Ja już widziałam ten Twój przepis i właśnie się zastanawiam, czy muszą być okrągłe ostre papryczki? Mam ale takie :
Mam w domu także paprykę pomidorową. Mam ogromną ochotę na wypróbowanie tego przepisu ale nie wiem które z nich będą najbardziej odpowiednie.
Mam również do Ciebie prośbę o ciekawy przepis na gruszki - dostałam parę kilo gruszek (bery cukrówki - tak mi powiedziano) i chciałbym coś nowego i dobrego z nich zrobić. Teraz zrobiłam sobie chwilę przerwy ( czekam, żeby wystygły wypieczone słoiki) i będę nakładać suszone pomidory...Pozdrawiam...:)))
Alidab, ja mysle ze na ksztalcie tyle nie zalezy! Wiedzialam, ze na Tobie sie nie zawiode! Tylko do tych cienkich ale dlugich z trudnoscia bedzie sie wtykalo rodzynki! Jesli masz anielska cierpliwosc to probuj! A papryke pomidorowa mozesz upiec i zamarynowac jak w moim przepisie, tez dzis wlozonym. Bede robic te papryki za pare dni bo nie mam sloikow. Co nowego z gruszek? Wszystko co uwazalam za ciekawe mam w przepisach, jeszcze popatrze do moich szpargalow czy nie znajde cos nowego, cos co by Ciebie zainteresowalo.
Alidab, znalazlam "Gruszki w miodowej zalewie", troche udziwnione bo z kardamonem /nigdy nic z nim nie robilam wiec nie wiem nawet jaki to ma smak/, zielem angielskim,pieprzem, imbirem itp. Jesli jestes zainteresowana to wstawie do swoich przepisow. Oprocz tego "Gruszki faszerowane" - sliwkami ale wiem niestety, z wlasnego doswiadczenia ze farsz wyplywa na wierzch i farsz sobie a gruszki sobie. Chcesz przepis? Nastepnie "Konfitura korzenna" ale gruszki sa jednym ze skladnikow, oprocz jablek, sliwek i brzoskwin. Z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem z octem winnym. Ta "konfitura korzenna" ma byc dodatkiem do miesa bialego i drobiu. Co wpisac?
Mari...:))) Trochę nadużywam Twojej uprzejmości, bo zamiast trochę poszukać, pogłówkować zadaję Ci temat i prawie natychmiast mam parę propozycji i to jedna ciekawsza od drugiej... Poproszę Cię o gruszki w miodowej zalewie i te faszerowane - jeśli mogę..:)))
Przy okazji chcę Ci powiedzieć, że robiłam gruszki w syropie z czerwonego wina gotowanego z miodem i octem winnym - ja gotowałam tę zalewę tak długo żeby powstał gęsty karmel i gruszki są w ciemnym prawie brązowym ale bardzo pysznym syropie.
Tak wyglądają:
Mari, tym razem pod tematem papryczek zapytam Cię jeszcze o jabłka. Nasza rozmowa na temat jebłek niepotrzebnie rozwinęła się w komentarzach (to ja zaczęłam)
i dlatego pozwalam sobie na ciąg dalszy tutaj...:))) Jeśli możesz to wstaw przepis na przysmak jabłkowy i na jabłka z miętą. Zobaczę czy skład mnie zainteresuje bo moje jabłka czekają na balkonie...Pozdrawiam...:)))
Juz wstawiam, pozno ale rozumiesz............. Grzyby................
Mari, dzięki za przepisy...:))) Obydwa są ciekawe i zrobię ale wcześniej muszę się wybrać na działkę dopóki nie pada...:)))
Mari, w związku z tym, że w sobotę 'padł"mi komputer nie wiadomo kiedy będę mogła "bywać" na WŻ-u. Mam przymusowy "odwyk".
Oczywiście na chwilę będę zaglądać ...w pracy. Pozdrawiam...:)))
dziękuję serdecznie i wypróbuję wszystkiego po trochę żebym wiedziala na przyszłość co mi najbardziej odpowiada ,pozdrawiam - rosa