Wiem ze jeszcze jest czas ale na drugi rok mamy komunie i wiem ze moze bede piekla tort komunijny i juz prosze o pomoc i pomysly .Tort bedzie do dziewczynki ktora lubi czytac wiec mam na oku tort Ksiazka ,ale moze macie jeszcze inne pomysly ,najlepiej jak bedzie po kolei pokazane jak wykonac taki tort, z gory dziekuje i prosze o propozycje
Przestępstwo to może nie, ale na pewno wielki nietakt... zważywszy, że Natka nie mieszka w Polsce i język polski nie jest jej językiem codziennym. Aby jednak nie drażnić Twojego nauczycielskiego oka; błędy poprawiłem. Bahus
Nie należę do osób konfliktowych,więc nie będę dalej ciągnąć tego tematu.Jestem zaskoczona tym atakiem na moją osobę.Poczułam się jak jakiś zbrodniarz i to tylko dlatego,ze zwróciłam uwagę na błędnie napisany wyraz.Nikogo nie wyzwałam, nie wyśmiałam - a okazało się,że popełniłam ,,wielki nietakt".Czy to nie jest śmieszne?
My już temat zwracania uwagi komuś w zakresie ortografii, przerabialiśmy wielokrotnie.Zawsze wynikały z tego tylko problemy.Proszę, bardzo proszę dajmy spokój i nie zwracajmy uwagi na błędy ortograficzne czy gramatyczne.Ważne jest to co ktoś chce nam przekazać. Pozdrawiam dorota40.
Nie ma głupich pytań. Duże litery w necie oznaczają krzyk. Kiedy wpisałam w wyszukiwarkę słowo "kumunia" wyskoczyło mi sporo blogów i postów rodem ze Śląska. Może to kwestia gwary?
Tak, świadomie odpowiedziałam złośliwością na złośliwość. Bo nigdy nie wiesz dlaczego ktoś napisał tak czy inaczej.. I musisz też pamiętać, że czas edycji jest ograniczony - po kilku minutach już wpisujący nie może nic zrobić, co najwyżej napisać do moderatora z prośbą o poprawę. Tak samo może zrobić ten kogo razi błąd czy literówka. A często jest tak, że choć napisane jest błędnie to my czytamy poprawnie i dopiero przy n-tym czytaniu, gdy ktoś zwróci nam uwagę zauważamy pomyłkę Musimy też pamiętać o tym, że w dyskusjach biorą udział nie tylko sami poloniści, osoby wykształcone itp. Część wyjechała dawno z Polski. Często tłumaczą juz z obcego języka. Ważne jest to, że się chcą wypowiadać. Uwagę zawsze można zwrócić dyskretnie. sama osobiście w tej chwili nie poprawiam błędów w tekstach - chyba, że zostanę o to poproszona lub wiem z jakiego powodu dana osoba robi błędy - bo jak się początkowo zabrałam (a nasze teksty roją się od byków) to można przyrównać całość do sprzątania stajni Augiasza.
W związku z tym, że wątek miał dotyczyć tortów jestem za usunięciem całości debaty ortograficznej. Bo w tym momencie wszystkie informacje o torcie giną... Ale to po konsultacji z pozostałymi moderatorami
A ja dla odmiany uważam, że to co pozostało powiedziane, powinno zostać. Usuwanie części wątku jest co prawda z przyczyn porządkowo-kosmetycznych uzasadnione, ale jest doskonałym precedensem do wycinania kolejnych niewygodnych rozmów. Kilka razy odmawiałam usuwania wątków na prośbę ich autorów- uważali każdorazowo, że mieli inne intencje zakładając dany wątek i to, co rozwinęło się dalej nie podoba im się. Myślę, że każdy z nas ponosi odpowiedzialność za własne słowa. Dyskusja jest sztuką trudną i trzeba próbować osiągać porozumienie za pomocą słów, a nie cięć :)))))) Tutaj co prawda nie zanosi się na porozumienie, więc rozumiem Ekko Twoje stanowisko, ale trwam przy swoim: usuwamy tylko to, co się nie nadaje z przyczyn obyczajowych, zamykamy zaś to, co grozi rzuceniem się stron do gardeł przeciwników.
ja sama nie byłam przekonana o słuszności tego co napisałam (chodzi o usuwanie)- stąd prośba o konsultacje...Gdybym była pewna - nic by mnie nie powstrzymało od działania.
Ale już bardziej chodziło mi po głowie przeniesienie części ortograficznej do rozmów... ale...
Mi też się zdarza wcisnąć nie tą literę co trzeba jak znajdują sie obok siebie, jak zauważę to od razu poprawiam. Każdemu może się coś takiego zdarzyć!
Ludzie!!!!Skąd w Was tyle agresji?????????Już teraz to tylko śmiać mi się chce:)))))Literówki nie zdarzają się z regóły trzykrotnie w tym samym wyrazie.Życzę spokoju i opanowania.Dobrej nocy.
Ja lubie prostotę. Mój tort na komunię córki był biały. Wykorzystałam bitą śmietanę. Do tego zakupiona gotowa figurka cukrowa - tu wybierała córka - dziewczynka w białej sukience czytająca książkę (Pismo Święte). i napis wykonany kolorowymi pisakami
Moim zdaniem tort komunijny powinien być taki, aby na pierwszy rzut oka było widać z jakiej okazji został upieczony.. Dziecko powinno go zapamiętać do końca życia. Dlatego powinien się wyróżniać z setek tardycyjnych tortów. Ja swój tort pamiętam doskonale, mimo że zdjęcia się nie zachowały. Bahus
hej bahus a kto cie wie czy to byl ksztalt tortu czy jego smak ktory zapamietales bodajze 88 lat? Chlopie ty to masz pamiec najlepszy serwer - nawet nowy - przy tobie siada... A na powaznie masz racje, ze taki tort powinien byc wyjatkowy...bo bo slubnych mozna miec kilka ale komunijny tylko jeden
nonka dziekuje bardzo napewno mi sie przyda i jeszcze raz wszystkim dziekuje za pomoc jak wam cos jeszcze wpadnie w reke to prosze przeslac POZDRAWIAM!!!
Wiem ze jeszcze jest czas ale na drugi rok mamy komunie i wiem ze moze bede piekla tort komunijny i juz prosze o pomoc i pomysly .Tort bedzie do dziewczynki ktora lubi czytac wiec mam na oku tort Ksiazka ,ale moze macie jeszcze inne pomysly ,najlepiej jak bedzie po kolei pokazane jak wykonac taki tort, z gory dziekuje i prosze o propozycje
CIOCIA DZIEWCZYNKI
Natka poprzeglądaj sobie:
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=60839&post=60850
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=101630&post=103386
http://gotowanie.onet.pl/18619109,ksiazka.html
http://www.przepisy-kuchenne.info/torty/tort-w-ksztalcie-ksiazki.php
Ja z ,,innej beczki"- piszemy KOMUNIA.Jestem nauczycielką,więc musiałam poprawić:)))))
A ja nie jestem nauczycielką - więc proszę o wyjaśnienie dlaczego Komunia się pisze drukowanymi literami?
Wiesz ekkore- jedni piszą komunia drukowanymi literami, a inni zadają głupie pytania.W przeciwieństwie do Ciebie nie chciałam byś złośliwa.
Ale jesteś...niestety.
Bahus
Dlaczego tak uważasz??????Czy to przestępstwo zwrócić komuś uwagę,że błędnie napisał wyraz????????Nie przesadzaj!
Przestępstwo to może nie, ale na pewno wielki nietakt... zważywszy, że Natka nie mieszka w Polsce i język polski nie jest jej językiem codziennym. Aby jednak nie drażnić Twojego nauczycielskiego oka; błędy poprawiłem.
Bahus
Nie należę do osób konfliktowych,więc nie będę dalej ciągnąć tego tematu.Jestem zaskoczona tym atakiem na moją osobę.Poczułam się jak jakiś zbrodniarz i to tylko dlatego,ze zwróciłam uwagę na błędnie napisany wyraz.Nikogo nie wyzwałam, nie wyśmiałam - a okazało się,że popełniłam ,,wielki nietakt".Czy to nie jest śmieszne?
nie...
Bahus
My już temat zwracania uwagi komuś w zakresie ortografii, przerabialiśmy wielokrotnie.Zawsze wynikały z tego tylko problemy.Proszę, bardzo proszę dajmy spokój i nie zwracajmy uwagi na błędy ortograficzne czy gramatyczne.Ważne jest to co ktoś chce nam przekazać. Pozdrawiam dorota40.
Nie ma głupich pytań.
Duże litery w necie oznaczają krzyk.
Kiedy wpisałam w wyszukiwarkę słowo "kumunia" wyskoczyło mi sporo blogów i postów rodem ze Śląska. Może to kwestia gwary?
Tak, świadomie odpowiedziałam złośliwością na złośliwość.
Bo nigdy nie wiesz dlaczego ktoś napisał tak czy inaczej.. I musisz też pamiętać, że czas edycji jest ograniczony - po kilku minutach już wpisujący nie może nic zrobić, co najwyżej napisać do moderatora z prośbą o poprawę. Tak samo może zrobić ten kogo razi błąd czy literówka. A często jest tak, że choć napisane jest błędnie to my czytamy poprawnie i dopiero przy n-tym czytaniu, gdy ktoś zwróci nam uwagę zauważamy pomyłkę
Musimy też pamiętać o tym, że w dyskusjach biorą udział nie tylko sami poloniści, osoby wykształcone itp. Część wyjechała dawno z Polski. Często tłumaczą juz z obcego języka. Ważne jest to, że się chcą wypowiadać. Uwagę zawsze można zwrócić dyskretnie.
sama osobiście w tej chwili nie poprawiam błędów w tekstach - chyba, że zostanę o to poproszona lub wiem z jakiego powodu dana osoba robi błędy - bo jak się początkowo zabrałam (a nasze teksty roją się od byków) to można przyrównać całość do sprzątania stajni Augiasza.
W związku z tym, że wątek miał dotyczyć tortów jestem za usunięciem całości debaty ortograficznej. Bo w tym momencie wszystkie informacje o torcie giną... Ale to po konsultacji z pozostałymi moderatorami
A ja dla odmiany uważam, że to co pozostało powiedziane, powinno zostać.
Usuwanie części wątku jest co prawda z przyczyn porządkowo-kosmetycznych uzasadnione, ale jest doskonałym precedensem do wycinania kolejnych niewygodnych rozmów. Kilka razy odmawiałam usuwania wątków na prośbę ich autorów- uważali każdorazowo, że mieli inne intencje zakładając dany wątek i to, co rozwinęło się dalej nie podoba im się.
Myślę, że każdy z nas ponosi odpowiedzialność za własne słowa. Dyskusja jest sztuką trudną i trzeba próbować osiągać porozumienie za pomocą słów, a nie cięć :)))))) Tutaj co prawda nie zanosi się na porozumienie, więc rozumiem Ekko Twoje stanowisko, ale trwam przy swoim: usuwamy tylko to, co się nie nadaje z przyczyn obyczajowych, zamykamy zaś to, co grozi rzuceniem się stron do gardeł przeciwników.
Całkowicie zgadzam się z Till (choć czynię to bardzo rzadko
)
Bahus
ja sama nie byłam przekonana o słuszności tego co napisałam (chodzi o usuwanie)- stąd prośba o konsultacje...Gdybym była pewna - nic by mnie nie powstrzymało od działania.
Ale już bardziej chodziło mi po głowie przeniesienie części ortograficznej do rozmów... ale...
A może to zwykła literówka..
Mi też się zdarza wcisnąć nie tą literę co trzeba jak znajdują sie obok siebie, jak zauważę to od razu poprawiam. Każdemu może się coś takiego zdarzyć!
Ludzie!!!!Skąd w Was tyle agresji?????????Już teraz to tylko śmiać mi się chce:)))))Literówki nie zdarzają się z regóły trzykrotnie w tym samym wyrazie.Życzę spokoju i opanowania.Dobrej nocy.
Pani nauczycielko pisze się reguły!
serio?:-)))))))
serio
brawo nonka!
Przepraszam nie zauwazylam ze literka mi sie zmienila musialam zle nacisnac wiadomo ze Komunia
ekkore dzieki naprawde nie zauwazylam ze zle napisalam ,ale wiesz jak to jest, jak sie pisze w pospiechu ale sa ludzie co tego nie rozumia
Użytkownik Natka64 napisał w wiadomości:
> Przepraszam nie zauwazylam ze literka mi przeskoczyla
> Użytkownik Natka64 napisał w wiadomości:> Przepraszam nie zauwazylam ze zle jest napisane
Użytkownik zuza napisał w wiadomości:
> Ja z ,,innej beczki"- piszemy KOMUNIA.Jestem nauczycielką,więc musiałam
> poprawić:)))))
Piekne te twoje torty serdeczne dzieki
jestem zaskoczona ,tyle propozycji i pomyslow naprawde wam wszystkim dziekuje .Wiedzialam ze moge na was liczyc, jestescie kochani, paaa i pozdrawiam
nonka dzieki
Hej Natka64 wpisz w szukaj "moje torcikowe hobby" jest tam tort który robiłem w zeszłym roku dla znajomej może skorzystasz!.
Ja lubie prostotę. Mój tort na komunię córki był biały. Wykorzystałam bitą śmietanę. Do tego zakupiona gotowa figurka cukrowa - tu wybierała córka - dziewczynka w białej sukience czytająca książkę (Pismo Święte). i napis wykonany kolorowymi pisakami
Moim zdaniem tort komunijny powinien być taki, aby na pierwszy rzut oka było widać z jakiej okazji został upieczony.. Dziecko powinno go zapamiętać do końca życia. Dlatego powinien się wyróżniać z setek tardycyjnych tortów. Ja swój tort pamiętam doskonale, mimo że zdjęcia się nie zachowały.
Bahus
hej bahus a kto cie wie czy to byl ksztalt tortu czy jego smak ktory zapamietales bodajze 88 lat? Chlopie ty to masz pamiec najlepszy serwer - nawet nowy - przy tobie siada...
A na powaznie masz racje, ze taki tort powinien byc wyjatkowy...bo bo slubnych mozna miec kilka ale komunijny tylko jeden
http://gotowanie.onet.pl/10594,ksiazka_przepis.html
Natka a musiała przy okazji przypomnieć,że czeka mnie komunia buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu?
Dziekuje wam wszystkim, napewno wielu z was bedzie takie torty potrzebowac, dlatego dajcie swoje pomysly za co z gory dziekuje Paaa
Natko,jeszcze coś znalazłam,to będzie chyba najbardziej przydatne(z moich podpowiedzi)
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=114833&post=114833&offset=160
to co zniebieszczyła asiaff,chyba o to Tobie chodziło.Pozdrawiam-iwona
nonka dziekuje bardzo napewno mi sie przyda i jeszcze raz wszystkim dziekuje za pomoc jak wam cos jeszcze wpadnie w reke to prosze przeslac POZDRAWIAM!!!
No tak bea39 to mamy ten sam problem ,mysle ze obie skozystamy z tych wspanialych przepisow co zarloczki nam poslaly