Forum

Gawędy o jedzeniu

Barszcz biały

• Autor: Barbara Data: 2007-09-10 08:07:38

Mam pytanie do Was kochani.Nurtuje mnie brak wiedzy na temat barszczu białego i żurku.Kto mi napisze czym sie roznią te dwie zupki.Niby wiem,a nie wiem.Napiszcie prosze jak to robicie u Was w rodzinie,kazdy na pewno ma swoje sposoby.Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

• Autor: alman Data: 2007-09-10 09:12:23

Ktoś już kiedyś wyjaśniał /może Bahus?/ i chyba chodzi o to, że żurek jest na bazie mąki żytniej a barszcz- pszennej.

• Autor: nonka4 Data: 2007-09-10 09:47:04

A ja robię jeszcze inaczej,na wodzie z kwszonej kapusty(przepis od teściowej,która pochodzi z okolic W-wy i stamtąd go przywiozła).
    Nie wiem czy to barszcz biały,ale w rodzinie wszyscy go tak nazywają.

• Autor: teresa55 Data: 2007-09-10 12:57:52

Ja gotuje barszcz biały na kwasie z kapusty kiszonej a żurek z ukiszonej mąki zytniej czyli właśnie z żuru.

• Autor: anna-gu Data: 2007-09-10 13:45:51

Basiu, moja babcia robiła barszcz biały na bazie serwatki otrzymanej po ogrzaniu i odciśnięciu sera. Dodawała do niego łodygi kopru, trochę cukru i soli, podbijała mąką i śmietaną. Do tego były całe lub tłuczone ziemniaki.

• Autor: kryska Data: 2007-09-10 16:09:04

u mnie barszcz bialy jest na szczawiu dotego jajko. natomiast zurek kupuje zakwas w butelce dotego pokrojona wedlinka i jajko(nie ma tu szczawiu) taka roznica jest dlamnie oczywiscie kazdy ma swoj sposob. oczywiscie obie zupki zabielam smietana.

• Autor: piła Data: 2007-09-10 17:32:33

też bardzo długo się nad tym zastanawiałam, pomijam bazę tych zup( zakwas, mąka pszenna czy żytnia ) dla mnie różnica jest w smaku, otóż barszcz biały jest delikatniejszy w smaku ,natomiast żur jest kwaśniejszy ,bardziej ostry

• Autor: alman Data: 2007-09-11 18:49:42

Właśnie tak, bo inna baza czyli z innej mąki. Skoro Bahus nie zareagował, to z pewnością ktoś inny i na innym forum to wyjaśniał /też było takie pytanie i pamiętam, że odpowiedzi udzielił fachowiec/. A tak na mrginesie - widzisz Bahusie jakim jesteś dla mnie autorytetem? Może zabierzesz jednak głos? Pozdrawiam!

• Autor: bahus Data: 2007-09-11 22:38:43

Nie zareagowałem bo nie zauważyłem. Faktycznie... ja to kiedyś objaśniałem. Jest dokładnie tak jak piszesz.
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu