Forum

Kuchenne porady

Rosol

• Autor: collin Data: 2007-09-12 13:51:31

Witam wszystkich serdecznie. I zwracam sie o porade. Uwielbiam rosol moglabym go codziennie jesc, ale nie gotowac niestety. Owszem gotuje sama ale rzadko. W samku jest pyszny ale dlaczego nie jest klarowny?? Zawsze wychodzi mi metny i naprawde nie wiem co mam robic, jak mam robi aby byl klarowny. Prosze pomozcie.

• Autor: MonikaK Data: 2007-09-12 13:56:28

http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=202 odsyłam do Szkoły Gotowania, tam jest wszystko dokładnie wytłumaczone, pozdrawiam ;))

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-09-12 14:13:25

albo zobacz jeszcze w skole gotowania moj rosol

• Autor: collin Data: 2007-09-12 14:36:40

Dziekuje bardzo za szybkie odpowiedzi. Teraz przynajmniej juz wiem jaki blad popelnialam. przegapialam zawsze moment zagotowania i w ten sposob robil sie odrazu mentny. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam

• Autor: basia19 Data: 2007-09-12 15:35:38

Żeby rosół byłklarowny trzeba go dość długo i na malutkim ogniu gotować, a jak już masz nie klarowny to podczas gotowania dolej zimnej wody i nadal na malutkim ogniu gotuj, albo spróbuj wrzucić rozkrojony pomidor i tak gotuj, podkreślam na zupełnie malutkim ogniu.

• Autor: aga1 Data: 2007-09-12 17:58:58

Nie wiem Basiu jak to robisz,że po dolaniu zimnej wody robi ci się klarowny,ja kiedyś raz dolałam zimnej wody i dopiero wtedy rosół zrobił mi się mętny....Od tamtej pory nigdy nie dolewam wody...Mój rosół aby był klarowny dodaję całą cebulę(uprzednio opaloną na czarno nad gazem).Cebula ta podnosi także walory smakowe...Pozdrawiam.

• Autor: Ave Data: 2007-09-12 19:35:04

Cebula raczej klarowności nie podnosi, ale za to cudny kolor i aromat napewno :))))

• Autor: basia19 Data: 2007-09-12 19:56:22

Ponieważ ja rosół gotuję bardzo długo i bardzo powoli to wody zawsze dolewam, bo jest on odkryty i część wody wyparuje i zawsze zimnej i zawsze wychodzi mi klarowny

• Autor: Aleex Data: 2007-09-12 18:02:59

Popatrz na mój przepis i porady. Pozdrawiam

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2007-09-13 23:29:02

Ja mniej wiecej jak poprzedniczki gotuje na malutkim ogniu ale najpierw gotuje samo mieso az do zagotowania ,wtedy daje na malutki plomien i teraz  dopiero dodaje jarzyny.Rosol dalej gotuje na malym ogniu ,zawsze wychodzi mi klarowny.Wczesniej gotowalam od razu mieso i jarzyny i byl metny dopiero moja mama mi poradzila i od tego czasu niezmiennie robie ta wlasnie metoda i jest ok.Pozdrawiam i zycze milego gotowania

• Autor: Natka64 Data: 2007-09-16 19:33:01

teraz napisze wam czary mary na klarowny rosol, jak bym tego na oczy nie widziala w telewizji to bym nie uwierzyla.do rosolu na koniec wlacpiane z bialka ,zagotowac i przecedzic,bialko zabiera wszystkie smieci i metnosc w rosole .dajcie znac czy tak bylo, jak dotychczas mam zawsze klarowny rosol, tak samo jak inni gotuje na malym ogniu ale jak zrobi mi sie kiedys mentny to to wyprobuje

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-09-16 20:24:23

natko potwierdzam zobacz moj rosul w szkole gotowania. Pozdrawiam serdecznie

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-09-16 20:49:35

rosol naturalnie

• Autor: collin Data: 2007-09-18 10:55:22

Drogie dziewczeta rady sa super. i zrobilam ten moj nieszczesny rosol wedlug przepisu doslownie. Wyobrazcie sobie nadal byl metny. Nie tak jak zawsze mi wychodzil ale jeszcze troszke brakowalo mu do klarownosci.wiec stwierdzam jesli chodzi o roslo to ja chyba mam dwie lewe rece. Nie wiem sama. Chcialam wyprobowac wlasnie z tym rozbeltanym bialkiem ale zabraklo mi garnka tej wielkosci a ze mieszkam na stancji i to nie w Polsce wiec nielatwo mi bylo go zdobyc. No coz zrobie jeszcze jedna probe i zobacze jak wyjdzie tym razem. Jeszcze mam pytanko odnoscie tej cebuli bo do mojego rosolu dalam po prostu surowa bo nie wiem czy napatelni moge ja przypiec. Poniewaz mam palniki elektryczne. Czy oby przypadkiem nie spale tej mojej cebulki. Pozdrawiam

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-09-18 11:09:28

mozesz w calosci  w lupinie! na patelnie sucha i tak dlugo przypiekac obracajac az luski cebuli beda mialy siemnobrazowe  badz wrecz czarne ale nie zweglone miejsca. To one daja rosolowi koloru

• Autor: collin Data: 2007-09-18 11:32:26

Dziekuje bardzo. Ponowie probe ale jestem czarnej mysli pewnie znow metny wyjdzie. Napisze odrazu jak zrobie.

• Autor: Natka64 Data: 2007-09-18 19:22:01

Dzisiaj sie dowiedzialam ze babcia mojej kolezanki rozbiciem jajka umyje je i te skorobke dawala do rosolui on sie robil klarowny .mysle ze to ma cos wspolnego z bialkiem poniewaz w skorubce zawsze na sciankach zostaje troche bilaka.Naturalnie pozniej skorubke sie  wyzuca.Mozna wyprobowac

• Autor: collin Data: 2007-10-02 10:09:30

Nareszcie moj rosolek wyszedl klarowny. Cala rodzinka byla zachwycona i zdziwiona ze wkoncu mi sie udalo. Dziekuje wszystkim za rady i pomoc. HURA!!

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-10-02 10:11:21

ciesze sie wraz z Toba i gratuluje collin

Przejdź do pełnej wersji serwisu