Flaki nawet te już krojone i obgotowane należy zawsze jeszcze gotować ok. 1 godziny. Prowadzę bar i flaki są u mnie jednym z głównych przysmaków. Gotuje oczywiście sam i po domowemu. Po takim gotowaniu białą wodę odlewamy a flaki niech sobie jeszcze poleżą. Ważne jest też przygotowanie rosołu który powinien się szybko zagotować ale już w momencie osiągnięcia temp. wrzenia zmniejszamy ogień i dalej rosół powinien już tylko "mrugać". Gdy mięso w rosole jest już miękkie wtedy je wyciągamy i dodajemy flaki a mięsko pokrojone troszkę później. Jest wiele szkół gotowania flaków, są tacy którzy lubią flaki w czystym rosole a są tacy którzy wolą flaki gęste na zasmażce z dodatkiek koncentratu pomidorowego. Ogólnie smaczne są flaczki zawsze ale żeby je idealnie przygotować potrzebna jest praktyka i dobre wyczucie smaku bo smak flaków głównie opiera się o przyprawy takie jak majeranek i gałka muszkatołowa oraz wiele innych. Najlepsza w kuchni jest własna inwencja twórcza, powodzonka!!.
Wszystko pachnie super, ale woda z flaczkow jest biala a nie przezroczysta. Czy cos mozna zrobic?
Flaki nawet te już krojone i obgotowane należy zawsze jeszcze gotować ok. 1 godziny. Prowadzę bar i flaki są u mnie jednym z głównych przysmaków. Gotuje oczywiście sam i po domowemu. Po takim gotowaniu białą wodę odlewamy a flaki niech sobie jeszcze poleżą. Ważne jest też przygotowanie rosołu który powinien się szybko zagotować ale już w momencie osiągnięcia temp. wrzenia zmniejszamy ogień i dalej rosół powinien już tylko "mrugać". Gdy mięso w rosole jest już miękkie wtedy je wyciągamy i dodajemy flaki
a mięsko pokrojone troszkę później. Jest wiele szkół gotowania flaków, są tacy którzy lubią flaki w czystym rosole a są tacy którzy wolą flaki gęste na zasmażce z dodatkiek koncentratu pomidorowego. Ogólnie smaczne są flaczki zawsze ale żeby je idealnie przygotować potrzebna jest praktyka i dobre wyczucie smaku bo smak flaków głównie opiera się o przyprawy takie jak majeranek i gałka muszkatołowa oraz wiele innych. Najlepsza w kuchni jest własna inwencja twórcza, powodzonka!!.
ja tylko tyle od siebie ze KOCHAM FLAKI I MOGE JE JESC NA OKTAGLO CALY ROK :D
a przyprawy"flaczkowe" to naprawde jest 70% sukcesu dobrych flakow