Kochane Panie no i Panowie, mam serdeczną prośbę. Dawno temu znalazłem w kalendarzu ściennym przepis na kluseczki z wody (ciasto ze szczypiorkiem) w sosie pieczarkowym. No i gdzieś mi zaginął. Przypomniałem sobie, że to pyszne i bardzo szybkie danie, ale zapomniałem "jak to się robi". Może ktoś zna ten przepis i mi pomoże? Pozdrawiam Andrzej.
Ja idępo najmniejszej linii oporu. Jak mam bardzo mało czasu biorę mąkę (ok.szklanka w zależności od głodnych osób) tzw. szczyptę soli, łyżeczkę (do wyboru) szczypior pietruszka, koperek, zioła prowansalskie, dodaję wody i tu nie wiem ile. Po prostu aby ciasto odchodziło od łyżki jest ono ciut kleiste. Po dokładnym wymieszaniu na wzrątek a jak wypłyną wyjąć i polać czym się chce.Można z peczarkami, gulaszem, sosem miesnym lub pomidorowym (do tego ostatniego dodaję mięsa ciut mielonego i kiszony ogóreczek. Szybko tanoi i prosto.:)
Kochane Panie no i Panowie, mam serdeczną prośbę. Dawno temu znalazłem w kalendarzu ściennym przepis na kluseczki z wody (ciasto ze szczypiorkiem) w sosie pieczarkowym. No i gdzieś mi zaginął. Przypomniałem sobie, że to pyszne i bardzo szybkie danie, ale zapomniałem "jak to się robi". Może ktoś zna ten przepis i mi pomoże? Pozdrawiam Andrzej.
może tu znajdziesz http://wielkiezarcie.com/szukaj.php?key=kluseczki+z+wody&szukaj=Szukaj
http://wielkiezarcie.com/szukaj.php?key=kluski&szukaj=Szukaj
Dzięki, cos spróbuję dobrać.
Ja idępo najmniejszej linii oporu. Jak mam bardzo mało czasu biorę mąkę (ok.szklanka w zależności od głodnych osób) tzw. szczyptę soli, łyżeczkę (do wyboru) szczypior pietruszka, koperek, zioła prowansalskie, dodaję wody i tu nie wiem ile. Po prostu aby ciasto odchodziło od łyżki jest ono ciut kleiste. Po dokładnym wymieszaniu na wzrątek a jak wypłyną wyjąć i polać czym się chce.Można z peczarkami, gulaszem, sosem miesnym lub pomidorowym (do tego ostatniego dodaję mięsa ciut mielonego i kiszony ogóreczek. Szybko tanoi i prosto.:)
To chyba jest bardzo podobne do tego przepisu z kalendarza. Dziękuje.
polecam się Pozdro GW
To mi wygląda na nieco zmodyfikowany przezpis na kluski tzw "kładzione" (można tu jeszcze dodatkowo jajeczko wbić do ciasta)