Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

żółkną tuje

• Autor: kasiac77 Data: 2007-09-20 14:34:03

mamy tuje posadzone 4 lata temu  rosną dosyć ładnie a od 2 tygodni  prawie wszystkie żółkną.przeważnie od środka ale na zewnątrz też.one żółkną a potem brązowieja.jak je ratowac boje sie ze pousychaja.

• Autor: jamajka Data: 2007-09-20 16:08:09

Ja miałam to samo na działce w zeszłym roku, podejrzewam że to może być grzyb, ale nie jestem pewna na 100%. Powinnas się zapytać w jakimś sklepie ze środkami ochrony roslin i kupić odpowiedni oprysk. Niestety nie pamiętam nazwy środka jaki stosowałam. Ale radzę to zrobić to jak najszybciej, bo wszystkie zmarnieją. Pozdrawiam.

• Autor: Ave Data: 2007-09-20 16:54:17

To moze byc choroba grzybowa, albo szkodniki, albo złe nawożenie. Stawiałabym na to pierwsze. Napewno należałoby usunąć żółknace gałązki z drzewek i spod nich- wiem, ze to uciążliwe i pracochłonne, ale sam oprysk nie poradzi, jesli gałęzie z grzybem pozostaną na zime pod drzewkami. W ubiegłym roku musiałam w ten sposób "przetrzebic" swoje tuje, zastosowałam oprysk (od wewnetrznej części drzewek) i wiosną go powtórzyłam. Drzewka się zregenerowały, a miałam wrazenie, ze juz pozostana takie lekko łysawe :))) i w tym roku wygladały bardzo dobrze. Tuje mają to do siebie, ze częściowo brązowieją im liscie-igły, szczególnie od środka. Niepokojące moze być , jesli to zbrązowienie przenosi  sie na cała powierzchnię gałęzi. Zabierz ze sobą do sklepu ogrodniczego taką gałązke, to pomoże w postawieniu diagnozy - co tui dolega. Nie wiem skąd jesteś, ale może będziesz miała mozliwośc porozmawiać z hodowcą tui lub pracownikiem ogrodu botanicznego. Udzielanie rad bez mozliwości obejrzenia drzewka jest trochę jak bładzenie we mgle... Mam nadzieję, że coś Ci podpowiedziałam i łatwiej Ci bedzie podjąc decyzje :)

• Autor: jamajka Data: 2007-09-20 18:42:21

Tak tak Ave ma rację!!!! O moja pamięć zawodna, oczywiście chorę gałązki trzeba usunąć i najlepiej spalić .

• Autor: Ave Data: 2007-09-20 19:33:16

http://poradnikogrodniczy.pl/iglaki4.php to link do stronki o chorobach iglaków :)

• Autor: kasiac77 Data: 2007-09-21 18:52:18

dziekuje

• Autor: kasiac77 Data: 2007-09-21 18:52:19

dziekuje za

• Autor: kasiac77 Data: 2007-09-21 18:53:38

dziekuje za rady jutro zaczynam usuwanie gałązek a potem do sklepu po jakis oprysk.raz jeszcze dziekuje

• Autor: Gigi Data: 2007-10-22 17:55:25

Podobny watek juz byl. Oto link do niego
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=117655&post=117655&offset=20
    moze cos tam ciekawego wyczytasz.
    Pozdrawiam. Gosia

Przejdź do pełnej wersji serwisu