Forum

Kuchenne porady

Ucieranie, ubijanie kremów na parze...??

  • Autor: aloiram Data: 2007-09-20 20:50:40

    Na początku zaznaczam, że  w pieczeniu ciast jestem zielona. Przeglądając wiele przepisów na kremy tortowe na tej stronie, zauważyłam że dla zabezpieczenia się przed salmonellą masy uciera się na parze tzn. miska na garnku z wodą itp. Mam pytanie, czy do tego celu można użyć garnka do gotowania mleka tzn. takiego z podwójnym dnem??? Czy będzie on równie skuteczny jak te inne patenty??? Proszę o pomoc :-))

  • Autor: nonka4 Data: 2007-09-20 21:58:31

    garnek nie jest najistotniejszy,(moim zdaniem)bo masę masz w misce,ważne żeby do siebie pasowały -rozmiarowo
    A jak zagotuje się woda to zminiejsz,palnik żeby ulatniała się para pod tą miską.

  • Autor: aloiram Data: 2007-09-20 22:32:55

    ale, ja chcę ubijać to w tym garnku, traktując go jako "miskę i garnek", bo pod tym pierwszym dnem gotuje się przecież woda. Nie wiem czy dobrze kombinuję?

  • Autor: nonka4 Data: 2007-09-20 22:35:39

    wydaje mi sie,że siła tej wody w tym-dnie,będzie zbyt duża i może zrobić się jajecznica,ale mogę się mylić.
    Ja poprostu nakładam miskę na garnek

  • Autor: ekkore Data: 2007-09-21 08:11:46

    Też myślę, że w garnku do mleka wyjdzie Ci jajecznica.Masa ma być ubijana na parze a nie gotowana w garnku z ochroną przed przypaleniem. Najlepiej to robić w metalowej misce (ale moze też być szklana miska albo inny garnek - tylko go podrapiesz) dopasowanej do otworu garnka (a raczej odwrotnie - bo to garnek trzeba dopasować) - aby "siedziała" stabilnie i nie przechylała się - bo gorąca para moze poparzyć.

  • Autor: aloiram Data: 2007-09-21 10:41:01

    Witaj ekkore, dzięki za pomoc. Jaki to świat mały i przasnyszanki spotykają się na forum internetowym. Pozdrawiam :-))

  • Autor: dzinks Data: 2007-09-21 13:21:22

    Ubijanie jaj na parze do kremów nie zabezpiecza przed salmonellą. Temperatura procesu jest za niska.

Przejdź do pełnej wersji serwisu