Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

pokrzywy !!

• Autor: halcia Data: 2007-09-22 11:01:31

witam was !! mam do was mili działkowicze prośbe :udzielacie wiele cennych porad z których można skorzystac teraz ja mam zapytanie -czym mozna zlikwidowac pokrzywy nie mogę sobie z nimi poradzic .zachwaszczają mi całą działke

• Autor: ABA Data: 2007-09-22 11:19:22

Spryskaj je preparatom przeciw chwastom. Czym większe tym preparat lepiej zadziała.
    O preparat spytaj się w sklepie ogrodniczym. Tam kupisz lek najnowszej generacji.
    Powodzenia ABA

• Autor: alelen Data: 2007-09-23 09:54:33

Sciac, korzenie wykopac, Ususzyc ziele i korzenie. Uzywac dla zdrowotnosci;)
    W maju salatki jesc, soczek robic. a ususzone uzywac jak herbatke, lub do kapieli.

"pokrzywa to jeden z najcenniejszych surowców stosowanych w fitoterapii. Zawiera bowiem liczne kwasy organiczne (m.in. pantotenowy i mrówkowy), witaminy C, K, B2, flawonoidy, olejki eteryczne, sole mineralne, garbniki itp. przydatne w leczeniu wielu schorzeń.

Systematyczne picie soku z pokrzywy wyraźnie zwiększa wydalanie z moczem chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Z tego powodu ziele to uchodzi za lek "czyszczący krew". Działa też przeciwkrwotocznie, obniża ciśnienie krwi. Dzięki zawartości witamin i soli mineralnych może uzupełnić występujące w okresie wiosennym niewielkie niedobory tych składników. Francuscy lekarze fitoterapeuci zalecają sok z pokrzywy w przypadku leczenia uszkodzeń miąższu wątroby, kamicy moczanowej, dny, a także w zapobieganiu drobnym krwawieniom z naczyń włosowatych w przewodzie pokarmowym, przy niskim poziomie hemoglobiny i niedoborach czerwonych ciałek krwi.

Mało znany jest też fakt pobudzającego działania soku pokrzywowego na czynność wydzielniczą trzustki oraz leczenie chorób przyzębia.

Kwas pantotenowy, którego duże ilości zawarte są w pokrzywie, sprawia, że sok z niej wykazuje właściwości przeciwzapalne, przyspieszające regenerację tkanek. W medycynie ludowej wykorzystywany jest do leczenia oparzeń, owrzodzeń podudzi, ropnych schorzeń skóry, w kuracjach związanych z wypadaniem włosów, jako środek przeciwbiegunkowy, moczo- i wiatropędny, a także lek wykrztuśny przy schorzeniach dróg oddechowych.

O zbieraniu pokrzyw i sporządzaniu z niego soku powinniśmy pomyśleć już wczesną wiosną. Pełnowartościowy produkt leczniczy możemy otrzymać jedynie z pokrzyw, które jeszcze nie zakwitły. Pod uwagę należy brać występujące u nas dwa gatunki pokrzyw: pokrzywę zwyczajną i pokrzywę żegawkę rosnącą głównie koło domostw, studni, w ogrodach. Jest łatwa do odróżnienia, nie wyrasta bowiem do góry jak zwykła pokrzywa, ale rozkrzewia się i rozgałęzia nisko nad ziemią. Ma małe, inaczej zbudowane liście i parzy silniej od wysoko wyrastającej pokrzywy.

Sok z obu pokrzyw sporządzamy jednak w ten sam sposób. Zrywamy w rękawiczkach nisko nad ziemią całe rośliny. Myjemy kilka razy w zimnej wodzie, aby usunąć kurz, brud i resztki ziemi. Następnie drobno kroimy i przepuszczamy przez maszynkę. Przeciętnie z kilograma pokrzyw (trochę więcej przy żegawce) otrzymujemy od 300 do 500 g czystego soku. Sok ten następnie przechowujemy w lodówce, nie dopuszczając do zamarznięcia. Niektórzy specjaliści polecają przed włożeniem do lodówki zaprawienie soku solą (2 pełne łyżeczki na 500 g soku), aby się nie psuł. Pijemy łyżeczkę soku codziennie rano przed śniadaniem. Po dwóch tygodniach robimy tygodniową przerwę. Cały cykl leczenia nie powinien trwać dłużej niż 4-5 miesięcy w roku. W przypadku chorób nerek, krwotoków spowodowanych cystami, w schorzeniach wymagających interwencji chirurgicznej należy zachować szczególną ostrożność. Lepiej zawsze poradzić się lekarza."

dr n. med. Wacław Wojak"

http://www.resmedica.pl/zdlekarz199.html

• Autor: Ave Data: 2007-09-23 20:28:28

Mozna je zlikwidować wykopując kłacza, to dośc cięzka praca jesli pokrzyw jest dużo, a i tak wszystkiego sie nie usunie.
    Wiosna mozna "posmarować" lub popryskac pokrzywy Randapem (ale uwaga: ten preparat zabija wszystko, więc jeśli chcesz działać selekcyjnie to nalezy nim raczej smarować liście np. pędzlem lub taką specjalną pętlą)
    Ja pomimo, ze nie lubie chwastów :))) z pokrzyw do końca nie zrezygnowałam. Pozwoliłam im "mieszkać" w jednej częci ogrodu, bo młode liście sa bardzo przydatne (zdowie) a same pokrzywy pomagaja w walce ze szkodnikami i chorobami roślin
    http://poradnikogrodniczy.pl/bezchemii.php
    - jak mozna pokrzywy przygotować
    http://poradnikogrodniczy.pl/samodzielnie.php
    - na co je uzywać

• Autor: MAŁA MI Data: 2007-09-24 21:18:26

Niestety muszę cie zmartwić. Ja mam ten sam poroblem. Randapem pryskałam już 2 razy. Wypaliło wszystko oprócz pokrzyw.
    Teraz poprostu wyrywamy kłacza i odczwaszczamy całą działkę. Zobacze co będzie na wiosne ale mam nadzieje  że bedzie ich już mniej niż do tej pory. Pozdrawiam i życzę owocnej pracy. Małgosia

Przejdź do pełnej wersji serwisu