Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Czy wymieniając drzwi muszę wymienić też ościeżnicę?

• Autor: Marla Data: 2007-09-23 22:33:27

Czy wymieniając drzwi muszę wymienić też ościeżnicę?Właśnie poszła szyba w pokojowych drzwiach i już nie chcę takich z szybą, bo są ofiary.Chciałabym kupić nowe drzwi, ale wymiana ościeżnicy to demolka przedpokoju i pokoju, chciałabym tego uniknąć.

• Autor: kasiia Data: 2007-09-23 23:22:18

nawet nie wiedzialam ze takie slowo istnieje... oscieznica...

• Autor: Marla Data: 2007-09-23 23:44:43

Też kiedyś nie wiedziałm. Wyraz raczej kojarzy mi ze śniegiem albo ścieżką hi, hi.Na pewno nie z tym wkoło drzwi.

• Autor: magoo Data: 2007-09-24 07:18:00

Witam  jestem właśnie na etapie totalnego remontu. Wymieniam drzwi razem z ościeżnicami tak mi doradził brat, który zajmuje się remontami tylko, że u mnie były wstawione metalowe więc demolka to raczej delikatne określenie na to co mnie czeka ale cóż sama chciałam.

• Autor: Petra Data: 2007-09-24 07:52:47

Marla, własnie jestem po przeprowadzce i totalnym remoncie. Chciałam uniknąć wymiany ościeżnic, ale mój fachowiec najpierw jedne ościeznice opalił z farby, zrobił tak jak chciałam i potem sama zdecydowałam o zmianie i nie żałuję. Poza esteryką jest jeszcze kilka aspektów:
    - kupując drzwi i ościeżnice płacisz 22% vat, jak kupisz z wyminą (z usługą) 7%, gdzie różnica wchodzi Ci w koszt usługi + niewielka dopłata.
    - obecnie nie "rozwala" sie murów do wymiany ościeżnic
    - nowe ościeżnice mają uszczelki i trzaskać już nie za bardzo się da
    A jeśli zmieniasz drzwi tylko ze względu na rozbitą szybę to kup plastikową. Są w sprzedaży takiefajne lekkie plexi, szybopodobne. Widziałam w OBI i Praktikerze. Poza tym są w sklepach z budowlanką i mat.wykończeniowymi, około 60zł/m2
      Pozdrawiam serdecznie
                                                Irena

• Autor: irena sikora Data: 2007-09-24 08:24:43

Marla, a może po wymianie szyby wystarczy założyć na nią tzw.szprosy czyli kratki ochronne na szybę z drewna.?

• Autor: jasia Data: 2007-09-24 08:46:47

Wymieniałam drzwi z szybą, na takie bez szyby i oscieżnica została stara.
    Nowe drzwi muszą jedynie miec takie same wymiary.
    pozdrawiam jasia

• Autor: smakosia Data: 2007-09-24 09:40:11

Petra napisała: "...- obecnie nie "rozwala" się murów do wymiany ościeżnic". Niestety "muru się nie rozwala", ale część ściany z pewnością tak. Miałam wymieniane drzwi wejściowe (stare, betonowe mieszkanie) i po usunięciu starej ościeżnicy odpadła część muru. Czekało nas sporo roboty żeby wszystko znów porządnie wyglądało. Teraz planujemy wymianę drzwi wewnętrznych i również martwię się jak to zrobić żeby jednocześnie nie zniszczyć sobie ścian. Zdecydowałam, że stare ościeżnice zostaną. Sądzę jednak, że mogę mieć problem z dobraniem drzwi do starych ościeżnic, ale jest to na szczęście do zrobienia.

• Autor: Petra Data: 2007-09-25 17:17:59

ja wymieniłam wewntrzne, a o takie chyba chodziło, ościeżnice stare, ponad 50 lat, bałagan niewielki, bo cieli ją bezlitośnie oszczędzajac mury. Zewnętrznych aż tak ładnie powiedzieli, że nie wymienią, mur poleci :-).

• Autor: smakosia Data: 2007-09-25 18:53:24

No to wlałaś trochę nadziei, bo jak (w razie czego) przyjdzie mi wymieniać ościeżnice, to może nie będzie aż takiej demolki, jak przy wymianie drzwi wejściowych. Pozdrawiam.

• Autor: elo Data: 2007-09-24 11:30:12

Pracuję w firmie, która zajmuje się sprzedażą i wymianą również drzwi wewnętrznych. Najlepiej jak zamówisz pomiarowca z firmy sprzedającej drzwi wewnętrzne, on  obejrzy obecne oscieżnice i Ci powie, czy drzwi obecnie produkowane pasują do starego typu ościeżnic. Na ogół do 20 letnich ościeżnic metalowych, obecne drzwi nie pasują. A przy każdej wymianie ościeżnicy odpadnie trochę muru i bałagan jest nieunikniony.

• Autor: marsil Data: 2007-09-27 10:03:19

wymieniłam drzwi, ale zostawiłam ościeżnice stare. Też mam okropne mury. Tam, gdzie kupowaliśmy drzwi, zamówiliśmy również dopasowanie ich do tych starych ościeżnic. Nie zapłaciłam dużo, a zrobili mi rewelacyjnie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu