Forum

Kuchenne porady

pomocy, zrobiłam za słony bigos jak go ratować

  • Autor: mirusia64 Data: 2007-09-25 08:52:50

  • Autor: Waszka Data: 2007-09-25 08:56:04

    ja bym pogotowała chwilę obranego ziemniaka w bigosie - potem go wyrzucisz - a ziemniaki wyciagają sól

  • Autor: polin83 Data: 2007-09-25 09:57:14

    Proponuje również włożyć ziemniaka i go pogotować lub dołożyć składników np. startom cukinie lub kapuste - będzie  więcej!!!

  • Autor: kurkuma Data: 2007-09-25 10:42:31

    Wg mnie naprawdę skuteczne może być jedynie dogotowanie kapusty (np. juz tylko słodkiej) w odpowiedniej ilości no i połączenie obydwu razem. W moim odczuciu ziemniak, a nawet kilka ziemniaków - dostatecznie soli nie wyciągną - ale, może się mylę bo nie próbowałam.

  • Autor: anna-gu Data: 2007-09-25 11:44:15

    Popieram dodanie słodkiej kapusty :)

  • Autor: EWA007 Data: 2007-09-25 16:01:27

    Też dodaję ugotowanej bez soli słodkiej kapusty, mieszam i jeszcze chwilę duszę razem.

  • Autor: smakosia Data: 2007-09-25 19:50:00

    Już kiedyś ratowałam słony bigos. Dodanie słodkiej kapusty to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.

  • Autor: Rosa Data: 2007-09-26 17:28:07

    też w ten sposób ratowałam bigos ,pozdrawiam   - rosa

  • Autor: wmaj2 Data: 2007-09-26 20:13:36

    Obawiam się, że niestety nie macie racji drogie Panie. Kapusta - i owszem ale właśnie kwaśna (lub ew. sok z kapusty kiszonej jeśli bigos mocno gęsty). A dlaczego kwaśna? Otóż jeżeli przypomnimy sobie chemię, to gdy do soli dodawało się kwas - to z tej soli coś się robiło czyż nie? (Estry) Zwyczajna reakcja chemiczna.

  • Autor: smakosia Data: 2007-09-26 20:51:20

    Może i masz słuszność i na temat reakcji chemicznych się nie wypowiadam, bo zawsze byłam "cieńka" w tej dziedzinie, ale... Nie zgodzę się z tym, że nie mamy racji, bo jak wspomniałam właśnie w ten sposób udało mi się uratować słony bigos. Być może obie kapusty (tak słodka jak i kiszona)nadają się do tego celu.

  • Autor: wmaj2 Data: 2007-09-28 22:51:44

    Słuszna słuszność. Tyle że kapusta słodka uratowała prez rozcieńczenie soli a kwaśna (i wystrczy jej mniej) poprzez wytrącenie nadmiaru soli

  • Autor: kurkuma Data: 2007-09-28 22:56:58

    A gdzie ta wytrącona sól się podzieje?

  • Autor: kurkuma Data: 2007-09-28 22:55:41

    Też nie jestem chemikiem, ale praktykiem tak. Kapusta kiszona słona jest już sama w sobie, stąd też w mojej ocenie nadaje się do ratowania przesolonego bigosu znacznie mniej niż słodka, która wchłonie w siebie nadmiar soli.

Przejdź do pełnej wersji serwisu